Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Αν επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις θα είναι το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Αν επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις θα είναι το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα Facebook Twitter
0

Αν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις θα είναι το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα, σημειώνει σε δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη από ό,τι σε άλλες χώρες

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ESM, «Η Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια εργάστηκε σκληρά για να εφαρμόσει συχνά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόντουσαν».

Είναι η ώρα να επαινέσουμε τους Έλληνες πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για την στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι 4 χώρες που έλαβαν στο παρελθόν στήριξη αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες.

Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι, αλλά και μετά.

Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας τόνισε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών, είπε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι επέστρεψαν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με εκτίμηση για 1,9% φέτος, την ανεργία να υποχωρεί στο 20,1% και τις εξαγωγές να αυξάνονται ενώ οι δημοσιονομικές προόδος και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη.

Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσης στο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην συνεργασία του ESM με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών τόνισε ότι ήταν πολύ υποβοηθητική στον σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πρόσφατες πωλήσεις), επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM