Η καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητήματα Δικαιοσύνης στην ατζέντα των θεσμών σήμερα

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητήματα Δικαιοσύνης στην ατζέντα των θεσμών σήμερα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης, θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Υπενθυμίζεται πως η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των θεσμών με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.


Ωστόσο με τις νέες πληροφορίες για τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Σύμφωνα με το MEGA, σήμερα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών, που ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο επαφών με την ελληνική πλευρά, μελέτησαν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συνθέτουν τον καμβά του φετινού προϋπολογισμού, πάνω στον οποίο θα "χτίσουν" τις προβλέψεις για την επόμενη τριετία και θα "κουμπώσουν" τα μέτρα που απαιτούνται για να μην χαθούν οι νέοι στόχοι, με την Αθήνα πάντως να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα το οποίο κάνει λόγο για 16 νέα προαπαιτούμενα. 

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι:

1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Επίσης, κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και υιοθέτηση νομοθεσίας για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.

2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους

3. Να μην επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο όσοι έχουν κατηγορηθεί και καταδικασθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν καταδικασθεί για "φακελάκια"

4. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022

5. Μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016

6. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, με πρώτο βήμα τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50% και δεύτερο την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ

7. Αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές

8. Αναγκαίες τροποποιήσεις έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015

9. Μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων

10. Μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες το 2016, με περικοπές και από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα

11. Έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

12. Αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)

13. Μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες

14. Αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (που χρωστούν ποσά άνω των 100.000 ευρώ)

15. Απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ, με προτεραιότητα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων (Κυριακές)

16. Ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και της πώλησης της ΤΡΕΝΟΣΕ και να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση των 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια