Aπάντηση του ΥΠΕΞ για τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία

Aπάντηση του ΥΠΕΞ για τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία Facebook Twitter
Αεροφωτογραφία του Αγαθονησίου. (Φωτογραφία αρχείου- ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)
3

Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Μilliyet, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο Τσελίκ φέρεται να είπε, πως ο Πάνος Καμμένος, δεν είναι σοβαρός πολιτικός συμπληρώνοντας «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».  «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
το ότι σε ένα ζήτημα όπως οι τουρκικές αμφσβητήσεις στο Αιγαίο, βρίσκεις έδαφος να κάνεις μικροπολιτική, είναι δείγμα της πολιτικής ωριμότητας μας