Το χρονικό της κρίσης στα Ίμια - Πώς οι Τούρκοι στήνουν το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Το χρονικό της κρίσης στα Ίμια - Πώς οι Τούρκοι στήνουν το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο Facebook Twitter
4

Η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση στο Αιγαίο με μια σειρά προκλητικών κινήσεων που στήνουν σκηνικό ανησυχίας στο Αιγαίο και φτάνουν στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Μέσα σε 24 ώρες και με φόντο τα Ίμια ανέβηκαν επικίνδυνα οι τόνοι με την διπλωματία να δείχνει ανίκανη να εκτονώσει τη μίνι-κρίση και τις εμπρηστικές διαθέσεις του Ερντογάν.

Χθες το πρωί σήμανε συναγερμός όταν το πλοίο του Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή. Βέβαια αυτό ήταν απλά το αποκορύφωμα της συνεχώς κλιμακούμενης  προκλητικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο  η οποία τον τελευταίο καιρό εκφράζεται με μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου εθνικού χώρου, αλλά και δηλώσεις της Άγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ο εμπρηστικός Ερντογάν απειλεί

 

Λίγες ώρες μετά το συμβάν στα Ίμια, ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου δείχνοντας τις διαθέσεις του.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε τα εξής:

«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε "ορίστε". Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν πρόσθεσε : «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας.

Για εμάς τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο έχουν την ίδια σημασία με το Άφριν. Με κάθε βήμα που πραγματοποιούμε στην περιοχή φαίνεται πόσο σημαντική και ορθή είναι η επιχείρηση του Κλάδου Ελιάς. Τα πολεμικά μας πλοία, η Πολεμική Αεροπορία μας παρακολουθεί (την περιοχή) για να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε τελικά - αν και κάπως καθυστερημένα όπως σχολίασε μεγάλη μερίδα του Τύπου-  και κάλεσε τον Τούρκο  πρέσβης στην Αθήνα καθώς έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με το επικίνδυνο συμβάν στα Ίμια.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Ακάθεκτοι οι Τούρκοι

 

Η Τουρκία όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά αντιδρά με νέες δηλώσεις και την ίδια ώρα στέλνει και άλλα πλοία στα Ίμια.

 

Στα Ίμια το απόγευμα υπάρχουν συνολικά 11 πλοία με 2 καταδρομικά μαζί με δύο σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας ο αριθμός των ελληνικών σκαφών του λιμενικού φέρεται να ανήλθε στα 8.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1, πάνω σε δύο ελληνικά σκάφη εθεάθησαν ένοπλοι Έλληνες στρατιώτες.

Ένα από τα ελληνικά σκάφη μάλιστα πέρασε πολύ κοντά από τις βραχονησίδες Ίμια και έπειτα κατευθύνθηκε προς την Κω, σημειώνουν τα τουρκικά μέσα και τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκαν αμέσως προς τα Ίμια.

Ελληνικά και τουρκικά σκάφη φέρεται να πλησίασαν σε απόσταση 80-100 μέτρα το ένα με το άλλο, ενώ τα υπόλοιπα πλοία παρέμεναν σταθερά 1-2 μίλια μακριά από τις βραχονησίδες παρακολουθώντας την κινητικότητα.

Η Άγκυρα τροφοδοτεί την ένταση με μια ακόμη πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ  το οποίο αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ξεκάθαρα πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και στην ουσία η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Στην εμπρηστική αυτή ανακοίνωση  αναφέρεται ότι ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του και τον ενημέρωσε πως στα Ίμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά «δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές».

Αναλυτικά η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Ο Γιλντιρίμ επικοινώνησε με τον Τσίπρα μετά την ένταση στο Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε μετά από όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η στάση των ΗΠΑ

 

«Βρείτε τα μεταξύ σας»- Αυτό είναι περίπου το μήνυμα που έστειλαν χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου.

Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Η Κομισιόν ήταν πιο ξεκάθαρη και σημείωσε ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, όπως είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε επίσης ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

 

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η απώλεια εθνικού εδάφους είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πλέον ομιλώντας για τα Ίμια, και θλίβομαι πραγματικά που κανένας δε συγκινείται.Όταν ψηφίζουμε κυβέρνηση, εκτός από το διορισμό, καλό είναι να ενθυμούμαστε ότι έχουμε και μία πατρίδα. Και για όσους ΤΟΛΜΟΥΝ να συγκρίνουν τον κ. πρωθυπουργό με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσα λάθη και να έκανε ο τελευταίος, δε μάσαγε έναντι των Τούρκων και το είχε αποδείξει εμπράκτως.
Οι φίλοι μας οι Τούρκοι.Αλλά εδώ που τα λέμε, με όσους Τούρκους συνομιλώ, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) είναι κατά των εντάσεων και κατά του Ερντογάν σε τεράστιο βαθμό.Δυστυχώς όμως, αυτό δεν αρκεί, ειδικά όταν ο εθνικισμός και η πολεμοχαρής κοινότητα είναι μεγάλη.
Οι Τούρκοι, που περσυ με το "coup" μόλις έδωσε εντολή ο Ερντογάν βγήκαν όλοι έξω και σταμάτησαν στρατιώτες..και μετά τους λιντσαραν στη μέση του δρόμου.Αν όντως οι περισσότεροι δε γουσταραν ο Ερντογάν θα είχε πέσει. Δε μπορεί η πλειοψηφία να μη θέλει μια ηγεσία αλλά η ηγεσία απλά να αυξάνει δυναμη
Συγγνώμη, ξέχασα να συμπληρώσω το "νέοι" πριν απ' τους Τούρκους που συνομιλώ.Αλλά ίσως και οι νέοι να τον θέλουν και να σφάλλω. Πάντως, θέλω λίγο να φανταστείς αν έβγαινε ένας πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ίδιος ο Ερντογάν και έλεγε ότι η Κωνσταντινούπολη και τα παράλια είναι Ελληνικά. Ο μέσος Έλληνας θα διέφερε απ' την συμπεριφορά του μέσου Τούρκου τώρα;