Ανάλυση: Η επίσκεψη του Αλέξη στον Λευκό Οίκο και το γεωπολιτικό «gambling», του «ιδιόρρυθμου» Τραμπ με φόντο το Ιράν

Ανάλυση: Η επίσκεψη του Αλέξη στον Λευκό Οίκο και το γεωπολιτικό «gambling», του «ιδιόρρυθμου» Τραμπ με φόντο το Ιράν Facebook Twitter
1

Σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ουάσινγκτον, o Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα γίνει δεκτός ως επίσημος καλεσμένος , από τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τράμπ. 

Ο πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος  Ανδρέας Τσιλογιάννης σκιαγραφεί τη συνάντηση αυτή σε μια ανάλυση με τίτλο «Το γεωπολιτικό «gambling», του «ιδιόρρυθμου» Τραμπ με φόντο ...το Ιράν» και γράφει στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου:

Διαχρονικά, η πάγια και διαρκής θέση της αμερικανικής διπλωματίας, εκφρασμένη μέσα από ανακοινώσεις του «State Department», ως προς τη χώρα μας, η οποία ανανεώνεται με την κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ή αντιστρόφως, όταν Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Αθήνα , αναφέρει, πως η Ελλάδα, αποτελεί ένα σπουδαίο εταίρο των Αμερικανών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και ένα σημαντικό σύμμαχο στην Ευρώπη που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Η.Π.Α., στην δύσκολη περιοχή της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα θέματα συζήτησης που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης και θα συζητηθούν στις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, αφορούν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, το εξοπλιστικό, είτε με την αγορά ή την ανανέωση νέου στόλου, η οικονομική κρίση, οι επενδύσεις, η εκμετάλλευση της εκτάσεως στο Ελληνικό, οι υδρογονάνθρακες, αλλά και ενδεχομένως ο τρόπος χρήσης της βάσης της Σούδας στην Κρήτη ως εναλλακτικό σενάριο ενός ενδεχομένου κλεισίματος της αμερικανικής βάσης «Ινσιρλίκ» στα Άδανα της νότιας Τουρκίας. Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να περάσει τις ελληνικές θέσεις αλλά και να καρπωθεί σημαντικά οφέλη για την πατρίδα μας στη συνάντηση με τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα έχει την προσοχή του στραμμένη σε άλλα πιο σοβαρά για εκείνον ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιμένοντας υπομονετικά τη λήξη της τόσο της συνάντησης όσο και των κοινών δηλώσεων τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, έχει ως επίσημο προσκεκλημένο στο «Οβάλ γραφείο» τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «ψάχνει» ξανά συμμάχους που θα έχουν ενεργότερο ρόλο στην δύσκολη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει και την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι δεδομένο, ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει αναστατώσει τα γεωπολιτικά δεδομένα και τη διεθνή πολιτική σκακιέρα στο διπλωματικό πεδίο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να ανακατέψει,ξανά, καλά την τράπουλα της περιοχής που εκτείνεται από την νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου ως τη Μέση Ανατολή και στις παρυφές των συνόρων με τη Ρωσία.

Το Ιράν, έχει ενισχύσει τον άξονα με τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό, υπάρχουν απρόβλεπτες πολιτικές κινήσεις που έχουν προκαλέσει την αλλαγή θέση της Τουρκίας, της ιστορικής συμμάχου και του πρώην «; » προπυργίου της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Tην τελευταία χρονική περίοδο, ειδικά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016, αλλά και το οριακό – κερδισμένο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017, ο πάλαι ποτέ παραδοσιακός σύμμαχος των Η.Π.Α., ο νεοσουλτάνος – Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο μη εξαιρετέος κ. Ρετζέπ – Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθεί μια απρόβλεπτη, αντιφατική και γεμάτο προκλήσεις πολιτική, βάζοντας στο απέναντι κάδρο και την αμερικανική διπλωματία. Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ, «συναγωνιστής», ως προς την ιδιορρυθμία, του ιδιόρρυθμου «αντιπάλου» Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θιασώτη των πυρηνικών «παιχνιδιών», μόλις την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2017, δηλώνει, πως η λεγόμενη συμφωνία «5 + 1» για τα πυρηνικά, η οποία υπογράφηκε στη Βιέννη της Αυστρίας στις 15 Ιουλίου του 2015, είναι μια από τις χειρότερες συναλλαγές που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαχρονικά αναλάβει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τραμπ, ανακοινώνει ότι αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο και τους συμμάχους για μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, τότε θα ακυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία.

Η συμφωνία της Βιέννης, «5+1» για τη μείωση του πυρηνικού εξοπλισμού της Τεχεράνης.

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία, η Τεχεράνη συμφώνησε να μειώσει κατά δύο τρίτα τον αριθμό των φυγοκεντρωτών, αλλά και να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο που δεν θα είναι ικανό ώστε να επιτραπεί η κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Η «Ισλαμική Δημοκρατία» του Ιράν δεσμεύεται, βάσει της συμφωνίας «5+1», να μειώσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει για τα επόμενα 15 χρόνια δεχόμενη και διεθνείς επιθεωρήσεις. Σε αντάλλαγμα, οι δυτικές χώρες δέχθηκαν να άρουν τις διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Η επίτευξη της συμφωνίας των «5+1» στη Βιέννη της Αυστρίας, τον Ιούλιο του 2015, με το Ιράν να αποδέχεται του όρους που ουσιαστικά οδηγούν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος θα ερχόταν από τα πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζεται ως πολιτικός θρίαμβος του 44ου Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Στις 15 Ιουλίου του 2015, ο πρώην πλέον, 44ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από ένα σκληρό μαραθώνιο συνεχών και ολονύκτιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των εμπλεκόμενων χωρών, αναφέρει σε δηλώσεις που μεταδίδονται ζωντανά και από τα ιρανικά μέσα, πως η συμφωνία «5+1», σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην επιδίωξη για έναν πιο ασφαλή, πιο εποικοδομητικό και πιο ελπιδοφόρο κόσμο, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της επίτευξης συμφωνίας ως προς την βελτίωση των σχέσεων Αμερικής και Ιράν.

Αντίστοιχες δηλώσεις με αυτές του 44ου Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί την επόμενη της 15ης Ιουλίου του 2015 και ο Ιρανός μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης κ. Χασάν Ρουχανί. Ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ρουχανί, απευθύνει διάγγελμα στον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υποστηρίζοντας πως ο Αλλάχ ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσευχές του Ισλαμικού Ιρανικού Έθνους, τονίζοντας πως οι στόχοι της κυβέρνησής του επιτεύχθηκαν με την συμφωνία «5+1» της 15ης Ιουλίου του 2015, η οποία είναι η μέρα που σηματοδοτεί το τέλος της διεθνούς τυραννίας εναντίον του Ιρανικού λαού και την έναρξη της συνεργασίας του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η νέα εποχή στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Τεχεράνης, η οποία αρχίζει με την επικύρωση της συμφωνίας «5+1», σταματάει στις 13 Οκτωβρίου του 2017, όταν ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως δεν προτίθεται να επικυρώσει εκ νέου τη συγκεκριμένη συμφωνία, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει απειλητικά, πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», καλώντας το Κογκρέσο αλλά και τις «Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία», χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία, να δείξουν πιο σκληρή και αποφασιστική στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο λόγος ; Κατά τον ισχυρισμό του Αμερικανού 45ου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο, με την επιθετικότητα της «ιρανικής δικτατορίας» να συνεχίζεται έως σήμερα. Σύμφωνα με τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία «5+1» της 15ης Ιουλίου 2015, αποτελεί τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι Η.Π.Α., διευκρινίζοντας πως οι Η.Π.Α. δεν αποχωρούν από τη συμφωνία, αλλά δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου, καθώς η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η Ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν, δια στόματος του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν κ. Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοινώνει, αμέσως μετά τις νέες ατυχές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πως παρά τη θέληση, – καθώς δεν θέλει να δει να έρχεται αυτή η μέρα -, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ξαναρχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και μάλιστα από μια πιο εξελιγμένη τεχνολογικά θέση, σε περίπτωση που η νέα αμερικανική κυβέρνηση αθετήσει τη συμφωνία «5+1», που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, στη Βιέννη της Αυστρίας.

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας του μίσους που τρέφει στο πρόσωπο του πρώην πλέον, 44ου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με μια κίνηση, αποφάσισε να εκθέσει άσκοπα τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε, το Ιράν και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Θα είναι λάθος για τον οποιαδήποτε, εάν ισχυριστεί πως το συγκεκριμένο γεωπολιτικό παιχνίδι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το κάνει για τα μάτια του Ισραήλ. Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει πόλεμο και με τα Εβραϊκά συμφέροντα, καθώς με την ακύρωση του «Obamacare», του προγράμματος περίθαλψης των Αμερικανών, θίγει σοβαρά ισραηλίτικα συμφέροντα στον χώρο των ασφαλειών και της υγείας.

Η μη πιστοποίηση της συμφωνίας «5+1» του Ιουλίου του 2015 για την καταστροφή, μείωση και ελέγχου του πυρηνικού οπλοστασίου της Τεχεράνης, δεν σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. βγαίνουν από τη συμφωνία αμέσως. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ποδοσφαιρικά, «πετάει» τη μπάλα στο Κογκρέσο, σε μια κίνηση που αποδεικνύει πως ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε σύγχυση, την ίδια στιγμή που η κρίση της Βόρειας Κορέας, προκαλεί από μόνη της ένα πάγιο και διαρκές άγχος.

Η τυχόν αθέτηση από την μεριά των Η.Π.Α της συμφωνίας «5+1» με το Ιράν προκαλεί τριγμούς, ακόμη και αντίθεση με ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. που υπέγραψαν μαζί με τις Η.Π.Α. τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων «ανοίγει», μετά το πέρας του εμπάργκο, την αγορά του Ιράν στον δυτικό επιχειρηματικό κόσμο. Ο επιχειρηματικός κόσμος, έχει ευλόγως θορυβηθεί από τις τελευταίες αψυχολόγητες ενέργειες και εξαγγελίες του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ., καθώς έχουν εκτεθεί, μια και έχουν υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν. Οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου όπως η «Total» έχει υπογράψει μετά την άρση των κυρώσεων συμβάσεις με την Τεχεράνη, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και η ιταλική εταιρία ενέργειας «ΕΝΙ». Συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν, έχουν υπογράψει και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η αμερικανική «Boeing», αλλά και η γαλλική «Airbus».

Μια νέα κρίση στις σχέσεις Η.Π.Α. – Ιράν και ένα εκ νέου εμπάργκο, είναι πιθανόν να ακυρώσει όλες τις αναφερόμενες συμφωνίες και να επιστρέψουμε στην εποχή της κρίσης και του φόβου της αύξησης του πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν. Η νέα αφήγηση του σχεδίου του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ, η ιδέα ότι νέες σκληρές πιέσεις και κυρώσεις θα πείσουν την Τεχεράνη να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις, είναι λανθασμένη. Γεμάτο λάθη, η πολιτική όξυνσης, αθέτησης συμφωνιών, δημιουργία φόβου, δεδομένα που χρησιμοποιεί συνεχώς στο αφήγημά του, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν και εφόσον αθετηθεί η συμφωνία «5+1» με την Τεχεράνη για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών, αλλά και με την έκρυθμη κατάσταση και κρίση στη σχέση των Η.Π.Α. με τη Βόρεια Κορέα, κάθε στιγμή ,από εδώ και στο εξής, είναι κρίσιμη για την ανθρωπότητα. Ορατό όσο ποτέ, το ενδεχόμενο ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως άλλωστε δήλωσε προειδοποιώντας ο απερχόμενος Γερμανός αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πόλεμο που όπως είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, θα δουν τα μάτια των παιδιών αλλά και των εγγονών μας, με σημαντικό ρόλο ως προς την τελική έκβαση του πολέμου να παίζουν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τα αποθέματα πλουτωνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, εισέρχεται στον Λευκό Οίκο, σήμερα στις 13:30" το μεσημέρι ώρα Αμερικής, προσκεκλημένος του 45ου Αμερικανού μεγιστάνα Προέδρου των Η.Π.Α., κ. Ντόναλντ Τραμπ. Το ερώτημα, δεν είναι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταφέρει, μέσα από τη σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις – αξιώσεις ώστε να «αγοράσει» όσα περισσότερα οφέλη μπορεί για την πατρίδα μας από τις επαφές με την Αμερικανική πολιτική ηγεσία στην Ουάσινγκτον.

Το ερώτημα είναι αν ο ιδιόρρυθμος και μη αξιόπιστος 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τραβήξει τη σκανδάλη, με αποτέλεσμα η πολύπαθη περιοχή της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μαζί με την περιοχή της Μέσης Ανατολής «χαρίσουν» ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο στην ανθρωπότητα.

Υστερόγραφο : Ακριβώς ένα μήνα μετά από το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αλλά και από τις συμφωνίες που θα προκύψουν από τη συνάντηση με τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ και τις επαφές με την Αμερική Κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων θα διαδηλώνουν έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία φωνάζοντας το σύνθημα «Φονιάδες των Λαών, Αμερικάνοι». 

Πηγή: mignatiou.com

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια