Νέα έγγραφα στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Νέα έγγραφα στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της περιβόητης διακρατικής συμφωνίας ΥΕΘΑ – Σαουδικής Αραβίας για την πώληση βλημάτων με «μεσάζοντα» τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, μετά και τα νέα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα έγγραφα σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους επίσημους εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας και κατέληξε στο κενό.

«Να πει ο κ. Καμμένος την αλήθεια, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα. Να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταγγέλλοντας ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει οι επίσημοι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας σχεδόν «εκδιώχθηκαν» από το ΥΕΘΑ, ενώ είχαν έρθει για να ελέγξουν το αμυντικό υλικό και να υπογράψουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα δύο αδιαβάθμητα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος, αφορούν στα πρακτικά της σύσκεψης που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών στις 29/8/2017 και ένα e-mail του ταξίαρχου – επικεφαλής των αμυντικών εξοπλισμών προς τους επίσημους εκπρόσωπους της Σαουδικής Αραβίας στις 30/8/2017, με το οποίο τους ενημερώνει ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημά τους για συνέχιση των συνομιλιών τους. Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ταξίαρχος φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι για τη διακοπή των συνομιλιών είχε λάβει εντολή άνωθεν.

Σύμφωνα με το πρακτικό της επίμαχης σύσκεψης όταν οι Σαουδάραβες ζήτησαν να δουν τη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Ελλάδας, Βασίλη Παπαδόπουλο, το ΥΕΘΑ τους διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα αλλά γραμμένα μόνο στην ελληνική γλώσσα, με τους ίδιους να δηλώνουν αδυναμία ανάγνωσής τους.

Στο ίδιο πρακτικό φαίνεται οι Σαουδάραβες όχι μόνο να μη γνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά και να ξεκαθαρίζουν ότι έχουν εξουσιοδότηση να αγοράσουν αποκλειστικά και μόνο 100.000 βλήματα 105 χιλ. κι όχι 300.000 που είχε συμφωνήσει ο «μεσάζων».

«Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας των 105 χιλ. βλημάτων ΠΒ από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της χώρας του και επιδείχθηκε στον επικεφαλής της ξένης αντιπροσωπείας η σχετική υπογεγραμμένη συμφωνία μαζί με την εξουσιοδότηση του Έλληνα αντιπρόσωπου του ΒΣΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι γνησιότητα της εξουσιοδότησης πιστοποιήθηκε από το ΒΣΑ.

Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά. Πέραν των παραπάνω, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του, ότι ο σκοπός της παρούσας συνάντησης είναι η άμεση αγορά 100.000 βλημάτων 105.000 καθόσον διαθέτει το απαιτούμενο χρηματικό αντάλλαγμα.

Επισήμανε ότι το τμήμα του είναι το μόνο που μπορεί να υπογράφει σχετικές Διακρατικές Συμφωνίες, καθόσον είναι απευθείας εξουσιοδοτημένος από τον πρίγκιπα της χώρας του και έχει στη διάθεση του το απαιτούμενο ποσό. Δήλωσε πως πέραν της συγκεκριμένης αγοράς, η χώρα του επιθυμεί την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας και για λοιπά υλικά - πυρομαχικά των Ελληνικών Ε.Δ.

Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη Διακρατική Συμφωνία που επιδείχθηκε στην Σαουδαραβική πλευρά ήταν συνταγμένη μόνο στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που παρατηρήθηκε από μέρους τους και εκφράστηκε η αδυναμία ανάγνωσης της», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πρακτικό που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο μετά το πέρας της πρώτης σύσκεψης η ξένη αντιπροσωπία αιτήθηκε νέα συνάντηση την επομένη μέρα στις 11:00 το πρωί, προκειμένου κατόπιν συνεννόησης με τη χώρα τους να υποβάλλουν το επίσημο αίτημα αγοράς πυρομαχικών, αλλά η συνάντηση αυτή ουδέποτε έγινε μετά το mail που έλαβαν από τον επικεφαλής των εξοπλισμών.

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε επιπλέον 3 απόρρητα έγγραφα - τα οποία δεν είναι προς δημοσιοποίηση – και αφορούν όπως είπε:

- τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβη στο Ριάντ Πολυχρόνη Πολυχρονίου με ημερομηνία 24/8/2017 και αποδέκτες τους έλληνες Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, με το οποίο τους γνωστοποιούσε την άφιξη των επίσημων εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας, για να ελέγξουν τα βλήματα και να υπογράψουν

- την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για να γίνει η διακρατική συμφωνία

- την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που λέει να υπογραφεί η συμφωνία

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM