Παρέμβαση Κοντονή για το NOOR 1: Διέταξε πειθαρχική έρευνα για την καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης

Παρέμβαση Κοντονή για το NOOR 1: Διέταξε πειθαρχική έρευνα για την καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα για τη 17μηνη καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που αφορά την υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» (Ιούνιος 2014).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει  ο υπουργός απέστειλε έγγραφα στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα και Ξένη Δημητρίου αντίστοιχα, και ζητεί να κινηθεί η σχετική πειθαρχική διαδικασία και να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016 και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, ενώ λίγες μέρες μετά, από την εισαγγελέα της Έδρας Μαρία Τρουπή ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου, καθώς θεώρησε επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου (σε ισόβια πέντε άτομα, δύο Έλληνες και τρεις Τούρκοι και σε μικρότερες ποινές άλλοι κατηγορούμενοι).

Η έφεση περιλαμβάνει 52σέλιδη αιτιολογική έκθεση, όπου θεωρούνται επιεικείς οι ποινές που επιβλήθηκαν και αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (έχει καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμα Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.

Σημειώνεται ότι η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν δημιουργεί καμία ανατροπή και δεν έχει έννομα αποτελέσματα στο «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, απλώς έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, ενώ δεν αποδόθηκε σε κανέναν η ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε στην Ελευσίνα δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ