O Γιούνκερ απάντησε στον Τσίπρα: Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο εφαρμόζεται στην Ελλάδα

O Γιούνκερ απάντησε στον Τσίπρα: Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο εφαρμόζεται στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως και στις άλλες-χώρες μέλη της ΕΕ, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Ο κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης ότι έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή του πρωθυπουργού.


Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει στην Ελλάδα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέφρασα δημοσίως τον Μάιο του 2015, μαζί με τον πρωθυπουργό Τσίπρα την υποστήριξή μου για δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν οριστικοποιηθεί, τον Αύγουστο του 2015. Και για αυτόν τον λόγο, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να κάνει συστάσεις υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.


Οι εμπειρογνώμονες αυτοί δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους το περασμένο φθινόπωρο και στηρίζουμε τις συστάσεις τους. Ορισμένες από αυτές είναι ξεκάθαρες σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου. Άλλες είναι πιο ελαστικές, όταν το θέμα αφορά πρακτικές ρυθμίσεις ή τρόπους εργασίας. Αυτό οφείλεται στο ότι, όπως υπενθυμίζει ορθά η έκθεση και όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ότι δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη λύση στο κοινωνικό κεκτημένο ή στα οικονομικά εγχειρίδια σε ό,τι αφορά την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για ιδεολογίες.


Από την εμπειρία μου, και έχω ειδικούς στο τραπέζι, αυτό που έχει σημασία περισσότερο δεν είναι το πώς σχεδιάζεται το σύστημα στο χαρτί αλλά πώς πράττουν επί αυτού οι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν από κοινού, αυτόνομα και μαζί με τις δημόσιες αρχές.


Τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων να την ολοκληρώσουμε γρήγορα. Δεν απέχουμε πολύ: έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και ξανά τις τελευταίες ημέρες, μέχρι αργά χθες το βράδυ.


Πιστεύω ότι θα πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία που να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές στην αρχή του προγράμματος: τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα. Τη δέσμευση των πιστωτών να δοθεί στην Ελλάδα το επιθυμητό και αναγκαίο περιθώριο για ελιγμούς ώστε να οικοδομήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό στο κοινωνικό κεκτημένο του οποίου είμαστε θεματοφύλακες.


Πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να εργάζονται υπεύθυνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα. Το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Γιούρογκρουπ της 7ης Απριλίου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τότε και θα συνεχίζουμε να σας στηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.


Σας καλώ όλους να συνεχίσετε το έργο σας σε αυτό το πνεύμα."

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ