Στον Ομπάμα για υποστήριξη στρέφεται ο Βαρουφάκης

Στον Ομπάμα για υποστήριξη στρέφεται ο Βαρουφάκης Facebook Twitter
1

 

Την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών ζήτησε σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του εν όψει των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Σήμερα στο Βήμα της Κυριακής δημοσιεύεται συντέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα σκίσει το μνημόνιο, δεν θα κάνει όμως και μια “δήλωση μετανοίας”.

Δηλώνει ο υπουργός στην εφημερίδα: «Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ό,τι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».

Τονίζει επίσης ότι θα δοθεί στη χώρα δημοσιονομικός χρονος μερικών μηνών ώστε να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της, ενώ  στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία , η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση -εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στη δόση των 7,2 δισ. λέει πως «η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του "άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός" πρέπει να σταματήσει», σημειώνοντας ότι "θα περιοριστούμε στο λιτό βίο και στις δικές μας δυνάμεις”.

“Αυτό που τόνισα στον κ. Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα... Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα», τονίζει στο Βήμα ο κ. Βαρουφάκης..

Επίσης τάσσεται και πάλι κατά της Τρόικα λέγοντας: “Δεν είναι το άθροισμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ” τους οποίους χαρακτηρίζει«θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία». «Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος», σημειώνει για την Τρόικα.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης δεν αποκαλύπτει το τί του είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο αυτί, ούτε τί είπαν στη συνάντηση τους. «Συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών, δυο υπουργών», αρκείται να πεί στον δημοσιογράφο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM