Νέο «όχι» της κυβέρνησης σε Εξεταστική για τις συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη

Νέο «όχι» της κυβέρνησης σε Εξεταστική για τις συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

Έντονη κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ, ότι στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής των αντιπερισπασμών -για το οποίο την κατηγορεί- προσπαθεί να δημιουργήσει «σκάνδαλο» σχετικά με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον Ε. Γιαννουσάκη και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΝΔ».

Υπενθυμίζεται πως ο Ε. Γιαννουσάκης είναι πρωτόδικα καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη, για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο «Νoor 1» τον Ιούνιο του 2014.

«Εμείς», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, «αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών της ΝΔ δεν πρόκειται να το παίξουμε, ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε να συζητήσουμε στο τερέν που επιλέγει η ΝΔ. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη της οικονομίας, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πραγματικής διαφθοράς, στην προσπάθεια για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, μετά την απόφαση του Eurogroup και τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια αντιπολιτευτική τακτική διαρκών αντιπερισπασμών. Τη μια, είπε, «είναι οι προβοκάτσιες που οργανώσει ή υποστηρίζει» (παραπέμποντας στην «διαβόητη» διαδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια), την άλλη «προσπαθεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους» και «το τρίτο επεισόδιο αυτής της τακτικής αντιπερισπασμών αφορά τη δημιουργία ενός σκανδάλου που έχει να κάνει με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη».

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την «προβοκάτσια» που καταγγέλλει η κυβέρνηση, εντάσσεται και η τακτική της ΝΔ, με αφορμή το θέμα της Ηριάννας και η προσπάθεια να βρεθεί συγγένεια με τον κ. Βασιλειάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Βασιλειάδης έβγαλε μια σαφέστατη απάντηση χτες, στην οποία ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση με την Ηριάννα, δεν καθιστά την απόφαση του δικαστηρίου λιγότερο προβληματική.

«Αυτή ήταν η τοποθέτησή του και ξεκαθαρίζει απολύτως το ζήτημα», σημείωσε. Τόνισε πως «αποτελεί το λιγότερο πολιτική χυδαιότητα» «η προσπάθεια αυτή, είτε από πολιτικά κόμματα, είτε από συγκεκριμένους βουλευτές ή πολιτικά στελέχη, να υπονοήσουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει συγγενική σχέση μέλους της κυβέρνησης με την Ηριάννα και ότι για αυτό τον λόγο υποτίθεται η κυβέρνηση ασκεί κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει φτιάξει ένα αφήγημα σε σχέση με υποτιθέμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί στα πόδια του».

Σχολίασε ειδικότερα, ότι η ΝΔ θεωρεί παρέμβαση τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων, για να επισημάνει, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, πάρα πολλές φορές η δημόσια συζήτηση έχει περιστραφεί γύρω από τοποθετήσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων (φέρνοντας ως παραδείγματα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει, από πότε ο κοινωνικός, ηθικός, πολιτικός ή νομικός σχολιασμός αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη. «Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, είπαμε ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πλαίσιο που επιτρέπει στους δικαστές να προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις, όπως πχ στην περίπτωση της Ηριάννας -για τις αιτιάσεις δηλαδή ότι εφαρμόζει τον «τρομονόμο» και δεν τον έχει αλλάξει, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως «σε ό, τι αφορά το άρθρο 187α είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και οφείλω να σας πω ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να ανακοινώσω».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές. Επισήμανε ότι μετά την 15η Ιουνίου είναι σαφές ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει κινηθεί με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Υπογράμμισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβαση μας στις αγορές». Και τόνισε: «Αυτή η στρατηγική επιλογή είναι που θα καθορίσει και το συγκεκριμένο τάιμινγκ μιας εξόδου».

Επί του ίδιου θέματος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η φιλολογία και η φημολογία περί πιθανής εξόδου στις αγορές δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, για να σημειώσει: «Εμείς δεν θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα, αντιθέτως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, παρακολουθούμε τις τάσεις και όταν θεωρήσουμε ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη θα κάνουμε το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές.

«Πάντοτε», τόνισε, «έχοντας στο μυαλό μας δύο πράγματα: Πρώτον, την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην παρούσα στιγμή και δεύτερον, την προετοιμασία του εδάφους, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε σε θέση οριστικά να επανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος».

Έτσι, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλη η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, «δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε, μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από τον δανεισμό του επίσημου τομέα». «Με βάση αυτά τα κριτήρια θα αποφασίσουμε και είναι και η ορθή στρατηγική για μια χώρα που έχει αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων για περισσότερο από 7 χρόνια» υπογράμμισε.


Κληθείς να σχολιάσει την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι στις περιπτώσεις της αναίρεσης, είτε πρόκειται για βούλευμα είτε για δικαστική απόφαση, δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα. Αυτό που κρίνει το δικαστήριο, είναι αν και κατά πόσο έχει ερμηνευθεί ορθά ο νόμος από το δικαστήριο που εκδίδει την απόφαση ή από το συμβούλιο που βγάζει το βούλευμα.

«Επομένως, η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι απολύτως δεδομένο, αποκλειστικά και μόνο νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά ζητήματα. Από κει και πέρα η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που θεωρεί ορθό και στην περίπτωση του κ. Γεωργίου. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιον περαιτέρω σχολιασμό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα που αφορά στο έλλειμμα του 2009 δεν έχει ιδιαίτερο νόημα περαιτέρω συζήτησης, καθώς το σύνολο των προγραμμάτων προσαρμογής βασίστηκαν σ' εκείνη την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και πως όλα αυτά τα ζήτημα έχουν καταλήξει στις σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές. «Από κει και πέρα είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί στη δικαιοσύνη και θα πάρει τις αποφάσεις της όπως κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις» είπε.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα περί κόντρας που υπήρξε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ Τσακαλώτου-Παππά για το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη συγκρότηση ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, ότι «δεν υπάρχει ούτε κόντρα ούτε αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Τσακαλώτου και Παππά. Υπήρξε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα τεχνικά θέματα, μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το ν/σ της διαστημικής υπηρεσίας, έχουν επιλυθεί και πολύ σύντομα θα πάρει τον δρόμο του για ψήφιση στην ελληνική Βουλή».

Τέλος, σχολιάζοντας νέα φημολογία περί ανασχηματισμού, ανέφερε ότι κάθε φορά που η ΝΔ ή μερίδα του Τύπου δεν έχει κάτι καινούριο να προσάψει στην κυβέρνηση ή να γράψει, ανακαλύπτει κι έναν ανασχηματισμό και τόνισε πως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ζητήματα ανασχηματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM