Keen: το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας είναι εκπληκτικά ενθαρρυντικό

Keen: το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας είναι εκπληκτικά ενθαρρυντικό Facebook Twitter
2

Ο Andrew Keen είναι ένας βρετανο-αμερικανός επιχειρηματίας και επαγγελματίας σκεπτικιστής. Είναι συγγραφέας του “The Cult of the Amateur” και του “Digital Vertigo”. Το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς κειμένων που γράφει για το CNN για το πως οι τάσεις του ίντερνετ επηρεάζουν την κουλτούρα της κάθε κοινωνίας. 

"Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να δουν αρχαιότητες. Όμως εγώ πέρασα τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα ερευνώντας το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Και αυτά που είναι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Πράγματι, κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι ταξιδιώτες βλέπουν έξυπνες διαφημίσεις μιας παγκόσμιας τράπεζας: «το μέλλον είναι γεμάτο δυνατότητες. Γίνε μέρος του μέλλοντος», συμβουλεύει μια από αυτές.

«Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στη φιλοδοξία», υπόσχεται μια άλλη.

«Ακόμα και η πιο μικρή επιχείριση μπορεί να γίνει διεθνής», υπόσχεται μια τρίτη.

Στη σημερινή Ελλάδα, αυτό που περιγράφει το μέλλον είναι περισσότερο ο φόβος παρά η ευκαιρία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μικρή χώρα δεν μοιάζει να αποτελεί το «μέλλον» οποιουδήποτε.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γλιστρίσει πίσω στις σκοτεινές εποχές του 20ου αιώνα: πίσω στην αυτοκαταστροφική πολιτική της αντικαπιταλιστικής βίας και εθνικιστικού μίσους- ίσως πίσω στη δραχμή, στην οικονομική αυτάρκεια και ίσως ακόμα και σε μια οικονομική αποκάλυψη ισοδύναμη με την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Κι όμως, παρά την απελπισία, υπάρχει μια αναγέννηση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ψηφιακή αναγέννηση και έχει ξεκινήσει από μια νέα γενιά νέων ταλαντούχων επιχειρηματιών του ίντερνετ οι οποίοι δεν προσπαθούν μόνο να επαναπροσδιορίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά επίσης και τον ρόλο της Ελλάδας στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η ειρωνία αυτής της αναγέννησης είναι ότι δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε προηγηθεί η οικονομική κρίση. Στην προ-κρίσης εποχή της Ελλάδας οι περισσότεροι Έλληνες μεγάλωναν με το όνειρο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα που το πελατειακό κράτος δεν μπορεί πια να στηρίξει ισόβιους μισθούς για απόφοιτους πανεπιστημίου οι νεαροί απόφοιτοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξεκινούν μικρές επιχειρίσεις με τις δικές τους δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» μου είπε ο Τάσος Φραντζόλας, δημιουργός του Soundsmap, ο οποίος ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. «Οι άνθρωποι της γενιάς μου το αναγνωρίζουν.»

Η Χριστίνα Πλακοπίτα είναι μια 28χρονη με πτυχίο οικονομικών και ανάπτυξης ακινήτων από τα πανεπιστήμια του Λονδίνου και Κολούμπια. Γύρισε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και ξεκίνησε το Netrobe, ένα app για iPhone που είναι μια ψηφιακή γκαρνταρόμπα για νέες φασιονίστας κι έχει ήδη 40.000 χρήστες.

«Ο κόσμος μου έλεγε πως ήμου τρελή που ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα», μου είπε η Χριστίνα, η οποία γύρισε στην Αθήνα για να μείνει με τους γονείς της. «Αλλά ήταν πολύ καλή απόφαση», εξηγεί, γιατί η ψηφιακές εφαρμογές «ανθίζουν» και η Ελλάδα αποτελεί ιδανική αγορά για να «παγκόσμια σκέψη και τοπική δράση.»

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γλιστρίσει πίσω στις σκοτεινές εποχές του 20ου αιώνα: πίσω στην αυτοκαταστροφική πολιτική της αντικαπιταλιστικής βίας και εθνικιστικού μίσους- ίσως πίσω στη δραχμή, στην οικονομική αυτάρκεια και ίσως ακόμα και σε μια οικονομική αποκάλυψη ισοδύναμη με την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης....τα είπε όλα, ο κόσμος τρέχει και εμείς δέσμιοι ενός απίστευτου συντηριτισμού (δεξιού και -ακόμα χειρότερα-αριστερού). Τα πάντα χρεοκόπησαν αλλά εμείς εκεί...να μην αλλάξουμε τίποτα, οτιδήποτε..