160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ

160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
5

Τεράστια ποσά σε αναδρομικά για την περίοδο του 2009 και έπειτα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Την αποκάλυψη κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος» που σημειώνει πως το ποσό κυμαίνεται κατ' ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που είναι πάνω από 160.

Οι προσφυγές έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτόν το νόμο ψήφισε από τη μια άγριες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη τη διάταξη για αύξηση συντάξεων σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές.

Πέραν αυτών, στον ίδιο νόμο, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής πριν από μερικούς μήνες, τα μόνα πρόσωπα για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ είναι οι βουλευτές, πρώην και νυν! Το αν θα τους εντάξουν ή όχι στις ρυθμίσεις του νόμου θα αποφασιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και πάντως μέχρι το τέλος του 2018, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε αυτή η γκρίζα ζώνη από το δημοσίευμα του «Ε.Τ.».

Μέσα στις τωρινές προσφυγές  είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ. 

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.

Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM