Σταθάκης: H ύφεση μπορεί να περιοριστεί - Ηπιότερες από τις αναμενόμενες οι αρνητικές συνέπειες των capital controls

Σταθάκης: H ύφεση μπορεί να περιοριστεί - Ηπιότερες από τις αναμενόμενες οι αρνητικές συνέπειες των capital controls Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
2

Στο 1,5% μπορεί να περιοριστεί η ύφεση φέτος αντί για το 2,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί, εκτίμησε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα προκύψει λόγω της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, των ηπιότερων από τις αναμενόμενες αρνητικών συνεπειών των capital controls και της εξασφάλισης 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δόση κοινωνικής πολιτικής και εξαρτάται από την εφαρμογή πέντε κομβικών, όπως τα χαρακτήρισε, σημείων:

- Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν εσφαλμένες γιατί δεν αντιμετώπισαν το θέμα αυτό.
- Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.
- Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
- Την ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών.
- Την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια ισχυρή αναβάθμιση, ώστε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό βαθμό εξωστρέφειας και να προσανατολίζεται στη διεθνή αγορά», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι τράπεζες έχουν ανοίξει την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015 , μετά το δημοψήφισμα .1. Βαρουφάκης: «Οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη»2. Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία!3. Βαρουφάκης: «Ναι» ή «Οχι» την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες!Εγώ νιώθω ήρεμος και ήσυχος γιατί δεν υπάρχουν CC. Τώρα τι λέει ο υπόλοιπος πλανήτης εμένα δεν με ενδιαφέρει. Διαβάζω Αυγή.