ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κόντρα στη Βουλή για το «Υπερταμείο» - 270.000 ο ετήσιος μισθός της διευθύνουσας συμβούλου

Κόντρα στη Βουλή για το «Υπερταμείο» - 270.000 ο ετήσιος μισθός της διευθύνουσας συμβούλου Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - του λεγόμενου «Υπερταμείου».

Αφορμή για τις εντάσεις ήταν οι πιέσεις της ΝΔ να γίνουν γνωστές οι αμοιβές του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Υπερταμείου, καθώς και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε εν μέσω «ηλεκτρισμένης» ατμόσφαιρας και ενώ του απευθυνόταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «δεν έγινε μετάλλαξη, στην οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμβιβασμός και μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο», ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε ότι «είναι τεράστια η διαφορά του Υπερταμείου με το δικό σας ΤΑΙΠΕΔ». «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς φτιάξατε ένα Ταμείο μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμείς φτιάχνουμε ένα Ταμείο και για περιφερειακή και κλαδική πολιτική, που θα έχει και ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό όφελος» σημείωσε.

Ο υπουργός είπε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε το 2016 γνωρίζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτό περιλάμβανε και το Υπερταμείο που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους δανειστές. «Πήγαμε με αυτόν τον συμβιβασμό στον ελληνικό λαό, και είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών, δεν θα ήταν στο πρόγραμμά μας αυτό το ταμείο. Εμείς ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Είπαμε ως Αριστερά, "κάθε εμπόδιο για καλό"», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπερταμείο δεν θα έχει έσοδα μόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Από τα έσοδα αυτά, όπως είπε, τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

 

Έντονη συζήτηση έγινε και για το ύψος των απολαβών του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Υπερταμείου, με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να θέτει το θέμα, καλώντας τους να απαντήσουν ποιο είναι το ακριβές ποσόν του μισθού τους. Η αρχική άρνηση τους να απαντήσουν, με την επισήμανση ότι η αμοιβή τους καθορίστηκε από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης, προκάλεσε αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.


«Παίρνω το 20% των αποδοχών που είχα ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία Kraft» ανέφερε ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γ. Διαμαντόπουλος προκαλώντας νέα ένταση.


«Είστε υποχρεωμένος ως δημόσιος λειτουργός να απαντήσατε και εμείς θα κρίνουμε και ο ελληνικός λαός αν είναι πολλά ή λίγα αυτά που παίρνετε», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.


Μετά την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα, που διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στην ερώτηση των βουλευτών, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι ο μισθός του είναι 75.000 ευρώ ετησίως συν κάποιο ποσό για έξοδα παράστασης, ενώ η η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, Ουρανία Αικατερινάρη είπε ότι λαμβάνει 270.000 ευρώ ετησίως.

Πολιτική
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM