Ε.Ε.: Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τα Ταμεία για το προσφυγικό και δεν έθεσε ποτέ θέμα "νησιωτικότητας"

Ε.Ε.: Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τα Ταμεία για το προσφυγικό και δεν έθεσε ποτέ θέμα "νησιωτικότητας" Facebook Twitter
9

«Μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα ελληνικά νησιά» καταλόγισε στην Ελλάδα η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου (Ρουμανία), κατά την πρωινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση έγινε ύστερα από προφορική ερώτηση της ευρωβουλευτή Ίσκρας Μιχαήλοβα για την «Νησιωτικότητα» και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των νησιών είναι το πλαίσιο του επενδυτικού Ταμείου 2014-2020, και ότι έχουν δοθεί σχετικές συστάσεις στις αρχές των νησιών για τη δραστηριοποίησή τους.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα νησιά του Αιγαίου και στις προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζουν, η κ. Κρέτσου επισήμανε ότι «πάνω από 180.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μόνο μέσα στο 2015» και αναγνώρισε ότι πρόκειται για «τεράστιο βάρος για τη χώρα». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στη Λέσβο το περασμένο έτος και δήλωσε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Ωστόσο, προσέθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης», σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων, νηπιαγωγείων, κ.ο.κ. «Αντιθέτως, η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι περνάει το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αδυναμίες των νησιών» τόνισε.

Η κ. Κρέτσου υπογράμμισε στη συνέχεια μια δεύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας δικών της παλαιότερων επιλογών: «Μερικές χώρες, δυστυχώς δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά ως ξεχωριστή περίπτωση. Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και να μην αντιμετωπίζονται τα νησιά σαν να βρίσκονται κάτω από ειδικές συνθήκες. Άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι η Γαλλία, στη Συνθήκη Προσχώρησης είπε ότι τα νησιά της όπως η Ρεϋνιόν, η Γουαδελούπη, κ.λπ., έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές. Άρα είναι θέμα επιμερισμένης ευθύνης, ιδιαίτερα για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ευθύνη 100% των χωρών» υπογράμμισε η Επίτροπος.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον παρευρισκόμενο στη συζήτηση αντιπρόεδρο του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την επιλογή της Ελλάδας κατά την προσχώρησή της στην ΕΕ να μην ζητήσει ειδική μεταχείριση για τη νησιωτική χώρα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: « Είναι αμαρτία του 81, διαπραγματευτικό λάθος στην ένταξη».

Σε άλλη ερώτηση για τη μη αξιοποίηση των ταμείων από τις νησιωτικές αρχές, σημείωσε ότι «οι ελληνικές αρχές κινούνται με ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και αδυναμίες στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων» και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτελέσει η ελληνική διοίκηση στην αντιμετώπιση αυτή, θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα».

«Ας μη ξεχνάμε, γιατί ορισμένοι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο το ξεχνούν, ότι ένα μόνο νησί, η Λέσβος, με 85.000 πληθυσμό δέχθηκε μέσα στο 2015 έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Πράγμα, που και ο ίδιος ο Φαμπρίς Λεγκερί, ο γενικός διευθυντής της Frontex αναγνώρισε και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη για την Ελλάδα και όχι τιμωρητική διάθεση», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η συνθήκη προσχώρησης έγινε πριν 35 χρόνια, από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά.Μία επιτυχημένη ένωση κρατών και μια επαρκής επίτροπος, οφείλει να προσαρμόζεται στις αλλαγές ταχύτατα, όχι να ψάχνουν για άλλοθι.Η Ελλάδα στην παρούσα κατάσταση, δεν έχει περιθώρια για τέτοιες διεκδικήσεις. Η πρόταση για χρηματοδότηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά αυτοδικαίως, με γνώμονα τις τρέχουσες εξελίξεις.
Συμφωνώ απόλυτα στα περι ευελιξίας στις αλλαγές αλλά την πρωτοβουλία πρέπει να την αναλαμβάνει ο έχων το πρόβλημα που θα πρέπει να παρουσιάζει την κατάσταση με επιχειρήματα και όχι αρλούμπες.Η Ε.Ε. κινήται σε θεσμικό πολυκρατικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αλλάζει αν δεν προκληθεί έντονα η ανάλογη συζήτηση. Η βασική ευθύνη είναι δική μας, άγνοια γεωπολιτικής γνώσης ,παντελής έλλειψη στρατηγικής και διαπραγματευτικού πλαισίου .Η Τουρκία αντίθετα κερδίζει σε όλα τα μέτωπα γιατί χειρίζεται σωστά όλα τα παραπάνω χωρίς καν να ειναι μέλος .
Το εχω ξαναγραψει,και μαλλον θα υποχρεωθω να το γραψω και μελλοντικα.Οποιος δεν εχει γνωρισει"απο κοντα"εκπροσωπους χωρών της πρωην "ανατολικης ευρωπης",ειτε στην Ε.Ε. ,ειτε σε διεθνεις οργανισμους και ειδικοτερα χρηματοπιστωτικους, δεν μπορει ουτε καν να φαντασθει "περι τίνος πρόκειται".Ακομη και οι Γερμανοι η οι Αγγλοι σε συγκριση με αυτους ειναι ατομα..."γεματα κατανοηση και συμπαθεια για τους αλλους"!!! Διοτι αυτοι δεν χρειαζεται να αποδειξουν τιποτα απολυτως -ενω οι 'ανατολικοι' πιστευουν οτι πρεπει να αποδεικνυουν καθε ημερα οτι ειναι "βασιλικοτεροι του βασιλεως"!Με αποτελεσμα συντομα να γινονται πραγματι αυτο ακριβως που προσπαθουν να αποδειξουν.
Αυτό θα μπορούσες να το επισημάνεις στην περίπτωση που κάποιο πρόσωπο λέει πράγματα παράλογα. Όταν η σκέψη του και ο λόγος του κινείται στα πλαίσια της λογικής, δεν έχει σημασία αν προέρχεται από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν καταπιεσμένοι, δεν είναι ηλίθιοι.
Δεν είναι μόνον τα νούμερα λάθος... Ολόκληρη η συλλογιστική της κας Κρέτσου, αποτελείται από προφάσεις της κακιάς ώρας, μάλλον ούτε την ίδια δεν πείθουν. Επιπλέον:Δυσκαμψία (πλαίσιο 2014 !!!), τυπολατρεία-αγκυλώσεις στην σκέψη (συνθήκη προσχώρησης), έλλειψη πρόσφατης ενημέρωσης, άγνοια γεγονότων, γενικολογίες, διακρίσεις (Ιταλία-Ελλάδα), πολιτική σκοπιμοτήτων, ανοησίες (σύγκριση Γουαδελούπης-Λέσβου).Με τέτοιους πολιτικούς, δεν έχει μέλλον η ΕΕ.Δυστυχώς είναι πολλοί, είναι παντού, "ζουν ανάμεσά μας"...
Αναφέρει ¨"Η κ. Κρέτσου υπογράμμισε στη συνέχεια μια δεύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας δικών της παλαιότερων επιλογών: «Μερικές χώρες, δυστυχώς δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά ως ξεχωριστή περίπτωση. Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και να μην αντιμετωπίζονται τα νησιά σαν να βρίσκονται κάτω από ειδικές συνθήκες¨"Αρα η δυσκαμψία ειναι δικό της θέμα η δικό μας ? Δηλαδή το ότι η Γαλλία διεκδικεί και κερδίζει τους ανάλογους πόρους για την Γουαδελούπη(!)η Ιταλία αντίστοιχα ,ενώ εμείς το αφήνουμε στην μοίρα ,δεν μας λέει κάτι? Δυστυχώς οι αφορισμοί του τύπου "φταίνε οι άλλοι" μας έχουν φέρει στα μυωπικά αδιέξοδα μας .
Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) καθόλου τυχαία, αλλά επίτηδες, στο σχεδιασμό μας να θεωρείται το Αιγαίο σε καθεστώς αρχιπελάγους, δηλαδή στην επιδίωξή μας να γίνει ελληνική θάλασσα, αντί για 50% διεθνή ύδατα ανάμεσα στα νησιά μας