Αντιπαράθεση ΝΔ-υπουργείου Εργασίας για την ΕΡΓΑΝΗ και τις 30.000 θέσεις εργασίας που «χάθηκαν»

Αντιπαράθεση ΝΔ-υπουργείου Εργασίας για την ΕΡΓΑΝΗ και τις 30.000 θέσεις εργασίας που «χάθηκαν» Facebook Twitter
0

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο 2017 «χάθηκαν» σχεδόν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

«Τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗ" και του ΟΑΕΔ αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα καταρρέει» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι 30.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης -μόνο τον Ιανουάριο- δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα, εξοντωτική φορολογία, αύξηση των εισφορών και παντελή απουσία μεταρρυθμίσεων, που οδήγησαν σε ένα αρνητικό ρεκόρ στο ισοζύγιο για τη μισθωτή απασχόληση.

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει, πως τα δύο συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου πήραν «κεφάλι» και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. «Τα θύματα της ανεύθυνης και ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακόμη μια φορά, είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι νέοι» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Βρούτσης.

Υπουργείο Εργασίας: Η μεγάλη ανατροπή στο είδος των συμβάσεων εργασίας έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Η ΝΔ επιμένει σταθερά στην επιλεκτική και αποσπασματική ανάγνωση των μεγεθών της εργασίας» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, περί τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για την «κατάρρευση» της αγοράς εργασίας.


Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, το υπουργείο επισημαίνει τα εξής:


«Τα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Σήμερα, το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 23%, ενώ, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν στο 25,9%. Το Γ' τρίμηνο του 2016, είχαμε 150.000 λιγότερους ανέργους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.


Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους οι ευέλικτες μορφές εργασίας πήραν "κεφάλι" τα τελευταία δύο χρόνια, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη ανατροπή στο είδος των συμβάσεων εργασίας έγινε την περίοδο 2011-2014, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μερική απασχόληση στο σύνολο των εργαζομένων, από το 2011 έως τα τέλη του 2014, αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,9% εκτοξεύθηκε στο 9,9%. Αντιθέτως, τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης από 9,9 μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 9,7%.


Η συνολική εικόνα για την πορεία της απασχόλησης διαμορφώνεται στο τέλος κάθε χρονιάς και όχι μήνα-μήνα. Διαχρονικά, κάθε Ιανουάριο, καταγράφεται απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς, ωστόσο αυτό να προδιαγράφει την πορεία της ανεργίας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον παραπλανητικό να υπολογίζεται η πορεία της ανεργίας με επιλεκτικές αναφορές ανά μήνα. Υπενθυμίζουμε, εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, παρότι, τον Ιανουάριο του 2016, κατεγράφη αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων (-9.954), η επίδοση για το σύνολο του 2016 (136.260) αποτέλεσε θετικό ρεκόρ δεκαπενταετίας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM