Ιωάννινα: Φυλάκιση 30 μηνών στους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ Αλβανίας για το προπαγανδιστικό υλικό

Ιωάννινα: Φυλάκιση 30 μηνών στους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ Αλβανίας για το προπαγανδιστικό υλικό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
6

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο στους δύο κρατικούς υπάλληλους της Αλβανίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, το απόγευμα της Κυριακής, 14 Νοεμβρίου, να μεταφέρουν προς την χώρα μας με φορτηγό, εκατοντάδες βιβλία με αλυτρωτικό περιεχόμενο.


Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν απόντες. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ο πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, Σοφοκλί Βασίλι και ζήτησε από την πρόεδρο να εκπροσωπήσει το κράτος του και τους κατηγορούμενους.


Το δικαστήριο δεν το δέχτηκε, όμως του έδωσε το δικαίωμα, εφόσον επιθυμούσε, να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση και του επισήμανε ότι η αλβανική πλευρά μπορούσε να είχε ορίσει δικηγόρο υπεράσπισης.


Η προϊσταμένη του τελωνείου της Κακκαβιάς, κατά την εξέτασή της, είπε πως το φορτηγό δεν είχε διπλωματικές πινακίδες, αλλά συμβατικές, γι' αυτό προχώρησαν οι τελωνειακοί στον έλεγχο. Όπως κατέθεσε, όταν είδαν τα κιβώτια, θεώρησαν αρχικά πως είναι εμπορεύματα και ζήτησαν από τον οδηγό τα προβλεπόμενα παραστατικά και εκείνος προσκόμισε μια βεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ότι «μεταφέρουν διπλωματικό υλικό, από τους συγκεκριμένους δύο διπλωματικούς υπαλλήλους, που έχουν διπλωματικά διαβατήρια».

Από ένα ανοικτό κιβώτιο, η προϊσταμένη του τελωνείου, όπως είπε, πήρε ένα βιβλίο και όταν είδε χάρτες της μεγάλης Αλβανίας, ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα του μεθοριακού σταθμού. Από την έρευνα προέκυψε πως οι δύο Αλβανοί κρατικοί υπάλληλοι, δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια, αλλά υπηρεσιακά.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, αστυνομικός που βρισκόταν σε υπηρεσία στην Κακκαβιά ανέφερε: «Είδα μέσα στο βιβλίο, χάρτες που έδειχναν τα σύνορα της Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, την Καστοριά και τη Φλώρινα. Μάλιστα είχαν και τον χαρακτηρισμό "Τσαμερία". Ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου γιατί θεώρησα πως ήταν ανθελληνικό το περιεχόμενο».


Το σύνολο των βιβλίων, που με απόφαση του δικαστηρίου κατασχέθηκαν, είναι 1.512 και έχουν αναφορές που αλλοιώνουν τα σύνορα και την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και την καταγωγή ηρώων του 1821. Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να κατασχεθεί και το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των βιβλίων από την Αλβανία στην Ελλάδα.


Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν και δύο ανώτερα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο γενικός πρόξενος Σοφοκλί Βασίλι, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση, είπε δεν θα ήθελε να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Nasso , κανείς δεν έχει αντίρρηση για το ν υποστηρικτικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην Αλβανια τα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβιας . Ήθελαν μικρά ελεγχομενα προτεκτοράτα για τον έλεγχο της περιοχής γεγονός που ή Τουρκια αξιοποίησε και αξιοποιεί όπως φαίνεται ακόμα παίζοντας το παιχνίδι της περιφερειακής υπερδύναμης με τσιράκι την Αλβανια που σιγονταρει μπας και τσιμπησει τίποτα.Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς ώστε να αντισταθμίσουμε την επιρροή μας στην περιοχή, τίποτα! Οι συμμαχίες δεν γίνονται με ευχολόγια όπως αναφέρεις ούτε με συναισθηματικές αγκυλώσεις, αλλά με εκτίμηση του ζωτικού χώρου και των συμφερόντων της χώρας στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Υποτίθεται ότι είμαστε μέλη της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας, αλλά πέρα από γκρίνια και ιδεοληπτικη κριτική εναντια στη δύση δεν έχουμε προτάξει κανένα σοβαρό σχέδιο που να εκμεταλλεύεται την στρατηγική μας θέση που να καθιστά την χώρα απαραίτητη .Ελπίζω ή θέα τύχη να φροντίσει για το μέλλον.
Τί γίνεται ρε γμτ ? Απο τη μία ο wanna be Σουλτάνος με τα σύνορα της καρδιάς του να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη , απο την άλλη το τσομπανόσκυλο του παίζει βρώμικο παιχνίδι με τη μειονότητα και τη μισή Βόρεια Ελλάδα ! Αν λάβουμε υπόψη και την ατμόσφαιρα στα Ανατολικά νησια με μετανάστες και πρόσφυγες στα όρια, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη .Αν η κυβέρνηση δεν χειριστεί το ζήτημα σε Ευρωπαικό επίπεδο και με έντονο lobbying σε Aμερική και ΝΑΤΟ ,το μέλλον φαίνεται με αρκετά προβλήματα.
μην ανησηχείς network! Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους. Οι αριστεροί θα βάλουν υπερδυνάμεις όπως Κούβα-Βενεζουέλα και οι ακροδεξιοί θα μιλησουν με αγιο πνεύμα και Ρωσία.Μη μου πει κανείς τώρα για ευρώπες και αμερικές, πάνε αυτά τα ιμπεριαλιστικά γουρούνια. Κάτω ο φασισμός του φιλελευθερισμού ;)
Όταν θα γίνει ο πρώτος τσαμπουκάς (και εύχομαι να μη γίνει) θα είναι οι πρώτοι που θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια σε χώρες εξωτικές... Η αντίληψη τους για την γεωστρατηγική δεν ξεπερνά τα σκαλιά του σπιτιού τους, αντε και τα Εξάρχεια.
Εντελώς ανυποστατο.Και ποιος κάνει πλάτες στην Αλβανία εκτός απο την Τουρκία; Ο μεγαλύτερος σύμμαχος τους, οι Αμερικάνοι, που τους έβαλαν και στον ΝΑΤΟ κατα τα άλλα God bless America.Δύσκολο να διακρίνεις τους πραγματικούς συμμάχους απο τους δήθεν!!!Ωστόσο ο πραγματικός διακρίνεται εύκολα, σε βοηθάει στην πράξη και όχι με ευχολογια!!!