Το Μαξίμου "αδειάζει" την ΕΕ στο προσφυγικό- Παραδέχεται πιέσεις να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας

Το Μαξίμου "αδειάζει" την ΕΕ στο προσφυγικό- Παραδέχεται πιέσεις να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

Ρίχνει τις μάσκες στο προσφυγικό το Μέγαρο Μαξίμου, που για πρώτη φορά παραδέχεται πως οι πολιτικές της Ευρωαπϊής Ένωσης ασκούν πιέσεις να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους πως δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, δεδομένους ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του.

"Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές" σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καταλογίζοντας στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πως επιχειρούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύλους, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο προσφυγικό, παρά τις δυσκολίες. Την ίδια στιγμή όμως τονίζουν πως η επιτυχής άσκηση της πολιτικής της Ε.Ε. απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη,σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα και παρατηρούν ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία, σχολιάζουν πως μία σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) ότι παρά την κοινή δέσμευση της Ε.Ε. στο προσφυγικό, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή, συνεχίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
  • Την άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.
  • Την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
  • Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

Παράλληλα, οι πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για προτάσεις που:

  • Ενσωματώνουν μια ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική.
  • Αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
  • Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη και στέκονται στην ανάγκη "μιας πιο αποφασιστικής απάντησης προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει".


"Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης", συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.


"Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση", καταλήγουν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους να λέγονται όλα (και ίσως υπάρχουν και άλλα) όσα λέγονται και γίνονται πίσω από τις πόρτες των ευρωπαϊκών θεσμών. Να ξέρουμε τι είναι οι φίλοι μας αλλά και ποιά είναι η Ευρώπη με τα ιδανικά της. Προσοχή. Δεν είμαι Σύριζα (σας ξέρω εκεί έξω). Ο δε Ιάσονας θυμήθηκε άλλα να αγαπιόμαστε...Έχει χάσει επεισόδια και όχι τυχαία μάλλον.
Δεν χωράει αμφιβολία οι Ευρωπαίοι οφείλουν να κάνουν πολλά περισσότερα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Από την άλλη όμως και αυτοί προσπαθούν να κανονίσουν υψηλού επιπέδου καταγραφή με τον Τσίπρα και την κουστουδία του που τοποθετούν αρμόδιο υπουργό την κυρία οι-μετανάστες-λιάζονται-και-εξαφανίζονται