Τεράστια η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο - Αβέβαιη η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων ακόμη και τον επόμενο μήνα

Τεράστια η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο - Αβέβαιη η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων ακόμη και τον επόμενο μήνα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
8

Μπορεί να απομένει ακόμη ένας ολόκληρος μήνας για να τελειώσουν οι θερινές εκπτώσεις, όμως το αποτέλεσμά τους στον τζίρο των επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι ήδη γνωστό, αναφέρει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

Η επιβολή των capital controls και η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα καταπόντισαν τον τζίρο στο λιανεμπόριο, με εξαίρεση, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τον κλάδο των τροφίμων.

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό, ακόμη και στις τουριστικές περιοχές, με τη μείωση του τζίρου να φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 40%.

Ωστόσο η αγωνία των εμπόρων δεν σταματά στο καλοκαίρι και ο προβληματισμός τους εντείνεται κυρίως τις επόμενες, καθώς αφενός τα αιτήματα για έγκριση εισαγωγής ειδών που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα τα είδη ένδυσης και υπόδησης, απορρίπτονται, αφετέρου δεν γίνονται εισαγωγές στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία.

Με άλλα λόγια, τα όποια εμπορικά καταστήματα συνεχίζουν να υπάρχουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι άγνωστο πόσο και τι εμπόρευμα θα έχουν σημειώνει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, η μείωση του τζίρου στην Αθήνα αγγίζει το 40%, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά τα ποσοστά μείωσης φτάνουν το 60%, στη Θεσσαλία η μείωση πλησιάζει το 70%, ενώ ακόμη και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων υποχωρεί ακόμη και κατά 50%.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων, πρώτον, στη ραγδαία μείωση του εσωτερικού τουρισμού και δεύτερον, στην ανησυχία των ξένων τουριστών ότι αν υπάρξει πρόβλημα στα ΑΤΜ δεν θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Έτσι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αγορές περιορίζονται και γίνονται μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της παραμονής τους στη χώρα μας.

Οι αλλαγές που επέφεραν τα capital controls, ειδικά πριν από τα πρόσφατα μέτρα μερικής χαλάρωσης, στα συναλλακτικά ήθη επέδρασαν επίσης στη μείωση του τζίρου ενός τμήματος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων, κυρίως πολύ μικρές και μικρές, δεν διαθέτουν συσκευές POS (τερματικά αποδοχής καρτών), με συνέπεια οι καταναλωτές να μην τα προτιμούν, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αγορές κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υπήρξαν εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν σχεδόν μηδενικό τζίρο κάποιες τουλάχιστον ημέρες, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Α ρε Ελληνάρες κακομοίρηδες, ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας σαν φταίνε που βουλιάζει η αγόρα, ωραία αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας σαν πολίτες. Πασόκ και μπουζούκια δεν πεθαίνουν ποτέ στο Ελλάντα ρεεεε
Αν δεν πήγαινε ο κάθε ψωμόλυσσας να σηκώσει τα 500 ευρώ που έχει στην τράπεζα, δεν θα είχαν επιβληθεί capital controls. Από την άλλη και η κυβέρνηση με το κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησε έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Έπρεπε να δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας όπως ο Σαμαράς που έλεγε το ναι χωρίς αντιρρήσεις και plan b.
αχαριστοι. δεν διαβαζουν τις ανακοινωσεις του πόλιτικου γραφειου του Βαρουφακη, για την αξιοπρεπεια που προσφερε πρωτη φορα μετα απο 5 χρονια ο Γιανης Βαρουφακης.
Ομως:-εχουμε αξιοπρέπεια-διαπραγματευτηκαμε πιο πολύ απ΄τούς άλλους-καταργήσαμε τροικα και μνημόνια-δημιουργήσαμε μια καινούργια Ευρωπη-συμβάλλαμε στην συμμαχια τού Νότου-καταργήσαμε την λιτότηταΜπροστά σ΄αυτα τα θαυμαστά επιτεύγματα χαλάλι αν καταστραφεί οτι απέμεινε από ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε τον καπιταλισμό εξηπηρετούσε έτσι κι αλλιώς.
Αυτα ειναι προπαγανδα των δανειστων και των μη γνησιων αγωνιστων. Οποιος αγαπαει παιδευει. Εξου και ο θεος που μας αγαπαει μας δοκιμαζει στελνωντας μας καμια φορα καμια αρρωστια να δει αν θα πιστευουμε και μετα. Ετσι και τωρα θα ξεκαθαρισει ποιοι ειναι γνησιοι αριστεροι και ποιοι οχι