Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία

Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία Facebook Twitter
0

«Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω, άλλα είναι δυνατό από μια συμπεριφορά της Τουρκιάς μια αναχαίτιση να μετατραπεί από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο» είπε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ. ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο θα συνεχιστεί.

Χαρακτηριστικά είπε πως έρχεται ένα «συνηθισμένα δύσκολο δίμηνο» έως τις τουρκικές εκλογές, καθώς αυτό το κλίμα εντάσεων τροφοδοτεί τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος, και εξυπηρετεί προεκλογικά τον Ερντογάν.

Εξηγώντας τον όρο «ακήρυχτος πόλεμος» είπε πως τον χρησιμοποίησε για να αναφερθει στα σκάφη και στις ανθρωπινές ζωές που έχουμε χάσει και οι δυο πλευρές. «Οι αναχαιτίσεις και οι περιπολίες του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής θέλουν καύσιμα, γίνονται εδώ και χρόνια και σημαίνουν αυξημένο κόστος» είπε ο υπουργός.

Για μια ακόμη φορά δήλωσε πως ο θάνατος του ηρωικού σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει καμία σχέση με τη Ρω και είπε: «Δεν υπήρξε αναχαίτιση με τουρκικά αεροσκάφη, στην επιστροφή των δύο Mirage στη Σκύρο χάθηκε το μαχητικό που οδηγούσε ο ηρωικός Γιώργος Μπαλταδωρος, και το δεύτερο κατέβηκε πολύ χαμηλά, 600 – 700 πόδια, και ανέβηκε τελευταία στιγμή, ήταν δυο λεπτά υπόθεση».

Όσον αφορά το τι συνέβη στη Ρω είπε ότι ένα ελικόπτερο τούρκικο πέταξε νύχτα με σβηστά φώτα, στοιχείο που απαγορεύεται, άλλα δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Όπως εξήγησε, η ελληνική φρουρά έριξε τροχιοδεικτικές βολές στην αντίθετη κατεύθυνση για να λάβει υπόψη το ελικόπτερο ότι υπάρχει φρουρά, και μόλις έγινε αυτό έφυγε το ελικόπτερο... Ήταν μια αναγκαία κίνηση που έγινε με όλους τους κανόνες και δεν τροφοδοτεί εμπλοκή.

«Δεν μπορώ να εκτιμήσω πότε θα υπάρξει απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η Τουρκία δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές. Κρατιούνται χωρίς κατηγορητήριο, δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο παρατεταμένα πλησιάζει η κράτηση τους δύο μήνες» είπε επίσης ο Φώτης Κουβέλης.

«Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αποφάνθηκε δεν έχει καμία σχέση το περιστατικό των δύο Ελλήνων με τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς» υπογράμμισε. «Ο χαρακτηρισμός ''ομηρία'' των Ελλήνων κρύβει από κάτω την ανταλλαγή» δήλωσε δε. «Όταν ο κ. Καμμένος είπε για ''ομηρία'' ήθελε να προσδιορίσει το απαράδεκτο» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια των τριών νεαρών Ελλήνων να σηκώσουν τη σημαία σε πέντε βραχονησίδες, είπε ότι «δικαιολογώ το πατριωτικό συναίσθημα των νέων ανθρώπων, άλλα η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση.

«Ήταν επικίνδυνη ενέργεια, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής μην ξεχνάμε τι συνέβη με τα Ίμια» προειδοποίησε. Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πάντως ότι «δεν διαπιστώσαμε προσέγγιση τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα, δε σημειώθηκε τέτοιο πράγμα».

Με πληροφορίες από skai.gr

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM