Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter
7
Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter
Luca Locatelli for The New York Times

Ένα μακροσκελές αφιέρωμα στον Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενεί το New York Times Magazine, υπό τον τίτλο «Ένας υπουργός Οικονομικών ταιριαστός σε μια ελληνική τραγωδία;».

Μιλώντας στο περιοδικό της αμερικανικής εφημερίδας, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Eurogroup της Ρίγας, όπου σύμφωνα δημοσιεύματα φέρεται να είχε δεχθεί «σφυροκόπημα» και σκληρούς χαρακτηρισμούς από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αναφορά γίνεται μάλιστα και το tweet που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός, με μια φράση του Ρούζβελτ.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το tweet απευθυνόταν στα ΜΜΕ, «που οδηγήθηκαν σε παροξυσμό» και όχι στους υπουργούς. «Όλες αυτές οι αναφορές ότι με έβρισαν, ότι με αποκάλεσαν διάφορα ονόματα και μου είπαν πως σπαταλάω χρόνο: Αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα» δηλώνει.

Σύμφωνα μάλιστα με την δημοσιογράφο των New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι έχει καταγράψει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για βίντεο ή ηχητικό αρχείο) τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει την καταγραφή για λόγους εμπιστευτικότητας.

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter
Luca Locatelli for The New York Times

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός γνωρίζει πότε θα αποχωρήσει, σημειώνει το άρθρο. «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ και δεν πρόκειται να συμβιβαστώ από άποψη αρχών και λογικής», λέει ο ίδιος.

Κάνοντας αναφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και στο ενδεχόμενο Grexit, η δημοσιογράφος τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ακούστηκε θυμωμένος. Ο υπουργός δηλώνει εμφατικά ότι δεν θα δεχθεί άλλο πακέτο οικονομικών πολιτικών που διαιωνίζει την ίδια την κρίση και υπογραμμίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί από το να οδηγήσει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική απόγνωση.

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter
Luca Locatelli for The New York Times

Το περιοδικό αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε μια σειρά από φαινομενικά αδύνατα πράγματα, τονίζει το άρθρο, ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει και στο ευρώ. «Οπως κάποιος μου είπε αστειευόμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ουσιαστικά ότι 1 συν 2 μπορεί να κάνουν 4», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει αυτό το φαινομενικά αδύνατο αποτέλεσμα, ο Τσίπρας αποφάσισε να στείλει τον εριστικό οικονομολόγο Γιάνης Βαρουφάκη, επισημαίνει το άρθρο.

Ο υπουργός, αναφέρουν οι New York Times, αγωνίζεται να επιμείνει στις αρχές του και να κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές, προκειμένου, όπως πιστεύει, να μην γίνει ίδιος με τους πολιτικούς πριν από εκείνον. Σε ερώτηση έναντι ποιον φέρει ευθύνη, απαντά:

«Για τον κόσμο που σήμερα είναι 15, 16 ή 17 χρόνων, για να έχουν μια ευκαιρία μέχρι να γίνουν 20, αυτό είναι που μετράει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεών μας» δηλώνει ο υπουργός. Περιέγραψε αυτή την αλλαγή ως μια επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον.«Και μια επένδυση περιλαμβάνει πάντα ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με αυτό το βραχυπρόθεσμο κόστος και αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία, απαντά: «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter
Luca Locatelli for The New York Times

Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην επίσκεψή της στο υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο, όπου τότε έμοιαζε άδειο με καλώδια να κρέμονται από παντού, ενώ δέχθηκε πρόσκληση και από την Δανάη Στράτου στο διαμέρισμα κοντά στην Ακρόπολη. Εκείνη την περίοδο που το επισκέφθηκε, ήταν που είχε γίνει η φωτογράφιση στο Paris Match.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως μετανιώνει για τις φωτογραφίες εκείνες. «Κοιτάξτε, ξέρω ότι ακούγεται χαζό, αλλά δεν ήξερα τι ήταν το Paris Match. Δεν διαβάζω τέτοια περιοδικά», είπε.

Η Δανάη Στράτου αναφέρεται στους λόγους που ο Γ. Βαρουφάκης ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. «Του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει τη χώρα του. Αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος απέναντι στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων. Και έχει χάσει πολύ ύπνο για αυτό. Αυτό που βλέπω είναι ότι πρόκειται για κάποιον που περπατά σε ένα ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει τι θα πατήσει».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ανέλαβε τη θέση γιατί μετά από χρόνια που μιλούσε για μία λύση στην κρίση, ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Στη δεκαετία του '80 ήμουν εξοργισμένος για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν να το ξεχνούν, αλλά εγώ δεν μπορούσα. Οχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλώς δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητά της: Ήταν μία κρίση που ήταν περιττή».

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει στους NY Times ό,τι έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας Facebook Twitter

Το άρθρο αναφέρεται και στον πρόσφατο ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας κάτι που πολλά μέσα ενημέρωσης εκλαμβάνουν ως περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος ωστόσο το αρνείται, ενώ όπως επισημαίνει το περιοδικό εκπροσώπησε την Ελλάδα ως συνήθως στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων. «Πρόκειται για μία αφήγηση που αυτοτροφοδοετείται», λέει ο υπουργός. «Είναι τελείως αποκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά είναι μια παράλληλη πραγματικότητα, μια προπαγάνδα τύπου Γκαίμπελς που έχει μια θαυμάσια ικανότητα να αλλάζει την ατμόσφαιρα».

Περιέγραψε τον εαυτό του ως «αλεξικέραυνο», αναφέροντας ότι ήξερε πόσο δύσκολη θα είναι η δουλειά. «Τα εκλαμβάνω όλα ως αναμενόμενα. Θα ήμουν άκεφος και αναστατωμένος, ίσως ακόμη και πανικόβλητος, αλλά το περίμενα. Οπότε είναι ΟΚ».

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Τελικα ολες οι λεκτικες επιθεσεις και οι υβρεις κατα του Βαρουφακη ηταν ψεματα; Κριμα γιατι πολλοι δικοι μας ειχαν χαρει!Εχει χαθει η λογικη μου φαιναται. Αντι να δουμε ποιους ωφελουν ολες αυτες οι διαρροες και γιατι γινονται και αν ειναι ψευδης θα πρεπει να τις καταδικασουμε, αντι γι' αυτο το προσπερναμε και παμε παρακατω. Αρκει να βριζουμε τον Βαρουφακη! Λογικα θα πρεπει να καταγραφονται αυτες οι συνομιολιες. Για την τυχη και το μελλον των λαων γινονται,δεν ειναι συμποσιο! Δεν μου φαινεται να εκανε κατι παρανομο, γιατι να εκλαμβανεται ως απειλη; Εχουν κατι να φοβουνται οι εταιροι; Ο ιδιος ειπε πως δεν θα το δημοσιοποιησει για λογους εμπιστευτικοτητας..
Εχω γραψει,και ξαναγραψει,την αποψη μου για τον κ.Βαρουφακη.Εν εκτασει....Θα σταθω σε ενα ,μονον,σημειο.Εξακολουθει να "ομιλει".Ακαταπαυστα,και προς ολες τις κατευθυνσεις.Και να αγνοει μια απο τις βασικοτερες αρχες οχι μονον της πολιτικης,αλλα και της διαπραγματευσης σε υψηλο επιπεδο.Οτι υπαρχουν πραγματα τα οποια λεγονται,μεν,αλλα δεν γινονται,ενω υπαρχουν και καποια αλλα πραγματα τα οποια ,ακομη και αν γινονται,δεν λεγονται ποτέ.Δυστυχως δεν φαινεται να εχει την προθεση να μεταβαλλει την εγωκεντρικη και αυταρεσκη συμπεριφορα του.Ισως και να μην μπορει πια,στην ηλικια του.Μονον που τον -όποιο- λογαριασμο δεν θα κληθει να τον πληρωσει ο ιδιος.....
Κίνηση μάτ η καταγραφή τών συνομιλιών τής Ρίγα απ΄τον Βαρούφ:-κερδίζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των εταίρων η οποία είχε κάπως διαταραχθεί-κερδίζουμε πόντους στο προφίλ τής ελλάδας γενικά αφού αποδυκνείουμε για μιά ακόμα φορά πόσο γατόνια είμαστε-έχουμε αποδείξεις για να τούς σύρουμε στην εξεταστική επιτροπή τής Ζωής-μπορούμε να γυρίσουμε μπλόκμπάστερ ταινία διανθισμένη με αληθινές σκηνές και τον Βαρούφ σε backround narration.Τούς έχουμε ισοπεδώσει!!!!!
"ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι έχει καταγράψει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για βίντεο ή ηχητικό αρχείο) τη συγκεκριμένη συνάντηση"Kαι τωρα ας σκεφτει ο καθένας μας τι θα σκεφτοταν και τι θα εκανε αν μαθαινε οτι καποιος εχει καταγραψει τις συνομιλίες του.Μονο εγω θα εκνευριζομουν στον υψιστο βαθμο;