Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη ο φάκελος Παπαντωνίου και να διακοπεί η Προανακριτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη ο φάκελος Παπαντωνίου και να διακοπεί η Προανακριτική Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2001 - 2004. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ωστόσο να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, καθώς το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ τίθεται θέμα αναρμοδιότητας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο της συλλογής στοιχείων για λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσει προτεραιότητα της Επιτροπής, για τους Εξοπλισμούς της περιόδου 2001 - 2004, με στόχο να καθορίσει στη βάση αυτών, τις αρμοδιότητές της.

Η Προανακριτική Επιτροπή, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίασή της, σε ομοφωνία διαπίστωσε ότι παραγράφηκαν τα αδικήματα περί της απιστίας κατά του Δημοσίου, που βάρυναν τον Γιάννο Παπαντωνίου και αποφάσισε ότι θα πρέπει να ανατρέξει σε στοιχεία για το πιθανό αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για το οποίο δεν υφίσταται παραγραφή.


Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αναρμοδιότητας της Επιτροπής για το αδίκημα του μαύρου χρήματος για τον πρώην υπουργό, καθώς αυτό είναι διαρκές και εξετάζεται από την Δικαιοσύνη χωρίς να προσκρούει σε ασυλία υπουργού. Έτσι, πρότειναν να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, από την οποία ήδη διεξάγεται έρευνα.

Η Προανακριτική Επιτροπή, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, για την οριοθέτησή των αρμοδιοτήτων της σχετικώς με το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δεδομένου ότι αυτό έγινε αποδεκτό και εκ μέρους του προέδρου, Ν. Παρασκευόπουλου και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ