Παρασκήνιο από Eurogroup: Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στον Τσακαλώτο και η ντρίπλα του Σόιμπλε

Παρασκήνιο από Eurogroup: Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στον Τσακαλώτο και η ντρίπλα του Σόιμπλε Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Εντάσεις ,αλληλοκατηγορίες και συνεχείς προτάσεις που όλες απορρίφθηκαν περιείχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδριαση του Eurogroup σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να δέθηκε τα πυρά των ομολόγων του για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν απομειωθεί προηγουμένως το χρέος.

Ενστάσεις διατυπωθήκαν και για την πρόσφατη νομοθέτηση σειράς μέτρων όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το καλοκαίρι του 2018 και μετά που νομοθέτησε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι και η οποία προέβλεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα μέχρι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το τηλεφώνημα από την Αθήνα

 

Παρασκήνιο από το Eurogroup αποκαλύπτει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα και συγκεκριμένα από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Μετά το τηλεφώνημα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να απέσυρε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και προχώρησε στη λήξη της συνεδρίασης. 

H ντρίπλα του Σόιμπλε

 

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε προσπάθησε με «ντρίπλα» να ξεφύγει και να μεταθέσει το θέμα του χρέους στον ιδανικό για εκείνον πολιτικά χρόνο, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Από την ενημέρωση που έλαβε το Μαξίμου, προκύπτει ότι ο Σόιμπλε πρότεινε προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ να δεχθεί το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Έτσι και ο ίδιος θα μπορούσε να λέει στη Γερμανία ότι το ΔΝΤ είναι μέσα στο πρόγραμμα και το Ταμείο θα μπορούσε να το δεχθεί και να περάσει από το ΔΣ του από τη στιγμή που δεν θα χρειαζόταν να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Όπως είναι φυσικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε καθώς σε αυτήν την περίπτωση η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση θα πήγαινε περίπατο καθώς επίσης και οποιαδήποτε σκέψη για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Τα μολύβια κατέβηκαν κάτω και ο Πολ Τόμσεν κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να την ενημερώσει για την πρόταση Σόιμπλε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ μόλις άκουσε τι προτείνει το Βερολίνο αντέδρασε λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το περάσει από το ΔΣ του Ταμείου. 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ για πιέσεις που δέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος από τους ομολόγους του τονίζοντας «το ρεπορτάζ στα περισσότερα σημεία του ήταν ανακριβές, δεν ακούστηκε γκρίνια από τους εταίρους προς τον κ. Τσακαλώτο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπήρχε καμία κριτική για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την μη εφαρμογή των μέτρων χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης, σημείωσε ότι το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανέφερε από τον τηλεοπτικό σταθμό. «Κρίθηκε από την Ελλάδα και το ΔΝΤ ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν εξασφάλιζε τα εχέγγυα για το χρέος και η πρόταση δεν κρίθηκε ικανοποιητική από πολλούς εταίρους» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε και τα σχόλια ότι ο κ. Τσακαλώτος βρέθηκε «μόνος» στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως αυτά τα σχόλια είναι ανακριβή καθώς οι εταίροι επιθυμούν δέσμευση για το χρέος.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM