Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν για τα σύνορα: Η Θράκη είναι ελληνική

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν για τα σύνορα: Η Θράκη είναι ελληνική Facebook Twitter
3

Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε λόγο για "Δυτική Θράκη" θίγοντας το θέμα των ελληνικών συνόρων, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μέσω ανακοίνωσης.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του στη Ρίζε, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν σχολίασε: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας». Τέλος υποστήριξε ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Οι δηλώσεις, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση όπου και ξεκαθαρίζει πως η «Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:

Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM