Σεισμός

Στις 6 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας - Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Στις 6 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας - Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
0

Την υποβολή πρότασης δυσπιστίας προανήγγειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση κατατίθεται αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Όπως ανακοίνωσε, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής να ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας δύο ημέρες μετά την υποβολή της από τη ΝΔ.

Αλλά και η ίδια η ΝΔ δεν επιθυμεί να μπλοκάρει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και γι΄ αυτό καταθέτει την πρόταση της σε χρόνο που δεν θα παρακωλύσει την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου που έχει προγραμματιστεί για μετά τις τρεις το μεσημέρι.

«Ο κύριος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας, κατά τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού. Είμαι σίγουρος ακριβώς για να τηρηθεί και σωστά για να κλείσει η διαδικασία ότι θα τηρηθούν όλα θεσμικά προβλεπόμενα, ότι μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία, μετά τις τρεις, θα υποβληθεί και η πρόταση από τους τουλάχιστον 50 βουλευτές έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσα στις δύο διαδικασίες δυσαρμονία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο. Έτσι μετά την υποβολή της πρότασης, και αφού υπογραφεί η ειδική ημερήσια διάταξη, σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» πρόσθεσε.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμoύ των βουλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής.

Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί και οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολής της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμoύ των βουλευτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM