Ο Τσίπρας στη λίστα των New York Times με τους 8 πιο λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης

Ο Τσίπρας στη λίστα των New York Times με τους 8 πιο λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης Facebook Twitter
11

«Ένα ρεύμα λαϊκισμού, ενισχυμένο πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, χτίζεται απ' άκρη σ' άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει βρει υποστηρικτές σε κόμματα και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος».

Με αυτήν την φράση ξεκινά το δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «European Populism in the Age of Donald Trump» (σ.σ. Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ) που, μεταξύ άλλων, σχολιάζει πως «η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει ενεργοποιήσει κάποια "αντάρτικα" κόμματα καθώς ψάχνουν ευκαιρία να ανατρέψουν την καθιερωμένη πολιτική τάξη».

Η εφημερίδα αρχικά παραθέτει ένα γράφημα που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos στην Ισπανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το UKIP στη Βρετανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα των Ελευθερών στην Αυστρία και την Ολλανδία και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και στο οποίο τσεκάρει αντίστοιχα τις θέσεις τους για τη λιτότητα, την παγκοσμιοποίηση, την ευρωζώνη, το σύστημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση και το Ισλάμ.

Ο Τσίπρας στη λίστα των New York Times με τους 8 πιο λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης Facebook Twitter

Στη συνέχεια αξιολογεί τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε πολιτικού αλλά και τις θέσεις του σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικάνικη προεδρία.

Ως λαϊκιστές πολιτικοί της Ευρώπης αναφέρονται, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα οι Beppe Grillo (Ιταλία), Norbert Hofer (Αυστρία), Marine Le Pen (Γαλλία), Geert Wilders (Ολλανδία), Frauke Petry (Γερμανία), Nigel Farage (Μεγάλη Βρετανία) και Pablo Iglesias (Ισπανία).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι NYT στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Και συνεχίζουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ως συνασπισμός των αριστερών τάσεων και ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία ενώθηκαν με σημείο αναφοράς την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές. Από το 2015, οπότε και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νομισματική Ένωση». 

Όσον αφορά δε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το πώς τη σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζουν μια φράση του: «Αντίθετα με κάποιους από τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που πολλοί έκαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τσίπρας στη λίστα των New York Times με τους 8 πιο λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης Facebook Twitter
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Άνεργες λεχώνες, σκηνίτες της πλατείας, ζευγολάτες και ψαράδες για σας μαχόμαστε, ακόμη δεν φορέσαμε γραβάτα, το σύστημα δεν μας λύγισε ακόμη ...Αλεξάκης Καίλας
ενδιαφερουσες οι διαφορές και οι ομοιότητες! Οι αριστεροί λαϊκιστες ειναι εναντίον της λιτότητας και υπερ της Ευρωζωνης ενώ οι δεξιοι το αντίθετο. Οι δεξιοι εναντίον ΕΕ, μετανάστευσης και Ισλαμ, οι αριστεροί το αντιθετο. Ολοι ομως ειναι εναντίον του συστηματος!