Το Ποτάμι ζητά να έρθει στη Βουλή η συμφωνία μισού δις για τα αεροπλάνα

Το Ποτάμι ζητά να έρθει στη Βουλή η συμφωνία μισού δις για τα αεροπλάνα Facebook Twitter
Theodore Manolopoulos / SOOC
7

Αντιδράσεις προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο και ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΘΕΜΑ" για την υπόθεση ανακατασκευής «έως πέντε» αεροσκαφών. Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από 7 Μαΐου 2013.

 

«Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από 7 Μαΐου του 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα, αναφέρει το ΘΕΜΑ.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η επιστολή του κ. Πλέσσα με την οποία καθίσταται σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια, πρόγραμμα για το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων, θεωρείται από την ίδια τη Lockheed «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Η Lockheed στην επιστολή της προειδοποιούσε επίσης  ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις και κυρίως τόνιζε ότι η διαδικασία αναβάθμισης των υπέργηρων P-3B του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ποτάμι ζητά από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Το Ποτάμι ξαναρωτά γιατί η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη- που θα μας στοιχίσει 500 εκατομμύρια -τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια;"

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Νέα ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Πάνου Καμμένου, να ανακατασκευασθούν 5 παλιά αεροσκάφη έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους εξηγήσεις. Όταν η ίδια η εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της δηλώνει καθαρά ότι "η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα", ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ σε αυτή την επιλογή; Πως είναι δυνατόν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να παραδέχεται ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών είναι "μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα" και το ΚΥΣΕΑ να την προκρίνει; Ταυτόχρονα η αποκάλυψη ότι σύμφωνα με τους σειριακούς τους αριθμούς τα αεροπλάνα δεν είναι 35 ετών αλλά πενήντα (!) γεννούν επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανακατασκευής. Πόσο μάλλον που η ίδια η εταιρία επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται τόσα χρόνια στο έδαφος «χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης».

Το Ποτάμι ξαναρωτά γιατί η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη- που θα μας στοιχίσει 500 εκατομμύρια -τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια; Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η οποία αμφισβητεί όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σεβάστηκε απολύτως την εισήγηση για την έγκριση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος; Όταν μάλιστα ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ.Νικολούδης παραδέχεται δημοσίως ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα κινούνται κατά μέσο όρο στο 4%.

Όλα αυτά θα πρέπει πλέον να απαντηθούν στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα γνώση του ακριβούς περιεχομένου της συμφωνίας.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Οταν ο συριζα ζητουσε-πριν παντα γινει κυβερνηση-ολες οι συμβασεις για εξοπολιστικα να ελεγχονται απο επιτροπη της βουλης κι επειτα να περνουν και απο δυνητικη ψηφοφορια,ηταν καλα.Τουτο μαλιστα ηταν στο προγραμμα τους.Τωρα τι εγινε συριζαιοι;;;Ακομα μια κολοτουμπα για το καλο του λαου;;Δωστε αριστερο κουτοχορτο και επικοινωνιακη αξιοπρεπεια στον λαο κι ας νομοθετουμε και αποκταμε ξανα την νοοτροπια που μας εφερε εδω...ο Βαρουφακης να ειναι καλα,να λεει δυο τσιτατα για τον Σοιμπλε και το δντ και ολα καλα....
Δεν θέλω να το παιξω έξυπνος αλλά οι Τούρκοι έχουν 50 από αυτά τα ισπανικά αεροπλανάκια που κάνουν για την ίδια δουλειάhttp://en.wikipedia.org/wiki/CASA/IPTN_CN-235το οποίο κάνει σύμφωνα και με την παρακάτω σελίδα γύρω στα 30 εκατομμύριαhttp://www.deagel.com/Military-Transport-Aircraft/CN-235_a000250001.aspxΔηλαδή θα αγοράζαμε 10 κομμάτια και θα μέναν και 200 εκατομμύρια ρέστα
Αυτά τα ισπανικά αεροπλανάκια έχουν 30 εκ. ξεβράκωτα (δηλαδή στη μεταφορική τους έκδοση χωρίς δομικές παρεμβάσεις και ηλεκτρονικό εξοπλισμό). Μια ενδεικτική τιμή είναι αυτή της προσφοράς της airbus προς τη Βρετάνια για μια έκδοση με παραπλήσιο εξοπλισμό με δικά μας P3, κοστος:70 εκ. ανά αεροσκάφος. Και αυτό είναι flyaway cost. Δηλαδή δεν περιλαμβάνει υποστήριξη (εκπαίδευση προσωπικού, πακέτο ανταλλακτικών κτλ). αυτή η σύμβαση που υπογράψαμε είναι μέσο FMS 10ετιας. Δώσαμε 45 εκ προκαταβολή και τα υπόλοιπα θα πληρωθούν σταδιακά μέχρι το2025.
Αμα στο λέει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία καταλαβαίνεις πόσο "ότι να΄ναι" είμαστε.Κατά τα άλλα η κωμωδία συνεχίζεται στην ίδια νότα: "πρώτη φορά αριστερά".
Όπως τα υποβρύχια ήταν επείγοντα το 1999 "για την άμυνα της χώρας"...ακόμα τα περιμένουμε. Τα χρυσοπληρώσαμε βέβαια...επειγόντωςΕ τωρα να παίξει λίγο κι ο Καμμένος, να μην τους ενοχλεί με άλλα...πληρώστε ΕΝΦΙΑ λοιπόν