Το νέο πακέτο με τα 16 μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για συμφωνία

Το νέο πακέτο με τα 16 μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για συμφωνία Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
13

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση 16 νέα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα (εντός τριών μηνών αναφέρει το Βήμα) προκειμένου να ολοκληρωθεί εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου, ύψους 10-12 δισ. ευρώ, μέχρι τις 20 Αυγούστου.



Αναλυτικά τo πακέτο με τα 16 προαπαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με το δημοσίευμα:


1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.


2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.


3. Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για "φακελάκια".


4. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.


5. Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.


6. Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.


7. Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.


8. Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.


9. Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.


10. Την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.


11. Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδεις των δημοσίων υπαλλήλων.


12. Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)


13. Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.


14. Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).


15. Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.


16. Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Οποια ,και οσα,μετρα ληφθουν κατα της διαφθορας ειναι καλοδεχουμενα.Και ας ειναι και "μνημονιακης εισαγωγης".Αφου δεν θελησε η ελληνικη πολιτεια να τα επιβαλλει μονη της ουδεποτε.Οσο για την διαφθορα στο Δημοσιο συμφωνω με την ΑΜΕΣΗ δισθεσιμοτητα οσων παραπεμφθουν για διαφθορα-απο την Δικαιοσυνη-και την οριστικη ΑΠΟΛΥΣΗ οσων καταδικασθουν.Διαβασα,ομως,και καποια σχολια περι Κατρουγκαλου κλπ.Και μου γεννηθηκε μια ευλογη,πιστευω,απορια.Το ελληνικο Δημοσιο "εβραζε"μεσα στην διαφθορα επι δεκαετιες.Ειδικα υπηρεσιες οπως οι Πολεοδομιες και η Εφοριες ησαν,αποδεδειγμενα,οι κατοχοι πανευρωπαικων ρεκορ στον τομεα αυτο.Ειναι παγκοινως γνωστο οτι πολλοι απο τους "καταλαμβανομενους επ'αυτοφωρω" Δ.Υ.να δωροδοκουνται ειτε δεν ετιμωρουντο ποτε,ειτε καθυστερουσαν επι παρα πολλα χρονια να τιμωρηθουν.Και ολα αυτα με την αναοχη και την καλυψη τοσο των αρμοδιων υπηρεσιακων οργανων,οσο και των συνδικαλιστικων φορεων τους.Πιστευω οτι ολοι-σχεδον- συμφωνουμε οτι αυτη ηταν μια τραγικα απαραδεκτη κατασταση.Για την οποια ποιος ακριβως εφταιγε ;Ο Κατρουγκαλος ;Μα ,οπως ολοι γνωριζουμε,σε ολες τις Δ.Υ.οι ηγεσιες και οι ιεραρχιες ηταν,σε ποσοστα ανω του 95%,διορισμενες και στελεχωμενες απο "εκλεκτους"της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.Οι δε "συνδικαλιστικοι φορεις τους",σχεδον χωρις εξαιρεση,ειχαν ως ηγετες και ανωτερα στελεχη ακριβως το ιδιο.Εξ οσων, δε, ενθυμουμαι δεν υπηρξε ποτε εστω και μια περιπτωση να συλληφθει δωροδοκουμενος καποιος Δ.Υ. ο οποιος να μην "ανηκε"σε ενα απο τα δυο αυτα κομματα.Τι προσπαθουμε,λοιπον,να αποδειξουμε ; Οτι η διαφθορα στο Δημοσιο δημιουργηθηκε ως "προιον παρθενογενεσης"και συντηρηθηκε και εξαπλωθηκε ατιμωρητι με την στηριξη των...."πνευματων" ;!! Ειχε ταυτοτητα,ονοματεπωνυμο,και διυεθυνση η διαφθορα αυτη."Domicilium citandι et executandι".Στην Ρηγιλλης και στην Χαριλαου Τρικουπη.Και αυτο δεν μπορει να το αρνηθει κανεις.Αν οι τωρινοι "Κατρουγκαλοι"και "λοιποι συγγενεις" κανουν τα ιδια,τοτε θα ειναι και αυτοι το ιδιο ,και περισσοτερο,καταδικαστεοι.Αλλα εκεινο που δεν αλλαζει με τιποτα ειναι τα οσα εχουν ηδη γινει στο παρελθον.Τα γεγονοτα,τα οποια επαιξαν σημαντικο ρολο στην γενικοτερη καταστροφη που μας βρηκε.Καλο θα ειναι να μην παθουμε αμνησια γυρω απο αυτα.Διοτι λαοι χωρις μνημη,ειναι λαοι χωρις μελλον.
Προσωπικά δε διαφωνώ στο σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων, με τις εξής επιφυλάξεις:3. Θα πρέπει να απαιτείται αμετάκλητη ποινική καταδίκη και όχι απλά να κατηγορηθεί κάποιος. 5. Η μείωση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να είναι σωστό μέτρο εάν δοθεί με ορθολογικό τρόπο και δεν το λαμβάνουν άτομα τα οποία φαίνονται μεν φτωχά στην Εφορία πλην όμως δεν έχουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, εάν κοιτάξει καθένας γύρω στον περίγυρό του θα καταλάβει τι εννοώ. 7. Η αύξηση του φόρου των εφοπλιστών μπορεί να βλάψει μεσομακροπρόθεσμα την οικονομία γενικότερα, όσοι γνωρίζουν από ναυτιλία μπορούν να το αντιληφθούν.
Σε αντίθεση με την Κομμουνιστική κυβέρνηση της Ελλάδος, οι Κύπριοι έχουν άλλη φιλοσοφία για το πως θα σώσουν την οικονομία τους και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της:Το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε εσπευσμένα αυτές τις ημέρες έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ξένοι που θα κατοικήσουν στην Κύπρο θα απολαύσουν εξαιρετικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα 0% φόρο σε μερίσματα και 50% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος τα πρώτα 10 χρόνια παραμονής στη χώρα. Ήδη ισχύει αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, ενώ για τις εταιρείες ο συντελεστής επί των καθαρών κερδών είναι μόλις 12,5%. Οι Κύπριοι έχουν καταλάβει το αυτονόητο. Η άντληση χρημάτων από τη φορολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Σημαντικότερη είναι η ανάγκη για επενδύσεις, για εισροή κεφαλαίου, για άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μειώνεται η ανεργία, δημιουργούνται ευκαιρίες, παράγεται πλούτος.Εσείς συνεχίστε να χειροκροτείτε σαν πρόβατα τα κομμούνια που σας τάζουν περισσότερο κράτος και συνεχίστε να κατεβαίνετε όλη την ώρα σαν βόδια σε πορείες διαμαρτυρίας, βλέποντας καθημερινά το βιοτικό σας επίπεδο να πέφτει και τις συνθήκες ζωής σας να γίνονται ολοένα και πιο δραματικές.http://www.capital.gr/story/3048799
"Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για "φακελάκια"."Ειλικρινά τώρα, αυτό έπρεπε να μας το πει το ΔΝΤ για να το κάνουμε;Σε μια λογική κοινωνία αυτό δε θα έπρεπε να εννοείται;
Μια τάση ανθρωποφαγίας διακρίνω στο σχόλιο,μάλλον είμαι μόνος.. Σε μια λογική κοινωνία,δια βίου εκτός Δημοσίου,θα έπρεπε να βρίσκονται όσοι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ για δωροδοκία..και ναι Ιατρός είμαι,σίγουρα θα ενδιαφέρει κάποιους,άσχετα του λογικού ή μη της θέσης.
Όσο και αν έχω σιχαθει να βλέπω επιορκους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να σου πω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο κατηγορηθεί και στο καταδικασθει. Φαντάσου έναν άνθρωπο σωστό μεταξύ όλων των άλλων λαμογιων να έχει φάει καταγγελία από εμπαθεια η για προσωπικους λόγους και να χάνει αυτόματα την δουλειά του
Παιδιά, προφανώς είτε αυτό θα αλλάξει και θα γίνει "καταδικαστεί" είτε αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.Είναι απλά αδύνατο να μην ξαναπροσληφθεί κάποιος που έχει απλά κατηγορηθεί, χωρίς να έχει αποδειχτεί, για φακελάκι γιατί απλούστατα μπορούμε έτσι να απολύσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που δε μας γεμίζουν το μάτι.Προφανώς, ξαναλέω, θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείες και συγκεκριμένοι όροι για κάτι τέτοιο.