Τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Συνέντευξη στο ΑΠΕ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ τόνισε τον ρόλο των προσώπων στην επιλογή των ψηφοφόρων.

Η συνέντευξη του Κώστα Παναγόπουλου στη Λίλα Χοτζόγλου έχει ως εξής:

 

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών και πως βλέπετε να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα.


Νομίζω ότι το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογών, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις, είναι η προσπάθεια της κοινωνίας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την πολιτική και τα κόμματα σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ιανουαρίου τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων, σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά θα σας έλεγα και σε επίπεδο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων από τα οποία τα περισσότερα είναι διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι 'Έλληνες , η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικά κόμματα.

Είτε για λόγους που έχουν σχέση με πολιτικές, είτε για λόγους που έχουν σχέση με πρόσωπα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα καινούργιο κόμμα. Σε αυτό λοιπόν το πολύ διαφορετικό περιβάλλον είναι φυσικό μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να μην έχει καταλήξει ακόμη στις επιλογές του και θα σας έλεγα ότι για ένα μέρος του εκλογικού σώματος μπορεί να μην είναι και ξεκάθαρο ποια θα είναι τα κυρίαρχα ή μάλλον ποιο θα είναι το κυρίαρχο κριτήριο που θα ορίσει τις εκλογές αυτές.

Πιστεύετε ότι τα πρόσωπα παίζουν κάποιο ρόλο σε όλο αυτό;


Τα πρόσωπα στην Ελλάδα πάντα έπαιζαν και πάντα θα παίζουν ρόλο. Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια που τους επιτρέπει αυξημένη αν θέλετε παρέμβαση στα πράγματα. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τις μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές των κομμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα διαφορετικότητας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλές συσπειρώσεις για τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν, με δεδομένη όχι μόνο την αλλαγή τοποθέτησης, αλλά και με δεδομένη αν θέλετε και την αρνητική κρίση της κοινωνίας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο επτάμηνο που μας πέρασε, οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα αντισυστημικής ψήφου που μπορεί να εκφραστεί είτε με την αποχή, αυξημένη εννοώ αποχή σε σχέση με ότι είχαμε τον Ιανουάριο, είτε με επιλογές σε κόμματα που η κοινωνία εκτιμά ως αντισυστημικά όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων.

Ενώ μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και με πόσο συνεκτικό τρόπο θα εκφραστεί και η τάση εκείνη μέρους της κοινωνίας που έχει άλλη άποψη για την σχέση της χώρας με την Ευρώπη, με την ευρωζώνη ή με το νόμισμα.


Εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα των δυο μεγαλύτερων κομμάτων θα είναι κοντά;


Ναι. Παρότι είναι νωρίς ακόμη διότι η εμπειρία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έδειξε ότι οι τάσεις ξεκαθαρίζουν στο βαθμό που ξεκαθαρίζουν την τελευταία εβδομάδα, η αίσθηση που έχω είναι ότι κατ΄ αρχήν το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα κινηθεί πέριξ του 30 και όχι παραπάνω από εκεί και οι διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος δεν δείχνει να είναι μεγάλες.

Αλλά κρατώ την επιφύλαξη του ότι ας πούμε στις εκλογές τις αμέσως προηγούμενες του Ιανουαρίου το εύρος της διαφοράς καταγράφηκε μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές, άρα επειδή το σώμα των αναποφάσιστων είναι ευρύ νομίζω πρέπει να περιμένουμε για να μιλήσουμε γι αυτό. Πάντως αν μπορώ τώρα να κάνω μια εκτίμηση είναι ότι σε επίπεδο ύψους ποσοστών θα είμαστε μάλλον κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Όταν ήταν γύρω στο 29,5 – 26 κάπου εκεί.

Όσον αφορά μετεκλογικές συνεργασίες ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

 

Είναι άσοφο να κάνει κανείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις μπορεί να κάνει μόνο με βάση τα δεδομένα. Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δυο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα.

Δεν θα αρκούν δυο από τα άλλα για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον κόμματα για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει ωστόσο την εφαρμογή του προγράμματος της χώρας;


Η κυβέρνηση που θα προκύψει ασφαλώς θα έχει τη δυνατότητα ή ελπίζω ότι θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τρόπο, ώστε κάποια από τα σημεία του προγράμματος που είναι στη διακριτική της ευχέρεια να μεταβληθούν μέσω ισοδυνάμων να μεταβληθούν σε όφελος όλων μας. Τώρα το ποια θα είναι αυτή η κυβέρνηση προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτής της μεταβολής και στο περιεχόμενό της.

Αλλά ότι η κοινωνία είναι τόσο κουρασμένη, τόσο πιεσμένη, τόσο απογοητευμένη από τη συνεχή μείωση των δεικτών ποιότητος της ζωής που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια αυτό είναι σαφές και θεωρώ ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα και ως πρώτο μέλημα να προσπαθήσει λίγο να αποσυμπιέσει μια κατάσταση που για πολλά χρόνια τώρα είναι τόσο πολύ αρνητική.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δέκα χρόνια τώρα (τουλάχιστον) ακούμε για μικρές διαφορές, θρίλερ και μακριές νύχτες και στο τέλος μαθαίνουμε το νικητή από τις 8.25 το βράδυ της Κυριακής.