Guardian: Οι 100 ημέρες μοναξιάς του ΣΥΡΙΖΑ

Guardian: Οι 100 ημέρες μοναξιάς του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
10

 

Guardian: Οι 100 ημέρες μοναξιάς του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

«Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει στην 100η ημέρα από την ανάληψη εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του συμβιβασμού με την ευρωζώνη και του να κατηγορηθεί ότι παραδόθηκε στην Άγκελα Μέρκελ», γράφει ο Guardian.

Οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζονται με το πρώτο δημόσιο γλυπτό με θέμα την κρίση στην Αθήνα, τονίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στο έργο του εικαστικού Τάσου Νυφαδόπουλου, που απεικονίζει έναν άνδρα ο οποίος κρέμεται από τον χρηματοοικονομικό δείκτη που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

«Σε αυτή την βόλτα με το τρενάκι του τρόμου (rollercoaster) που είναι η επική μάχη της καταχρεωμένης χώρας να παραμείνει βιώσιμη, πολλοί ήλπιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρείχε επίσης κάποια παρηγοριά. Αλλά πέντε χρόνια αφότου η χώρα υποχρεώθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ –αποδεχόμενη το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία- οι Έλληνες δεν είναι σίγουροι τι να σκεφτούν. Αυτό που ξέρουν είναι ότι μετά από πέντε χρόνια που χορεύουν στους ρυθμούς της λιτότητας –κάνοντας τις απαραίτητες θυσίες για να κρατήσουν μακριά την χρεοκοπία- όπως ο κρεμάμενος άνδρας του Νυφαδόπουλου, ατενίζουν ακόμη μία φορά την άβυσσο».

Το άρθρο συνεχίζει: «Το μεγάλο κύμα ελπίδας που έφερε τους ριζοσπαστικούς αριστερούς στην εξουσία –με την υπόσχεση για ακύρωση της λιτότητας- έχει χτυπήσει στα βράχια της ανανεωμένης αβεβαιότητας για το εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει την πορεία της ως μέλος της ευρωζώνης. Περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα φαίνεται ότι κατευθύνεται προς την πόρτα εξόδου».

Η Αλίκη Μουρίκη, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας, δηλώνει στον Guardian πως «είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για οτιδήποτε άλλο εκτός από καλές προθέσεις. [...] Το ενδιαφέρον τους μπορεί να είναι να βάζουν τους ανθρώπους πρώτα, πριν από τις τράπεζες, αλλά ο χειρισμός τους στις διαπραγματεύσεις ήταν ένα χάος και η θητεία τους πολύ απογοητευτική». Προσθέτει πως δεν είμαστε ακόμη σε κατάσταση πανικού, αλλά ο κόσμος είναι σαφές πως είναι πολύ ανήσυχος.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι έχουν αρχίσει να φθάνουν σκιές πανικού, κάνοντας αναφορά στο γεγονός της μεταφοράς των αποθεματικών των δημόσιων φορέων στην ΤτΕ, στην εκτίναξη του ελληνικού κόστους δανεισμού, στο ότι πολίτες κρύβουν μετρητά στις καταψύξεις και στο γεγονός ότι πολλοί ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό που πιστοποιεί τη διαρκή πίστη των Ελλήνων στην ελπίδα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη στη διαπραγματευτική τακτική του έχει μειωθεί δραματικά και κάποιοι μιλούν για τις συντριπτικές παραχωρήσεις που έγιναν.

Η δημοσιογράφος σημειώνει πως ο θυμός από τις κακουχίες της λιτότητας παραμένει στους Έλληνες, ειδικά όσο οι δείκτες της ανεργίας παραμένουν ψηλά. «Ο χαρισματικός Τσίπρας μπορεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανυπομονησία από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό μπορεί να αντλήσει από τη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τις προηγούμενες πολιτικές που απέτυχαν να δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη, με αυξανόμενες αναφορές για καταστάσεις ανέχειας έξω από την Αθήνα», τονίζει ο Guardian και αναφέρει ως ένα παράδειγμα ανέχειας αυτό που συμβαίνει στην Αίγινα, όπου όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια για τροφή και ρούχα.

Για τον Τσίπρα, αυτό που βρίσκεται μπροστά του είναι μια σειρά επιλογών με δυνητικά εκρηκτική δράση, τονίζει το άρθρο. «Μέχρι σήμερα ο πολιτικός -από τους πιο έξυπνους παράγοντες της Ελλάδας- έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ποσοστά αποδοχής του κοντά στο 70% παρά το γεγονός ότι έχει υπαναχωρήσει σχεδόν σε κάθε υπόσχεση που έχει δώσει. Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος και αρχιτέκτονας της λιτότητας, την οποία έχει υποσχεθεί να νικήσει, έχει γίνει τακτικός συνομιλητής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει τώρα, καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναμέτρησης, εάν θα εξευμενίσει τους δανειστές αποδεχόμενος τους όρους ενός ακόμα προγράμματος διάσωσης ή να «πετάξει» τους σκληροπυρηνικούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα. «Οι αντάρτες, με αρχηγό τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, δηλώνουν ότι κάθε ρήξη με την Ευρώπη θα είναι καλύτερη από το να υπογραφεί μια συμφωνία που θα διασχίζει τις εκατοντάδες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι αναλυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η επιλογή θα είναι καθοριστική τόσο για τη μοίρα του Τσίπρα, όσο και της Ελλάδας, υπογραμμίζει το άρθρο. «Οι γραμμές της μάχης χαράσσονται -εντός και εκτός Ελλάδας. Και ενώ ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, καταλήγει.

10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM