Απάντηση στην δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη “θα πάω και θα καταλάβω την πλατεία Αριστοτέλους”, μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην την παραχωρήσει για τη συγκέντρωση της “Σπίθας” , έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Περισσότερο ως σχόλιο και απορία ο Μπουτάρης ερωτώμενος για το θέμα είπε πως σέβεται το Μίκη Θεοδωράκη, όμως δεν καταλαβαίνει την “απειλή” του. «Το νταηλίκι ότι ‘’θα πάω και θα την καταλάβω την πλατεία’’, δεν το καταλαβαίνω. Είναι λίγο περίεργο» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας παράλληλη ότι είναι απόφαση του Δήμου να μην γίνονται στην Αριστοτέλους συγκεντρώσεις.”Το ίδιο-είπε-έγινε και με το Εργατικό Κέντρο και με τον Ηρακλή”.Βεβαίως, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αν ο Θεοδωράκης “καταλάβει” την πλατεία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, παρά να του κόψει μια κλήση για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

Την ίδια ώρα ο Μίκης Θεοδωράκης βρήκε υποστηρικτές σε πρόσωπα όπως του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος θα είναι ένας από του ομιλητές στη συγκέντρωση, όσο και του Στέλιου Παπαθεμελή. Ο Ζουράρις έδωσε συνέντευξη στον Αντέννα και κατηγόρησε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι λειτουργεί ως παρακράτος του ΠΑΣΟΚ και πως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να μη δίνει την πλατεία. Είπε επίσης ότι άφησε τους οπαδούς του Ηρακλή να διαμαρτυρηθούν σηκώνοντας μάλιστα πανό με σύνθημα “Γ....μιεται η ΕΠΟ και ο Μπιτσαξής”. Από κοντά και ο καθηγητής Μπέης, ακόμη πιο σκληρός, σχολίασε ότι επιστρέψαμε στην εποχή της Φρειδερίκης.

Η απόφαση του Μπουτάρη έβγαλε στα μικρόφωνα και τον Στέλιο Παπαθεμελή που τη χαρακτήρισε απίστευτη λέγοντας μάλιστα ότι η αιτιολόγηση του Δημάρχου για την μη παραχώρηση της πλατείας απευθύνεται σε ηλίθιους και “επαναφέρει τις εφιαλτικότερες μνήμες της δικτατορίας”.Αντίθετος στην απόφαση δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας που υποστήριξε ότι ο Γ. Μπουτάρης “εξοφλεί προφανώς ανοιχτά γραμμάτια προς την κυβέρνηση του Μνημονίου και των άλλων δυνάμεων που τον στήριξαν να βγει δήμαρχος”. Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε δηλώσει ότι η πλατεία Αριστοτέλους θα δίνεται μόνο για πολιτιστικές και μαθητικές εκδηλώσεις και είχε προτείνει στο Μίκη Θεοδωράκη να κάνει τη συγκέντρωση σε πλατεία κοντά στην Αρχαία Αγορά.