Στα χέρια του Τσίπρα η λύση για τα σκουπίδια που πνίγουν την Ελλάδα

Στα χέρια του Τσίπρα η λύση για τα σκουπίδια που πνίγουν την Ελλάδα Facebook Twitter
3

Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τα σκουπίδια μετά το χθεσινό αδιέξοδο στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους στον τομέα αυτό.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια προς ψήφιση. Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Σκουρλέτης: Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων

 

Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ. Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις αυξάνεται από τα 45 στα 50 έτη, ενώ έκανε λόγο και για λελογισμένη μοριοδότηση καθώς δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι αύριο το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους και εκτίμησε ότι όταν συμβεί αυτό τότε ο αριθμός των 2.500 κενών στην καθαριότητα ενδεχομένως να διπλασιαστεί.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρσε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Ο υπουργός αποκάλεσε «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε ως ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

Εισαγγελική έρευνα για τα βουνά των σκουπιδιών

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.


Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μια αποπνικτική ατμόσφαιρα η οποία ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο κ. Γκύζης διαπιστώσει αξιόποινες πράξεις, τότε θα κλητεύσει μάρτυρες και θα απαγγείλει κατηγορίες στους υπεύθυνους.


Υπενθυμίζεται ότι η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον ως την Πέμπτη αν δεν υπάρξει λύση σήμερα ενώ η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει διαχωρίσει τη θέση της αποφασίζοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μια απο τις πλεον χαρακτηριστικες πρακτικες οι οποιες προσδιοριζουν το "πολιτικο επεδο"μια χωρας ειναι η "εμπλοκη"του εκαστοτε"ηγετη/σωτηρα"σε θεματα στα οποια δεν ειναι απαραιτητη.Προκειμενου να δωσει την "μαγικη λυση"και να καρπωθει το σχετικο πολιτικο ωφελος.Σε ολες τις πραγματικα προοδευμενες χωρες,οπως οι σκανδυιναυικες, τα ζητηματα τα οποια δεν συνιστουν"εθνικη κριση"αντιμετωπιζονται απο τους προβλεπομενους αρμοδιους θεσμικους παραγοντες.Οι οποιοι κατα κανονα ειναι στελεχη του κρατικου μηχανισμου.Διοτι αυτοι τα γνωριζουν καλα,και αυτων η δουλεια ειναι ,κυριως,να "προλαμβανουν"και,σπανιοτερα,να "θεραπευουν".Οι πολιτικες παρεμβασεις,και μαλιστα σε ανωτατο επιπεδο,σπανιζουν.Και εχουν,κατα κανονα,τυπικο/επικυρωτικο ρολο.Ο βασικοτερος λογος γι'αυτο ειναι οτι οι(... μορφωμενοι και πεπαιδευμενοι)πολιτες των χωρων αυτων(..οι οποιοι αποτελουν και την μεγαλη πλειονοτητα...) γνωριζουν οτι οι πολιτικες παρεμβασεις σε θεματα καθημερινοτητας ειτε σηματοδοτουν αδυναμιες λειτουργιας του υπαρχοντος θεσμικου/κρατικου μηχανισμου,ειτε παρεμβασεις σε αυτον για ιδιον ωφελος !Οτιδηποτε απο τα δυο και αν συμβαινει σημαινει,για τον "πεπαιδευμενο"πολιτη,αδυναμια,αστοχια,ανικανοτητα η ακομη και δολο απο πλευρας πολιτικου συστηματος ! Και οχι μονον δεν "αμοιβει"τον εμπλεκομενο,αλλα δεν ξεχνα να τον "τιμωρησει"εκλογικα !Δυστυχως τιποτε δεν ειναι τυχαιο.Και το οτι οι "υπο ανπτυξιν"(!)χωρες λειτουργουν παντοτε κατω απο προσωποκεντρικα/ηγετικα καθεστωτα ενω οι πραγματικα προοδευμενες(πολιτικα,οικονομικα,κοινωνικα) λειτουργουν υπο καθεστως αρτιοτατης θεσμικης λειτουργιας ,και με συναισθηματα αδιαφοριας η ακομη και αποστροφης για τους επιδιωκοντες ρολο...."ηγετη",λεει παρα πολλα.Η ,μαλλον,τα παντα !