Φίλης: Το ποδόσφαιρο πρέπει να απαλλαγεί από τις «μαφίες» που χρόνια τώρα το λυμαίνονται

Φίλης: Το ποδόσφαιρο πρέπει να απαλλαγεί από τις «μαφίες» που χρόνια τώρα το λυμαίνονται Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Την καθιέρωση ασυμβίβαστου ιδιοκτησίας ΜΜΕ και αθλητικών ομάδων, πρότεινε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Στο Κόκκινο 105,5.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων. Η διαπλοκή αυτή, αποτελεί μια από τις χειρότερες εκδοχές, καθώς επεκτείνεται και σε επιχειρηματικές πιέσεις ή και εκβιασμούς, καθώς και στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων».

«Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι "νονοί" στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι -δεν με ενδιαφέρει με ποιους- και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Φίλη, η κυβέρνηση επέδειξε υπεύθυνη στάση στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, με πρωταγωνιστή τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού που διαβεβαίωσε, ότι αυτά τα φαινόμενα θα σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα όμως ανέφερε: «Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει "μια από τα ίδια"».

«Από αυτή την άποψη με προβληματίζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και φοβάμαι, μήπως δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία τελικώς, να υπάρξει συμψηφισμός ευθυνών και ατιμωρησία και έτσι να διασωθούν οι "νονοί" του ποδοσφαίρου σε βάρος βέβαια του αθλητισμού», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας είπε: «Η αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εναντίον των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι μονόδρομος και πρέπει ταχύτατα να ενεργοποιηθεί erga omnes. Και κάτι τέτοιο, δεν συνέβη, δυστυχώς, ακόμη κι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισήλθε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο και αντί να συλληφθεί από την αστυνομία, αφέθηκε να προκαλεί και να απειλεί».

«Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο "πιστολέρο" ή σερίφη, σε ρόλο αρχηγού οπαδικών στρατών ή σε ρόλο επίδοξου ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας. Ο χώρος του ποδοσφαίρου πρέπει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από τις "μαφίες" που χρόνια τώρα τον λυμαίνονται. Η διακοπή του πρωταθλήματος και όσα μέτρα αποφασιστούν στο ενδιάμεσο, πρέπει να θωρακίσουν το ποδόσφαιρο από αυτές τις άθλιες καταστάσεις» ανέφερε.

«Αυστηρός έλεγχος του διακινούμενου μαύρου χρήματος, διάλυση των οπαδικών στρατών, απομάκρυνση από το ποδόσφαιρο των εμπλεκομένων σε παράνομους στοιχηματισμούς ή άλλες εγκληματικές δράσεις, όπως το λαθρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών, θέσπιση των πιο αυστηρών κανόνων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για το χτύπημα της βίας, εξουδετέρωση της διαπλοκής ποδοσφαιρικών παραγόντων και πολιτικού συστήματος, είναι μέτρα που πρέπει με επιμονή, αποφασιστικότητα και σχέδιο να εφαρμοστούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα, όπως για παράδειγμα, να εξεταστεί η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ιδιοκτησίας αθλητικών ομάδων. Η διαπλοκή αυτή, αποτελεί μια από τις χειρότερες εκδοχές, καθώς επεκτείνεται και σε επιχειρηματικές πιέσεις ή και εκβιασμούς, καθώς και στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων».

«Η Αριστερά έχει καθήκον να κόψει και αυτόν τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε άλλη μια αιτία να βυθιστεί η χώρα στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και να επιληφθεί του θέματος» επεσήμανε.

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια