ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Χρηματιστήριο δυο ταχυτήτων

Χρηματιστήριο δυο ταχυτήτων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου που έκλεισε με την επιβολή των capital controls. Χθες η ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας με το ξεκίνημα των συνεδριάσεων πάντως να γίνεται σε δυο ταχύτητες, καθώς όπως αποφασίστηκε για τους Έλληνες επενδυτές θα υπάρχουν capital controls, σε αντίθεση με τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στο διεθνές πρακτορείο Reuters το Χρηματιστήριο θα ανοίξει με τους περιορισμούς στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών να παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα,, λόγω των ανησυχιών για σημαντική εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το Χρηματιστήριο.


Η μέση αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο κυμαίνεται στα 100 εκ. ευρώ και από αυτές το 30% γίνονται από Έλληνες επενδυτές.


Πάντως οι Έλληνες επενδυτές αντιδρούν έντονα στην απόφαση να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών ενώ φοβούνται ότι το «φίλτρο» των capital controls, θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών σε σημαντική πτώση.

Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ