Bloomberg: H ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον Στουρνάρα

Bloomberg: H ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον Στουρνάρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

«Στη μάχη μεταξύ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος φαίνεται να βγαίνει νικητής στον τελευταίο γύρο, αποκτώντας έτσι ακόμη ένα εφόδιο σε περίπτωση που τρέφει φιλοδοξίες για επιστροφή στην πολιτική», σημειώνει το Bloomberg στο δημοσίευμα που σχολιάζει το ζήτημα της Attica Bank και όσα ακολούθησαν με τα τις εξελίξεις με τη συνάντηση των δύο αντρών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο κ. Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών, απείλησε ότι θα επιβάλλει επίτροπο στην Attica Bank αν δεν διοριζόταν ο υποψήφιος του στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η κίνηση αυτή αναστάτωσε την κυβέρνηση, η οποία βλέπει την Attica ως όχημα ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελεί την μοναδική τράπεζα που δεν βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντιμέτωπα με την απειλή Στουρνάρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Attica υποστήριξαν την πρόταση Στουρνάρα (Θ. Πανταλάκης), ενισχύοντας την θέση του διοικητή της ΤτΕ ο οποίος έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλά θέματα, από την βαριά φορολογική πολιτική που ακολουθεί μέχρι και τους χειρισμούς του με τους δανειστές.» προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο, που κατά καιρούς καταλήγει σε αψιμαχίες, είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο κος Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν να δουν την απομάκρυνση του Στουρνάρα, αλλά η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ.» προσθέτει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κο Στουρνάρα στο Μαξίμου και στις εκατέρωθεν δηλώσεις που έγιναν μετά. Σημειώνει επίσης τα όσα αποκαλύφθηκαν στο πόρισμα σχετικά με τον κο Καλογρίτσα και τα δάνεια του από την Attica Bank, αλλά και το γεγονός πως κέρδισε με την προσφορά του μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στη δημοπρασία της κυβέρνησης. Eπιπλέον αναφέρεται και το πώς ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που θεωρείται πρόσωπο  κοντά στον Καλογρίτσα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη κατηγόρησε τον κο Στουρνάρα πως προσπαθεί να ρίξει "λάσπη" στο διαγωνισμό δημοπρασίας τηλεοπτικών αδειών.

«Για όλες τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ασυλία του ως διοικητής της ΤτΕ για να κάνει πολιτικά παιχνίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πλέον να κινείται πολύ προσεκτικά όταν έχει να κάνει μαζί του» σημείωσε ο κ. Χατζής κάνοντας λόγο για ήττα της κυβέρνησης και νίκη Στουρνάρα στο θέμα της Attica Bank. «Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική», κατέληξε.

Τέλος, το Bloomberg παραθέτει εν συντομία το πολιτικό παρελθόν του κεντρικού τραπεζίτη και αναφέρεται στη θητεία του ως επικεφαλής του Υπ. Οικονομικών. «Έχει καλό όνομα στην ευρωπαϊκή ελίτ και πιστεύεται ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν τα πήγε άσχημα », δήλωσε ο κος Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο σημειώνει πως το να «δηλώνεται ως τεχνοκράτης είναι  καλό πράγμα στις μέρες μας στην Ελλάδα, επειδή δίνει την εντύπωση ότι είναι αμερόληπτος. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να υποθέσουμε ότι ο κ Στουρνάρας είναι  τεχνοκράτης, γιατί  έχει υπάρξει μέσα και έξω από κυβερνητικές θέσεις», καταλήγει.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM