Mέρκελ και Ολάντ: Χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία θα φτάσει στο έδαφος μας

Mέρκελ και Ολάντ: Χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία θα φτάσει στο έδαφος μας Facebook Twitter
12

Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αναφέρθηκαν Άνκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία τους νωρίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πρώτη κοινή εμφάνιση Γερμανού και Γάλλου ηγέτη στο κτίριο του Στρασβούργου μετά από αυτή των Μιτεράν και Κολ το 1898, μετά την πτώση του Τείχους.

Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν στην υπεράσπιση της μετάβασης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ευρώπη.

Τα τρία μεγάλα θέματα που έβαλαν στο τραπέζι οι δύο ηγέτες ήταν η σύγκρουση στη Συρία, η προσφυγική κρίση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γάλλος ηγέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία, καθώς το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την Ευρώπη. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο που θα επηρεάσει και το "δικό μας έδαφος". Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες ενάντια  σε αυτή την απειλή και επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει συνολικά να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση ο Ολάντ υπερασπίστηκε τη Συνθήκη Σέγκεν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφέρει επαρκή στήριξη στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Όπως είπε,  θα πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή όσων δεν μπορούν να φιλοξενηθούν με έναν διαρκή τρόπο, να φροντίσει η Ε.Ε. να σωθούν ζωές και να πολεμηθούν οι εγκληματίες διακινητές μέσω της Frontex» και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη να ορίσει νέες διαδικασίες για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων, αποκαλώντας "απαρχαιωμένους" τους ισχύοντες κανόνες του ασύλου. Τόνισε επίσης τη σημασία της καταπολέμησης των αιτίων που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ, ο Ολάντ τόνισε ότι "ή η ένταξη της Ευρωζώνης θα προχωρήσει περισσότερο, ή αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ». Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι από την εμφάνιση του Χέλμουτ Κολ και του Φρανσουά Μιτεράν πριν από 26 χρόνια έχει βελτιωθεί η ευημερία των πολιτών της ΕΕ και έχει αυξηθεί η ελευθερία και η πολυμορφία τους. "Έχουμε τώρα περισσότερη Ευρώπη. Έχουμε μάθει τα μαθήματα από την ιστορία μας," είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει "πολλά πράγματα» αν είναι όλοι μαζί.

Οι δύο ηγέτες δίνουν αυτή την ώρα απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Πηγή: El Pais

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM