Σεισμός

Βαρύ το κλίμα στις δηλώσεις Παυλόπουλου - Ερντογάν: Το καλωσόρισμα μετατράπηκε σε debate

Βαρύ το κλίμα στις δηλώσεις Παυλόπουλου - Ερντογάν: Το καλωσόρισμα μετατράπηκε σε debate Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
6

Σε «δυναμιτισμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη για τη σχέση των δύο κρατών, για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά αμέσως μετά πέρασε στην «αντεπίθεση». Διεμήνυσε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ συμπλήρωσε πως ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

«Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με λύση δίκαιη και βιώσιμη. Αυτή η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ» ανάφερε ο ΠτΔ.

«Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι, και πρώτος εγώ, η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω αυτό που είχατε πει, ότι όποια διαφορά έχουμε μπορεί να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια και όσα σας είπα, είναι ζητήματα που εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε βαθιά. Είναι κοινό ρητό ανάμεσα στους λαούς μας, ότι οι κοινοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο και εγώ. Πρόσθεσε πως κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά.  Σημείωσε πως υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και μέσα στο διάστημα αυτό άλλαξαν πολλά πράγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη "τουρκική", αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί», τόνισε.

Υποστήριξε επίσης ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους». Συγκεκριμένα, είπε πως «υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου».

«Στη Δυτική Θράκη όμως είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σ' αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας».

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της μειονότητας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι: «Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη "τουρκική" να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάνης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα»

«Στόχος μας είναι να βρεθεί μία δίκαιη λύση στην Κύπρο. Το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλλά πραγματα στο διάστημα αυτό», σημείωσε επίσης.

«Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά», πρόσθεσε.

 

Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ο Π. Παυλόπουλος ανταπάντησε υπενθυμίζοντας στον Ερντογάν ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος και τις απαντήσεις θα τις δώσει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για επικαιροποίηση συνθηκών. «Οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν, νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει παρεξηγήσεις», είπε.

«Ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου», είπε, παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Ερντογάν. «Δεν είμαι καθηγητής νομικής αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δικαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα, επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα με τον κ. Τσίπρα».

Δείτε Live όλες τις εξελίξεις:

+ Διαβάστε: Ο Παυλόπουλος πήγε να το παίξει ήρωας, αλλά τελικά τα έκανε... χάλια

 

Πολιτική
6

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Πρίν μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός έδωσε τη σημαία της χώρας σε έναν 9χρονο Αφγανό που καλώς ή κακώς μπήκε παράνομα στη χωρα.Επικοινώνησε ένα πολύ δυνατό μήνυμα.Ο Ερντογάν φαίνεται το πήρε.
Το είπαμε ξανά (με θλίψη) :Δυστυχώς, κυβέρνηση ερασιτεχνικός θίασος και ΠτΔ που - τουλάχιστον - πρέπει να επαναθεωρήσει τον ρόλο του.Και δεν παίζουμε με αυτά.
Ρε συ ( συγγνώμη) Πακη, γιατί δε μένεις στο διακοσμητικό ρόλο σου. Είναι δυνατό συνταγματολόγος πραμα, μπροστά στις κάμερες, να αναφέρεσαι στη συνθήκη της Λωζάνης. Αν συνεχίσει έτσι, η επίσκεψη, ξεβρακώθηκαμε. Α ρε συριζανελ ούτε μια επίσκεψη που εσείς προκαλέσατε, δε μπορείτε να φέρεται σε πέρας. ΚΡΙΜΑ.