Γερμανικός Τύπος: Ευνοεί το σκάνδαλο Novartis τον Τσίπρα;

Γερμανικός Τύπος: Ευνοεί το σκάνδαλο Novartis τον Τσίπρα; Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
1

Εκτενές δημοσίευμα για το σκάνδαλο Novartis δημοσιεύεται στη ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, όπου τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσο η εν λόγω υπόθεση ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους» και επισημαίνει ότι αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το περιοδικό αναφέρεται στη μυστική ψηφοφορία για την προανακριτική που θα γίνει στη βουλή:

«Σε πολυάριθμες συζητήσεις, γιατροί και ειδικοί δήλωσαν προς το Spiegel ότι οι παράνομες πρακτικές είναι εδώ και χρόνια ο κανόνας στη φαρμακοβιομηχανία. Με δωροδοκίες δίνονταν κίνητρα για τους γιατρούς να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα. Οι πληρωμές γίνονταν με διάφορους τρόπους, από μετρητά σε φακελάκια μέχρι πληρωμένες διακοπές ή άλλα δώρα.

Για χρόνια οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξάνονταν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Από 1,4% του ΑΕΠ το 2000 έφτασαν το 2,1% εν έτει 2010, δηλαδή το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν εκείνη τη χρονιά που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.


Η μείωση αυτών των τρομερών δαπανών ήταν μια από τις συμφωνίες κλειδί του πακέτου διάσωσης. Το 2015 οι φαρμακευτικές δαπάνες περιορίστηκαν και πάλι στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν στο διάστημα 2010-2015 η Ελλάδα είχε τηρήσει αυτή την αναλογία δαπανών προς το ΑΕΠ της, εκτιμάται ότι η χώρα θα είχε εξοικονομήσει 19,7 δις €».

Τέλος, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι το ζήτημα είναι πολιτικά σημαντικό για τον Τσίπρα. Το 2015 εξελέγη ως υπέρμαχος της διαφάνειας και μεταρρυθμιστής του διεφθαρμένου συστήματος. Πλέον όμως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται των συντηρητικών (Νέα Δημοκρατία). Το σκάνδαλο Novartis θα μπορούσε να φέρει για τον πρωθυπουργό την πολιτική ανατροπή ειδικά εάν κηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμούν παρατηρητές».

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους»

Υπό τον ίδιο τίτλο δημοσιεύει σχετικό άρθρο η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Το ότι έσκασε το θέμα της Novartis σίγουρα ευνοεί τον Τσίπρα. Ενώ βρισκόταν υπό πίεση λόγω των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της γειτονικής Μακεδονίας ( ο γερμανικός τύπος χρησιμοποιεί τον όρο 'Μακεδονία' για την πΓΔΜ), κατάφερε από τη μια μέρα στην άλλη να στρέψει το ενδιαφέρον σε ένα κεντρικό σημείο του πολιτικού μανιφέστου του κόμματος του: το διεφθαρμένο παλιό 'πολιτικό σύστημα'. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ηγηθεί μιας εκστρατείας εξόντωσης των αντιπάλων του».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Λογικότατο και πλήρως αναμενόμενο που "ο γερμανικός τύπος χρησιμοποιεί τον όρο 'Μακεδονία' για την πΓΔΜ". Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς 130 (!) κράτη του κόσμου τους έχουν ήδη προ πολλού αναγνωρίσει με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", λύση εν έτει 2018 δεν πρόκειται να έρθει όσον αφορά το θέμα αυτό. Η μόνη "νίκη" είναι πράγματι μια συνθετή ονομασία με τον κατάλληλο προσδιορισμό όπως την επιδιώκει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μαζί με άρση των όποιων αλυτρωτικών στοιχείων απο την χώρα τους, το σύνταγμα τους κτλπ. Εαν δηλαδή τα δεχτούν ακόμα και αυτά διότι εδώ μία οδός και το αεροδρόμιο τους μονάχα με χίλια ζόρια τα μετονομάσανε (προς το παρόν). Αλλιώς άλυτο θα παραμείνει πάλι και ίσως προς τα εκεί να πάει πάλι. Δεν πειράζει αυτοί είναι που σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα μείνουν στάσιμοι οικονομικά και κοινωνικά πάλι. Φέτος θα δείξει αν τους καίει τόσο πολύ τελικά να μπουν ή όχι (και ας θέλουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις πάση θυσία να τους βάλουν μέσα, με το ζόρι δεν γίνεται). Είναι "αστείο" πάντως όταν αναφέρεσαι σε Μακεδονία και Μακεδόνες και νομίζουν τους γείτονες μας και αφού τους λες πως εννοείς την δική μας περιοχή και ανθρώπους λένε "αα οκ μπερδευτηκα, εντάξει εσύ λες αυτούς, άλλο αυτό, εσύ αναφέρεσαι σε Έλληνες και Ελλάδα, εγώ μιλούσα/κατάλαβα για τους Μακεδόνες εκεί πέρα (σκοπιανούς δηλαδή)". Και κάαααπως έτσι στα μάτια τους, τους μοιάζει ανούσια η διαμάχη μας ενώ εμείς είμαστε για αυτούς το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης που επιδεικνύει μία ψυχωτική εμμονή στο να "καταπιέζει" ένα μικρό, τόσο δα κράτος σαν την ΠΓΔΜ ενώ θα μπορούσε σαν πιο ισχυρό - το ελληνικό - να τους έχει σαν δορυφορικό κράτος. Ένα ακόμη....αστείο περιστατικό ήταν το εξής: ένας γνωστός μου από Γερμανία πήγε Τουρκία με το αμάξι. Μου εξιστορούσε για μία βλάβη που έπαθε και πως βρήκε ένα συνεργείο αναφερόμενος πως αυτό συνέβη στην Μακεδονία. Περιττό να πω, πως μετά απο κάνα 20λεπτο συζήτησης ξεκαθαρίσαμε πως τόση ώρα αναφερόταν στην ΠΓΔΜ και όχι την δική μας Μακεδονία!Σχετικά με την εκτίμηση των Γερμανών για τον Τσίπρα: μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Θεωρητικά ναι, μπορεί να ευνοηθεί. Αυτό θα κριθεί όμως ανάλογα απ την έκβαση που θα πάρει η υπόθεση Novartis. Κατα τάλλα, πρόωρες εκλογές δεν θα τον ευνοήσουν. Το 2019 στο οποίο στοχεύουν μάλλον πιο πολύ θα τον ωφελήσει, υπάρχει πιο πολύς χρόνος για να ανεβουν τα όποια ποσοστά του και η ΝΔ ίσως με τίποτα γκάφες ακόμα να χάσει καμιά ψήφο....άλλωστε εως τότε θα έχει να μπει σε προεκλογικό αγώνα ο ΠΘ με μερικά "δυνατά" χαρτιά στο χέρι όπως έξοδος απ το 3ο Μνημόνιο (αυτή που θαναι τέλος πάντων), περαιτέρω μείωση ανεργίας (το 18% που ειπώθηκε νομιζω), Σκοπιανό (που τελευταία στιγμή ίσως και το αφήσει άλυτο λέγοντας Όχι το καλοκαίρι όπως όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά για να μην πάθει ζημιά) και τυχόν δική τους πολιτική εξω απ τα πλαίσια του 3ου Προγράμματος....Πιστευω έαν κανει προωρες τότε θάναι στους πρώτους μήνες του 2019 (ναχει προηγηθεί και καμιά αναδιανομή μέρους του πλεονάσματος) και όχι νωρίτερα.