Τσίπρας στην εφημερίδα Guardian: Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη

Τσίπρας στην εφημερίδα Guardian: Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη Facebook Twitter
SOOC
17

«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian».

«Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί» δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». H δημοσιογράφος της «Guardian» σημειώνει πως η φράση αυτή μοιάζει ως απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για τον Βαρουφάκη ή τον Σόιμπλε, αλλά η «Guardian» μεταδίδει πως ανέφερε: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β' ήταν τόσο αόριστο, που δεν άξιζε να μιλάμε γι' αυτό. Ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ότι ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική σύγκρουσης «σύμφωνα με την εντολή που λάβαμε», η παραμονή στο ευρώ και κατ' επέκταση στην Ε.Ε. ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ακόμη και όταν η Ελλάδα ήταν κοντά στη χρεοκοπία.

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία;» λέει ο Τσίπρας. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα σήμαινε την αποδοχή του "σχεδίου τιμωρίας" που είχε καταστρώσει ο Σόιμπλε».

«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή« προσθέτει ο Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με τον συμβιβασμό ως ένα φρικτό φάρμακο που παίρνει κανείς όταν απειλείται η ζωή του. «Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις και για να μείνεις ζωντανός».

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

Πολιτική
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
"Πολιτικη επικοινωνια".Βασικα εργαλεια της δουλειας ειναι η διαστρεβλωση και ο αποπροσανατολισμος.Με στοχο την εξαπατηση και την παραπλανηση.Ας υποθεσουμε οτι πρεπει να απαξιωθουν και να εξουδετερωθουν τα λεγομενα η γραφομενα καποιου .Εαν αυτα ειναι γεγονοτα μη επιδεχομενα την παραμικρη αμφισβητηση, προφανως και δεν μπορει να υπαρξει αντεπιχειρημα.Κατα συνεπεια ,πρεπει να κατασκευασθει"νεα βαση δεδομενων".Εαν,φερ'ειπειν, ο ...ενοχλητικος γραφων "Χ" οχι απλα δεν εχει γραψει ποτε οτι παιζει....ταβλι,αλλα αντιθετα εχει γραψει ,αρκετες φορες, οτι δεν του αρεσει καθολου αυτο το παιχνιδι,ο καλος "πολιτικος επικοινωνιολογος" ξεκινα με την φραση : " Ο "Χ",ο οποιος ειναι γνωστος ταβλαδορος...."και μετα στηριζει ολο το "επικοινωνιακο" οικοδομημα του πανω σε αυτο ! Διοτι γνωριζει αριστα οτι εαν διαστρεβλωσει επιτυχως την πραγματικοτητα, μπορει να κανει,κυριολεκτικα,οτι θελει μεσα στην "εικονικη πραγματικοτητα"που δημιουργει .Δεν εχω γραψει ποτε,μα ΠΟΤΕ,οτι ειναι"ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ".Οχι μονον για πολιτικους και πολιτικα κομματα,αλλα για καμμια απολυτως κατηγορια η ομαδα ανθρωπων.Και η απλη χρηση της φρασης αυτης μου ειναι,μαλιστα,ιδαιτερως απεχθης.Ισχυει το ακριβως αντιθετο.Συνηθιζω να εντοπιζω τις ειδοποιους διαφορες μεταξυ ατομων η ομαδων.Κανοντας ομως αυτο,εντοπιζοντας δηλαδη τις διαφορες,ειμαι ταυτοχρονα υποχρεωμενος να εντοπισω και τα "κοινα",μεταξυ αυτων,σημεια.Διοτι τοτε μονον η ¨"εικονα"ειναι πληρης ,και βασει αυτης μπορουν να εξαχθουν σωστα και χρησιμα συμπερασματα.Εχω το "κακο"βεβαια,να βασιζω ΠΑΝΤΟΤΕ τα οσα γραφω σε ΓΕΓΟΝΟΤΑ.Τα οποια,ως γεγονοτα,δεν επιδεχονται αμφισβητηση.Και να στηριζω ολοκληρη την επιχειρηματολογια μου πανω σε αυτα.Και να μην υβριζω,να μην προσβαλλω.Κανεναν,και δη πρωτοβουλα.Υπαρχει,βεβαια,και η αλλη πλευρα.Η πλευρα της...."πολιτικης επικοινωνιας"! Η οποια κανει το ακριβως αντιθετο,αυτο το οποιο περιεγραψα παραπανω.Οπως ελεγε και μια παλια διαφημιση,"Εκαστος στο ειδος του κι'ο Λουμιδης στοους καφεδες"!Το ποια απο τις δυο πρακτικες ειναι αρεστη σε καποιον "τριτο",σε καποιον αναγνωστη, ειναι καθαρα δικο του θεμα.Ευχης εργο ειναι,βεβαια,να κατανοει εκαστος οτι αυτες οι πρακτικες ειναι διαμετρικα αντιθετες,οτι ανηκουν σε "διαφορετικους κοσμους".Αυτο αρκει.
Τσίπρα αγόρι μου, τώρα που ίδρυσες και διαστημική υπηρεσία, άντε πάρε την σουργελοπαρέα σου και μετοικήστε σε άλλον γαλαξία, να πάρουμε κι εμείς καμιά ανάσα απο τις μπούρδες που ακούμε κάθε μέρα απο το στόμα σας.
το μονο που καταλαβα εγω, απο τη συνεντευξη του dear leader και το βιβλιο του τρισμεγιστου οικονομολογου ειναι οτι ... μ'αυτους τους καραγκιοζηδες ειναι καθαρα θεμα τυχης το οτι υπαρχει ακομα η Ελλαδα σαν χωρα.
Αλήθεια, τώρα που ο ένας δίνει τον άλλον, τώρα που τρέχουν να κρυφτούν πίσω από ασυλίες και συγνώμες, θα βγει ένας γα@$#%$% ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να πει ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!!!!;;;;;;
Να χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο είναι αυτό το παιδί... Μεταφράζω από το Συριζαϊκό Newspeak:Επαναλαμβάνει ότι το plan A ήταν να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, δηλαδή τους απειλούσαμε ότι θα αυτοκτονήσουμε. Μια σοβαρή συζήτηση θα τελείωνε εδώ, αλλά ο θιασάρχης συνεχίζει λέγοντας ότι θυμήθηκε να ρωτήσει τον Βαρουφάκη για το plan B πολλούς μήνες αφού πήρε την εξουσία (μέχρι τότε βαρούσε μύγες υποθέτω;). Τότε μόνο κατάλαβε ότι το plan Β του Βαρούφα ήταν μπούρδες ενώ συνειδητοποίησε ότι δε μπορεί να απειλείς τον Σόιμπλε με Grexit όταν α) εκείνος το θέλει πιο πολύ και από τον Λαφαζάνη και β) του έχεις καταστήσει σαφές εκ των προτέρων ότι δε θα πραγματοποιήσεις ποτέ την απειλή σου.Αν έπρεπε να τον περιγράψουμε με δυο λέξεις αυτές θα ήταν «θρασύδειλος» και «κουτοπόνηρος».
"Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία"Οντως για να γινει η παραπανω διαπιστωση χρειαζοταν η περιπετεια του 1ου εξαμηνου του 2015 και τα (τουλαχιστον) 80 δις που μας κοστισε...
Πολύ χεσμένος ο Αλέξης. Παντού παίζει η κασέτα ότι ήταν άπειρος, δεν ήξερε, έκανε λάθη, εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους....αυτό είναι το στόρι. Χρέωσε τον Έλληνα 100 δις, έκλεισε τις τράπεζες, έφτασε τη χώρα ένα βήμα πριν τη διάλυση, αλλά όλα ήταν έλλειψη εμπειρίας και κακές συμβουλές. Βέβαια, τόσο από πρώην συντρόφους όσο και από θεσμούς εντός κι εκτός χώρας, προκύπτει ότι τα σχέδια του Τσίπρα ήταν άλλα και για αυτά θα κριθεί όταν πέσει η κυβέρνησή του. Στο μεταξύ, όταν έκανε λάθη και προκαλούσε ζημιά στη χώρα, κάποιοι φωστήρες χόρευαν έξω από το Σύνταγμα. Ελλάς το μεγαλείο σου. -------===
Οταν ενας πολιτικος παραδεχεται δημοσια οτι εχει κανει πολλα και μεγαλα λαθη δυο τινα μπορει να συμβαινουν.Ειτε εχει μπει σε σταδιο αυτοκριτικης,και μαλσιτα δημοσιας,κατι που συνηθως ειναι θετικο.Ειτε χρησιμοποιει την διαδικασια αυτη "επκοινωνιακα".Διοτι ετσι μπορει να εμφανισθει ως νουνεχης,ειλικρινης,και ανθρωπινος.Κατι που σημαινει οτι κατι σχεδιαζει.Με τις εκλογες να αποτελουν την συνηθεστερη πιθανοτητα.Τι απο τα δυο ισχυει εν προκειμενω ;Εκαστος εξ ημων μπορει να εχει διαφορετικη αποψη.Ουτως η αλλως,ομως :"Κοντος ψαλμος, αλληλουια".
Εκείνο που ισχύει είναι ότι άλλος έκανε τα "μεγάλα λάθη*, άλλος τα πλήρωσε. Ο δεύτερος είναι εγώ(που δε φταίω γιατί ούτε στιγμή δεν τον πίστεψα) αλλά και τα χιλιάδες κουτορνίθια που έτρεξαν να τον ψηφίσουν και στη συνέχεια έριξαν και έναν χορό λεβεντικο στο Σύνταγμα. Καλά να τα πάθουμε. Ότι μας αξίζει τραβάμε. Ακριβώς όμως.
Θα συμφωνησω μαζι σου,και θα επαυξησω σχετικα.Διοτι αυτο το οποιο αναφερεις,το οτι δηλαδη αλλοι κιανουν τα λαθη(...η τα "λαθη"..)και αλλοι τα πληρωνουν ειναι το διαχρονικα σταθεροτερο φαινομενο στην ιστορια του ελληνικου κρατους.Οι πολιτικοι "πειθουν"τον λαο να τους εκλεξει για να τον...σωσουν,και αφου διπραξουν παμπολλα λαθη,και ακομη περισσοτερα "λαθη",ο λαος καλειται να πληρωσει τον λογαριασμο.Εκτος εαν πιστευεις οτι αυτο συνεβη μονον στην περιπτωση της παρουσας κυβερνησης,ενω οι προηγηθεισες,οι οποιες ,ειρησθω εν παροδω,κυβερνωντας σαραντα ετη οδηγησαν την χωρα στην πτωχευση και στα "μνημονι"δεν εμπιπτουν σε αυτη την κατηγορια !Οσο για το τελευταιο ο λαος μας λεει "ο'τι τραβαει το κορμι τα φταιει το κεφαλι".Συλλογισου το αυτο με καπως ευρυτερη σκεψη,και θα καταλαβεις σιγουρα "ποιος φταιει".Και για ποιον λογο.
Λάμπρο όλοι ίδιοι είναι, τα έχουμε πει αυτά. Τα είπαμε τα ξαναείπαμε, τα ξαναμαναείπαμε......όλοι ίδιοι είναι. Και να σου πω κάτι ρε φίλε.....όλοι ίδιοι είναι. Πάνε τώρα σε έναν μεροκαματιάρη και πες του ο Σαμαράς είναι ίδιος με τον Τσίπρα, να δούμε πως θα φύγεις. Άντε και περαστικά.====
Πάντως έχω να πω πως σε Μέσα του εξωτερικού είναι αρκετά πιο ειλικρινείς απ ότι στα εγχώρια που ναι μεν δεν λέει κάτι προκλητικό αλλά κρατάει αμυντική, κλειστή στάση. Όσο το γιατί έχει ψιλοπεράσει σε μια φάση δημόσιας αυτοκριτικής (γνωρίζοντας το κράξιμο που θα ακολουθήσει, πράγμα που συμβαίνει τώρα) πιστεύω πως είναι και για τους δύο λόγους που αναφέρεις!Επίσης η αλήθεια είναι πως ο ίδιος άλλαξε στάση και συμπεριφορά αρκετά μετά την πρώτη εξάμηνη ταραχώδη διακυβέρνηση του. Οι διαπιστώσεις που έκανε είναι ορθές αλλά για να φτάσει σε αυτές χρειάστηκε ακριβό τίμημα δυστηχώς. Εαν είχε κυβερνήσει απο την αρχή έτσι όπως τώρα (δηλαδή λιγότερα ιδεαλιστικά, πιο κοντά στην πραγματικότητα και προσπαθώντας να κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται με ταδεδομένα που υπάρχουν) πολύ πιθανόν το τίμημα να ήταν δραματικά μικρότερο. Αλλά ζούσε ακόμα αλλού, εμπιστεύτηκε κάκιστους δηθεν εμπειρους και όλοι τους υποτιμήσαν εντελώς τους αντιπάλους τους. Λες και η Ελλάδα ήταν καμιά υπερδύναμη με ελευθερία κινήσεων. Ο Βαρουφάκης όντως ακόμα έχει ένα πολύ αόριστο σχέδιο. Τελευταία στιγμή ανακάλυψαν πως δεν ήταν σοβαρό μιας και δεν το κοίταξαν φαίνεται ποτέ αναλυτικά μιας και λογικά πίστευαν πως δεν θα φτάσουν εκεί. Το ότι κατα καιρούς ο Τσίπρας συν άλλους μοιάζει ναχει άλλα σχέδια φάνηκε απ την αρχή. Το κόμμα ήταν απ την αρχή διχοτομημένο, δεν το βλέπανε???? Το ότι ο Σόιμπλε ήθελε εκείνη την περίοδο μία "τιμωρία" μας επειδή τολμήσαμε να του πάμε - έστω τσαπατσούλικα με την γνωστή κατάληξη - κόντρα, ισχύει. Ο ίδιος παραδέχτηκε πρόσφατα πως όλοι οι Υπουργοί της ΕΕ ήταν έτοιμοι να πουν ΝΑΙ σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για Grexit αλλά είδαν αλλαγή στην ελληνική πλευρά την τελευταία στιγμή και έκαναν πίσω (δένοντας μας όμως χειροπόδαρα).Και κάτι τελευταίο: η δημόσια αυτοκριτική του και η δοκιμαστική έξοδος στις Αγορές την Τρίτη ας μην συνδέονται με Εκλογές. Ή το 2019 ή το 2018 θα κάνουν. Πιστευω ανάλογα με την πορεία της χώρας και ειδικότερα με την έκβαση που θα έχει η οριστική έξοδος το επόμενο καλοκαίρι, αναλόγως θα αποφασίσουν κιόλας. Δεν τους συμφέρει τώρα μία πρόωρη προσφυγή στις καλπές. Ουτε καν την Αντιπολίτευση δεν θα την συνέφερε τώρα. Ούτε και την χώρα, πριν την λήξη του επίσημου Μνημονίου.
"Επαναστατικός", ανεπανάληπτος.Βέβαια, άλλα λέει μέσα και άλλα έξω.«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία;» λέει ο Τσίπρας. Πηγή: www.lifo.grΠάνε οι Βενεζουέλες, οι Ρωσίες, οι Κίνες. ο Βαρουφάκης - "που τον φοβούνται λόγω του διεθνούς κύρους του" (Τσίπρας άνοιξη του 2015) -, τα Νομισματοκοπεία.Τα "αριστερά" κεφάλια έδειξαν πόσο αριστερά ήταν."Από τη στιγμή που ένας αριστερός μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας του".Μίκης Θεοδωράκης για τον Τσίπρα, Μάϊος 2017