Tσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός - To 2019 έτος εκλογών

Tσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός - To 2019 έτος εκλογών Facebook Twitter
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.

Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7% ; υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%. Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε , δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοί είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το '19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία '15 έως '18» τόνισε.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ξεγελάστηκε;».

«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές.Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες.Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019.Γιατί το ΄19 θα είναι το έτος των εκλογών».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM