Παρουσιάστηκε στους θεσμούς η πρόταση για τα "κόκκινα δάνεια"

Παρουσιάστηκε στους θεσμούς η πρόταση για τα "κόκκινα δάνεια" Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, που αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της συζήτησης με τους θεσμούς για το νέο Ταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. "Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα." ανέφερε αλλά επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αύριο, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σφαιρική εικόνα.

Κληθείς να απαντήσει αν οι αποκλίσεις στα στοιχεία για το Ταμείο έχουν να κάνουν με τη νομική του υπόσταση ανέφερε: "Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων."

Ως προς το χρονοδιάγραμμα τόνισε: Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».


Αύριο θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων- με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων- οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ