Βαρουφάκης: Tο σχέδιο είχε παρουσιαστεί στην παράδοση στον Τσακαλώτο, αλλά δεν το καταλάβατε

Βαρουφάκης: Tο σχέδιο είχε παρουσιαστεί στην παράδοση στον Τσακαλώτο, αλλά δεν το καταλάβατε Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
3

Mε άρθρο του στους Financial Times  επιχειρεί να δώσει εκ νέου εξηγήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται πως το πλάνο που όλοι συζητούν και προκαλεί αντιδράσεις δεν ήταν κρυφό και το είχε παρουσιάσει επισήμως.

Το άρθρο με τίτλο «Υπάρχει κάτι σάπιο με τους απαίσιους περιορισμούς της ευρωζώνης στην εθνική κυριαρχία» ξεκινά αναφέροντας πως κάτι παράδοξο κρύβεται στα θεμέλια της ευρωζώνης. "Οι κυβερνήσεις εντός της νομισματικής ένωσης δεν έχουν μια κεντρική τράπεζα να τους προστατεύσει, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν έχει μία κυβέρνηση να την υποστηρίξει." γράφει ο Γ. Βαρουφάκης.

Αυτό το παράδοξο μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ ο οποίος ισχυρίζεται: "Yπάρχουν βήματα που τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν για να βελτιώσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του. Ένα τέτοιο βήμα μελετήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μου στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επικεντρωνόταν στην χρόνια έλλειψη ρευστότητα ενός πιεσμένου οικονομικά δημόσιο τομέα και τις επιπτώσεις της στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα."

Σημειώνει επίσης ότι δεν ήταν στις προθέσεις του η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αλλά αυτό που επιδίωκε ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετώπιζε η οικονομία.

 

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το σύστημα του θα επέτρεπε να μεταφερθούν ηλεκτρονικά οι παράλληλες πιστώσεις των αποθεματικών λογαριασμών και αυτές οι πιστώσεις θα υποκαθιστούσαν την πληρωμή φόρων προς το κράτος με πραγματικά χρήματα.

Δεν εξηγεί πάντως με ποιο τρόπο θα γινόταν αυτομάτως η μετατροπή των ευρώ σε δραχμές ενώ τονίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει και δεύτερο στάδιο με εκτεταμένη εφαρμογή παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα αντικαθιστούσε την έξοδο στις αγορές χρέους στις οποίες δεν έχει πρόσβαση η Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες θα μπορούσαν να αγοράσουν φορολογικές πιστώσεις και να διευκολύνουν με ρευστότητα το κράτος.

Ο κος Βαρουφάκης δεν διστάζει μάλιστα να αναφέρει πως όταν παρέδωσε το Υπουργείο, όλα τα σχέδια και οι μελέτες που είχε κάνει κατά την πεντάμηνη θητεία του γνωστοποιήθηκαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημειώνοντας «Το νέο σύστημα πληρωμών ήταν μέρος εκείνης της παρουσίασης. Όμως κανένας από τα ΜΜΕ δεν το αντιλήφθηκε», σημειώνει στο άρθρο του.

 

Ο κος Βαρουφάκης συνεχίζει αναφέροντας πως όταν μία μετέπειτα τηλεφωνική επικοινωνία του με διεθνείς επενδυτές, διέρρευσε παρά τον βασικό κανόνα του Chatham House στον οποίο συμφώνησαν οι ακροατές, ο Τύπος είχε μία πλούσια ημέρα. "Καθώς έχω δεσμευτεί στην πλήρη διαφάνεια επέτρεψα στο «Official Monetary and Financial Institutions Forum» την επίσημη δημοσιοποίηση των ηχητικών αρχείων." αναφέρει σχετικά με το ηχητικό που δημοσιεύτηκε χθες.

"Αν και καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του Τύπου που απορρέουν από στοιχεία, που περιλαμβάνουν το να σκέφτεσαι ανορθόδοξα μέτρα για να λάβεις πρόσβαση στα συστήματα του ίδιου σου του υπουργείου, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι σημαντικό από την άποψη του δημοσίου ενδιαφέροντος. Υπάρχει ένας φρικτός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλεται από την τρόικα στους Έλληνες υπουργούς, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των υπουργείων τους που είναι καθοριστικές για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών. Όταν χαθεί η εθνική κυριαρχία, λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, οδηγεί σε αναντιστοιχίες πολιτικών σε ήδη ταραγμένα έθνη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ». καταλήγει ο Βαρουφάκης στο άρθρο του.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
μονο αυτο δεν καταλαβαμε?Δεν πειραζει Γιανης, αργουμε αλλα σιγα σιγά τα καταλαβαινουμε ολα! κοστιζει λιγο αλλα που θα παει...Τωρα πια η ελπιδα θα ερθει οταν γινει εντελώς κατανοητο ποσο τσιρκο είσαστε!!!
ο φρικτος αυτος περιορισμός ειναι προυποθεση για να εχουμε στην τσεπη μας ευρω που εκδιδει ο Ντραγκι, και με 300 απο αυτα τρως ισως για ενα μηνα, και οχι Ραχηλιαρικα που εκδιδει ο Μπαρουφακης και με 300 απο αυτα θα ετρωγες μια ημερα.Μεσα σε ολη αυτη τη τρικυμια στο κρανιο δεν μας εχει εξηγησει καθολου πως θα εκανες τα IOU πετρελαιο για να σου μεταφερθουν οι ντοματες, ή λιπασματα για να μεγαλωσουν (και αναφερομαι σε ντοματες και οχι τηλεορασεις εδω).Η μαλλον εξηγει αλλα δεν το πιανουμε: το σχεδιο οπως μιας μαζικης υποτιμησης πρεπει να μεινει κρυφο απο τα θυματα του: το population ή electorate οπως διορθωνει...Ποια διαφανεια οταν ζητηθηκε να μεινει κρυφο; και οτι θα διαψευσει; ποιον κοροιδευει στα μουτρα του; φυσικα δεχτηκε και καλα την δημοσιοποιηση μιας και ηταν ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ οτι η συνομιλια ειχε υποστει διαρροη και μαλιστα μαγνητοφωνημενη.