Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη διενέργεια συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών ανασύνταξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποτιμηθεί συνολικά ο κύκλος αυτής της 6μηνης διακυβέρνησης.

«Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως είναι ώρα ν' απαντηθούν ευθέως τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης.

«Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο. Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα.

Στη συνέχεια μίλησε για το ρόλο που πρέπει να έχει μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση στις σοβαρές πολιτικές διεργασίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη: «Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το θέμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει ναεξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας και δε θα σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές: «Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας.

Παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου: «Ολα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, σημείωσε ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τελικα αυτη η χωρα μαλλον δεν εχει καμμια ελπιδα.Γιατι ;Μα διοτι δεν εχει θεσμους.Οχι αψογα λειτουργουντες-δεν ειμαι αιθεροβαμων-αλλα εστω και με στοιχειωδη,υποτυπωδη, λειτουργυκη επαρκεια.Και δεν υπαρχει ουτε μια χωρα στον κοσμο με μεσο επιπεδο ζωης αξιολογο η οποια να μην διαθετει στιβαρα λειτουργουντες θεσμους.Δεν εννοω μονον την δημοσια διοικηση,την δικαιοσυνη,τον φορολογικο μηχανισμο,την παιδεια ,την υγεια κ.λ.π.Εννοω,κυριως,τα πολιτικα κομματα.Διοτι απο την δικη τους λειτουργια ενισχυονται,η καταστρεφονται,ολοι οι λοιποι θεσμοι.Δυο κομματα τα οποια εναλλασονταν στην εξουσια επι 40 χρονια διελυσαν ,λογω διφθορας και ανικανοτητας-κυριως διαφθορας-οχι μονον την οικονομια,αλλα και ολες τις λειτουργιες της χωρας.Και ποιοι τα διαδεχθηκαν ;Δυο κομματα-κυριως ο Συριζα- παντελως ανοργανωτα,παντελως ασχετα με τις εννοιες διοικηση και μανατζμεντ,με θεωρητικα ,μεν,καταρτισμενα στελεχη τα οποια ομως,σε πρακτικο επιπεδο, αποτελουν την επιτομη του ερασιτεχνισμου.Ανθρωποι οι οποιοι φαινεται-οσο κι αν ειναι απιστευτο-να πιστευουν οτι το "λεγω"και το "πραττω"ειναι,περιπου,τα ιδια πραγματα !!Ακριβως διοτι δεν ειχαν κληθει να "πραξουν"ποτε στην χωη τους.Ετσι φτασαμε στον απολυτο παραλογισμο να ειμαστε η μονη χωρα της υφηλιου η οποια λειτουργει με μια κυβερνηση η οποια αντιμετωπιζει φοβερα προβληματα απο την "αντιπολιτευομενη συμπολιτευση" ,τα οποια μολις και μετα βιας ξεπερνα λογω της "στηριξης" την οποια της παρεχει η "συμπολιτευομενη ανατιπολιτευση"!Αλλα μηπως και τα αλλα,τα μικροτερα,κομματα, γεννουν καποια ελπιδα ; Απο το τυχοδιωκτικης λειτουργιας και εστερημενο πολιτικων θεσεων Ποταμι και την νεοναζιστικη Χρυση Αυγη, μεχρι και το ...μονοπαλαιολιθικων αντιληψεων ΚΚΕ ; Αν οι αλλοι ειναι "καταστροφικης λειτουργιας"για τον τοπο,αυτους δεν μπορεις να τους δεις να κυβερνουν ουτε σε...εφιαλτη.Ο κοσμος εχει αρχισει να τα αντιλαμβανεται,μεσα στην απελπισια του,ολα αυτα, με αποτελεσμα να μην ξερει,πλεον,τι να κανει .Στην απογνωση του ειναι ετοιμος να στραφει οπουδηποτε-υποθετω γι'αυτο και ανεβαινει στις δημοσκοπησεις ο...Βασιλης Λεβεντης.Υπο αυτες τις προυποθεσεις δεν βλεπω πως μπορουμε να βγουμε απο το "τουννελ του τρομου"μεσα στο οποιο βρισκομαστε.Εκτος και αν μας βγαλει,τελικα,ο...Λεβεντης,που το εχει και σημα του κομματος του....Η οι "οικολογοι"....Ο Θεος να βαλει το χερι του.....