16χρονη κέρδισε διαγωνισμό της Google χάρη σ' ένα προϊόν από πορτοκάλι που καταπολεμά την ξηρασία

16χρονη κέρδισε διαγωνισμό της Google χάρη σ' ένα προϊόν από πορτοκάλι που καταπολεμά την ξηρασία Facebook Twitter
0

Μία 16χρονη μαθήτρια από τη Νότια Αφρική κέρδισε το μεγάλο βραβείο στον μαθητικό, επιστημονικό διαγωνισμό της Google, χάρη στην έμπνευσή της να δημιουργήσει ένα φθηνό, σούπερ-απορροφητικό υλικό από φλούδα πορτοκαλιού που βοηθάει το χώμα να συγκρατεί καλύτερα το νερό.

Η Kiara Nirghin κατάφερε να επικρατήσει απέναντι σε άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο κερδίζοντας μία υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, χάρη στη συμμετοχή της με τίτλο «Πολεμώντας την ξηρασία με φρούτα».

Η Nirghin ξεκίνησε το project προσπαθώντας να δώσει λύση στην πρόσφατη ξηρασία που μαστίζει τη Νότια Αφρική.

Η ξηρασία αυτή, η χειρότερη από το 1982, έχει οδηγήσει στην καταστροφή καλλιεργειών και στο θάνατο πολλών ζώων. 

Η Nirghin, που είναι μαθήτρια σε σχολείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Γιοχάνεσμπουργκ, υποστήριξε ότι πειράματα 45 ημερών την οδήγησαν στη δημιουργία ενός μείγματος από φλούδα πορτοκαλιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στη χρήση ακριβών και μη βιοδιασπώμενων υπέρ-απορροφητικών πολυμερών (SAPs).

Το μείγμα είναι κατασκευασμένο από πρώτες ύλες που προέρχονται από τη βιομηχανία επεξεργασίας χυμών και πιο συγκεκριμένα από μόρια που βρίσκονται σε φλούδες πορτοκαλιού και φυσικά έλαια που προέρχονται από τη φλούδα του αβοκάντο.

«Το μίγμα αυτό είναι πλήρως βιοδιασπώμενο, χαμηλού κόστους και έχει καλύτερες ιδιότητες συγκράτησης του νερού από τα πολυμερή που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι μοναδικές πηγές που ξοδεύτηκαν για την παραγωγή του ήταν ρεύμα και χρόνος, κανένας ειδικός εξοπλισμός ή υλικό», αναφέρει η Ms Nirghin στην ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Η μαθήτρια που βραβεύτηκε στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ελπίζει η εφεύρεσή της να βοηθήσει τους αγρότες να γλυτώσουν χρήματα και να σώσουν τις καλλιέργειές τους.

Το όριο ηλικίας του διαγωνισμού ήταν για παιδιά και εφήβους από 13 έως 18 χρονών.

Με στοιχεία από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM