Εξεταστική για τα μνημόνια: Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αποκαλύπτει ότι η τρόικα ήθελε μισθούς 300 ευρώ

Εξεταστική για τα μνημόνια: Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αποκαλύπτει ότι η τρόικα ήθελε μισθούς 300 ευρώ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (φωτογραφία αρχείου). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.
7

Για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να την βγάλουν, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, με την κατάθεση του οποίου ξεκίνησαν πριν από λίγο οι σημερινές εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν περιγραφικός ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν. «Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, κατά την κατάθεσή του, η οποία συνεχίζεται, έκανε γνωστό και έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για τους μισθούς. «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δείτε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι».

«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στη πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο Β. Κορκίδης κατέληξε λέγοντας: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Κορκίδη, οι 100 δόσεις σε μάραναν? Εκλεισε η εφορία έστω και μία επιχείρηση? Η ύφεση (που άρχισε επί Καραμανλή) και η χρεωκοπία της χώρας τις έκλεισαν. Η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αποτύχει παταγωδώς, νομίζω 7-8% των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων εντάχθηκαν από μία δεξαμενή 4 εκατομμυρίων. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε υγιείς βάσεις (εργοστάσια, υψηλή τεχνολογία, προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία) και όχι ανοίγοντας σουβλατζίδικα και μπουγατσατζίδικα θα πάει μπροστά η χώρα.
Είπε ο Κορκίδης: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται». Πηγή: www.lifo.grΓιατί μου φαίνονται λίγο αντιφατικά όλα αυτά που υποστήριξε; Από τη μια λέει ότι αποφύγαμε την πτώχευση της χώρας που θα ήταν παράδοση άνευ όρων (αυτό του φαίνεται καλό) και από την άλλη ζητά συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα κλπ.
Καλά....όσο τρώτε σανό να σας ενημερώσω ότι πριν λίγο υπεγράφη διάταγμα στάσης πληρωμών στην Ουκρανία.Μα καλά.... δεν τους τρομοκρατούσαν;Γιατί δεν πήγαν στη Ρωσία και τα BRICS?Συνεχίστε και καλή όρεξη.
Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δείτε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Αααα... οχι οτι ειμαστε ΕΕ μια οικογενεια, με κοινο οραμα κτλ κτλ κτλ. Οχι γιατι για κάποια χρόνια αυτό προσπαθούσαμε να καλλιεργήσουμε ως ιδεα. Τουλαχιστον να ξερουμε που ανήκουμε για να φερόμαστε και αναλόγως.
Και η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην ΕΕ είναι. Ρωτάω και θα ήθελα οι απαντήσεις να είναι τεκμηριωμένες: Γιατί οι μισθοί μας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από μη χρεωκοπημένες χώρες? Εγώ πιστεύω ότι ήδη είμαστε σαν εκείνους. Με 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ ο μέσος μισθός έχει ουσιαστικά εξομοιωθεί. Μόνο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι εξωφρενικοί σε σχέση με αυτούς τους φτωχοδιάβολους και αυτό θέλει να αλλάξει η τρόικα. Για μας του ιδιωτικού τομέα η αγοραστική δύναμη είναι ίδια.