Ίαν ΜακΚέλεν: Το μισό Χόλιγουντ είναι γκέι, όμως στις ταινίες οι ομοφυλόφιλοι δεν υπάρχουν

Ίαν ΜακΚέλεν: Το μισό Χόλιγουντ είναι γκέι, όμως στις ταινίες οι ομοφυλόφιλοι δεν υπάρχουν Facebook Twitter
EPA/TIM BRAKEMEIER
27

Ο διάσημος ηθοποιός Ίαν ΜακΚέλεν, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια από τους ανοιχτά ομοφυλόφιλους σταρ του Χόλιγουντ, επιτέθηκε στη δειλία του Χόλιγουντ σε σχέση με την αντιπροσώπευση των μειονοτήτων στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Σε συνέντευξή του Time Out, ο 78χρονος ηθοποιός ρωτήθηκε για τη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απόφαση να μην εμφανιστεί ο νεαρός μάγος Ντάμπλντορ ως «ξεκάθαρα ομοφυλόφιλος» στην επερχόμενη συνέχεια της ταινίας «Fantastic Beasts and Where to Find Them».

Ο ΜακΚέλεν, που του είχε προταθεί να υποδυθεί το χαρακτήρα του Ντάμπλντορ στις ταινίες Χάρι Πότερ, απάντησε: «Λοιπόν, κανείς δεν ψάχνει στο Χόλιγουντ για κοινωνικό σχολιασμό, έτσι δεν είναι; Μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν μαύροι άνθρωποι στον κόσμο».

«Το Χόλιγουντ έχει συμπεριφερθεί άσχημα στις γυναίκες με κάθε δυνατό τρόπο σε όλη του την ιστορία. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Ο ΜακΚέλεν, αναφέρθηκε στην ταινία του 1998, Gods and Monsters, όπου υποδύθηκε το σκηνοθέτη Τζέιμς Γουέιλ, η οποία πυροδότησε ένα νέο κλίμα αποδοχής στον κινηματογράφο, λέγοντας ότι «ήταν η αρχή που η βιομηχανία παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι άνθρωποι εκεί έξω, παρόλο που το μισό Χόλιγουντ είναι γκέι».

Μία νέα έκθεση της νομικής ομάδας GLAAD ανέφερε πρόσφατα ότι μόνο το 12.8% των mainstream ταινιών συμπεριλαμβάνουν LGBTQ χαρακτήρες. Η ομάδα ζητά το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 50% έως το 2024.

Ο Ian McKellen δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος το 1988 και έκτοτε μάχεται για τα ίσα δικαιώματα εντός της βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Με πληροφορίες από The Guardian

Πολιτισμός
27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Συγγνώμη, από το σύνολο της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ αυτό που έχει ενοχλήσει τον ΜακΚέλεν είναι το ότι δεν υπάρχουν γκέι χαρακτήρες στα σενάρια του 50% όλων των ταινιών που παράγονται;Α, οk, άμα το πάρουμε έτσι παιδιά, δηλ. να λέμε το μακρύ και το κοντό μας, τότε εμένα με έχει ενοχλήσει που το 50% των σεναρίων του Χόλιγουντ δεν είναι πολεμικές ταινίες με τον Μελ Γκίμπσον.
αρα εφοσον ο μισος πληθυσμος δεν ειναι γκει μηπως το λογικο συμπερασμα θα ηταν οτι υπαρχει discrimination του Hollywood προς τους straight??? Σορυ αλλα δεν βγαζει λογικη αλλοως
Σύμφωνα με τον ΜακΚέλλεν οι ταινίες απευθύνονται στους ηθοποιούς και όχι στους θεατές.Εδώ που τα λέμε δεν έχει και άδικο.Βγαίνουν κάτι σαβούροταινίες που μόνο οι ηθοποιοί που παίζουν τις έχουν δει.
Μια ακόμη δήλωση από τον Μακ Κέλλεν ο οποίος είχε πει επίσης ότι και οι γυναίκες ευθύνονται εν μέρει για τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Χόλυγουντ(https://www.theaustralian.com.au/news/world/ian-mckellen-women-partly-to-blame-for-sex-abuse-scandal/news-story/8f0ae0798152cfb73e285d340e8ff01a).Είπαμε είσαι ο Μαγκνίτο και ο Γκάνταλφ, αλλά δεν σημαίνει πώς ότι λες είναι και σωστό.
Προσωπικά το θεωρώ δίκαιο οι ταινίες να είναι, όσο αυτό συνάδει με το σενάριο, μια ρεαλιστική αποτύπωση της εκάστοτε κοινωνίας. Δηλαδή, δεν μπορεί σε μια ταινία όπως το Braveheart το 50% των χαρακτήρων να είναι ΛΟΑΤΚΙΑ. Είναι ταινία εποχής, τι να κάνουμε που σε εκείνη την κοινωνία υπήρχαν άλλες αναλογίες. Όπως έχω την εντύπωση ότι ούτε στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο το 50% των ανθρώπων είναι ΛΟΑΤΚΙΑ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν είναι απολύτως αναγκαίο κ ωφέλιμο να συνεχίσουν να γυρίζονται ταινίες όπως οι: Carol, Brokeback mountain κτλ. Εν κατακλείδι δεν χρειάζονται υπερβολές.
...Καλά κι εγώ δεν είμαι υπέρ της συγκεκριμένης ποσόστωσης, αλλά κανείς δεν είναι το 50% των χαρακτήρων να είναι ΛΕΠΟΥΣΤΡΑΚΙΑ (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ΛΕσβίες-ΠΟΥΣτηδες-ΤΡΑνς-Κουήρ/Κουέστιονινγκ-Ιντερσεξ-Ασέξουαλ), αυτό που είπαν είναι το 50% των μέινστρημ ταινιών να διαθέτουν κάποι@ χαρακτήρ@ lgbtq+
για ποιο λογο να γινει 50% αυτο το ποσοστο,ρε παιδια,μπορει να μου εξηγησει κανεις;γιατι ντε και καλα,αν θελω να δω μια περιπετεια,να πεταγεται ενας ομοφυλοφυλος στην οθονη ετσι,στο ασχετο;; και για να μη με πειτε ομοφοβικο,παντοτε μου καθονταν στο λαιμο τα ακυρα love story στα blockbuster που βλεπω τοσα χρονια και μου χαλαγανε τη ροη της δρασης!θα μου πειτε,ταινιες δεν ειναι μονο τα blockbuster,υπαρχουν και οι κοινωνικες που πρεπει να προωθουν τα κοινωνικα δικαιωματα.μα,υπαρχουν ηδη αυτες οι ταινιες και ειναι τοσο πετυχημενες:carol,moonlight,brokeback mountain,call me by your name και θα υπαρξουν και αλλες στο μελλον.δεν ειναι αρκετο αυτο; γιατι η μιση παραγωγη ταινιων του μελλλοντος να ειναι ντε και καλα μ' αυτην τη θεματολογια;
Θα μπει ποσόστωση και στο gay pride. Το 50% θα είναι straight. Στην Αμπα το 50% των σχολιαστών θα είναι υποχρεωτικά straight κάγκουρες και οι γυναίκες υποχρεωτικά θα βλεπουν, σε ποσοστό 50% πάντα, Αθλητική Κυριακή.
Σκέψου λίγο που μπορεί να είναι το κακό με την εννοια της "υποχρεωτικής ποσόστωσης" γενικά.Κάνε λίστα με θετικά και αρνητικά. Σα να είναι έκθεση για το σχολείο.Αυτό είναι το κακό.Γενικά σκέψου λίγο την έννοια του "υποχρεωτικά". Σκέψου υποχρεωτικά αυτό που θέλουν άλλοι.
Γιατί συνήθως γίνεται για την ποσόστωση και την πολιτική κορεκτίλα χωρίς καμια αλλη επιμέλεια του χαρακτήrα.Εχεις λοιπόν γκευ παντρεμένο με uιοθετημένο παιδι ..νυν αιμοσταγη τρομοκράτη πρώην πεζοναύτη plack ops(Blindspot tv series) ..ε δεν κολλάει .
Ναι, αυτό το 50% δεν το καταλαβαίνω ούτε εγώ. Από που και ως που θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό στις ταινίες? Αντικατοπτρίζει το πραγματικό ποσοστό των γκευ και στο real life?Και πολύ σωστά, πόσες πια ταινίες θα πρέπει να ασχολούνται με την σεξουαλικότητα των χαρακτήρων? Θα έπρεπε πχ να προσδώσουμε σεξουαλικό χρώμα πχ στον Hulk? Ή στον Darth Vader?
Δεν λέει οτι θα πρεπε το 50% των χαρακτήρων στις ταινίες να είναι γκέι,αλλά οτι θέλουν το 50% των mainstream ταινιών να εμπεριέχουν έστω έναν lgbtq χαρακτήρα.
@planktonΤο ίδιο λέμε. Ζητάνε οι μισές ταινίες να καταδεικνύουν LGBTQ sexual orientation σε κάποιο ή κάποιους από τους χαρακτηρες τους. Και εγω θα έλεγα, σε πάνω απο το 50% των ταινιών να είναι ασεξουαλικοί οι χαρακτήρες τους.
@ plankton 25.5.2018 | 13:29 Ορθόν. Το ποσοστό παραμένει εκτός από αυθαίρετο και αδικαιολόγητο.Τι ποσοστό των mainstream ταινιών πρέπει να έχει έναν ελληνοαμερικάνο;Τι ποσοστό πρέπει να έχει έναν αριστερόχειρα; Κωφάλαλο; Ψηλό;Ψηλούς, κωφάλαλους, ελληνοαμερικάνους, αριστερόχειρες, gay; Ποιο το ποσοστό; Ποιος έχει καταλήξει σε αυτό και με ποια μέθοδο;Ποιος θα είναι ο επιβλέπων την εφαρμογή του μέτρου οργανισμός;Ποιες ομάδες θα πρέπει να εκπροσωπούνται; Ποιος θα αποφασίσει;Με το σενάριο και την σκηνοθεσία θα ασχοληθεί κανείς ή όλο το βάρος θα είναι να παίξουν και μαύροι και γυναίκες και gay;Αρχίζει και θυμίζει εκκλησιάζουσες...
Φυσικά και είναι.Όπως η ακατάσχετη ηθικολογία και τα λαϊκά δικαστήρια μέσω διαδικτύου από τους αλληλέγγυους των μειοψηφιών.Κατάφεραν σε μια εικοσαετία να γίνουν Μεσαιωνικοί Ιεροεξεταστές(με διαφορετικό αξιακό υπόβαθρο,αλλά παρόμοιες τακτικές). Παρότι,όμως,όλα αυτά είναι άκρως αποθαρρυντικά για το μέλλον της ανθρωπότητας,σκέφτομαι ότι η ποσόστωση μάλλον είναι υπέρ των λευκών ετεροφυλόφιλων,τουλάχιστον αν σκεφτεί κανείς,ότι νομοτελειακά(με βάση τα δεδομένα σήμερα)σύντομα θα αποτελούν μειοψηφία.
Οι ταινίες είναι προϊόντα!Αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους πιστεύουν πως θα τα πάρουν πίσω αν έχει όμορφους, λευκούς, ετεροφυλόφιλους, αδύνατους.Λεφτά φέτος με το τσουβάλι έβγαλε το: Black Panther, ,Avengers: Infinity War και star wars. Αν είχε βγάλει το God's Own Country, Call me by your Name και Una Mujer Fantástica .Οπότε ας είναι ευχαριστημένος που βγαίνουν και καλές ταινίες και όχι μόνο marvel και που οι ομοφυλόφιλοι σε αυτές είναι μέσα στην αγάπη.Ενώ οι ετεροφυλόφιλοι θα πρέπει να ζούμε το Scenes from a Marriage πάλι με το Loveless.
...To last jedi/star wars και black panther παίζουν, πράγματι, στο box office σε επίπεδο δισεκατομμυρίου και έχουν βγάλει μέχρι στιγμής πάνω από 6 φορές τα λεφτά τους, σε σχέση με το budget. To call me by your name, απ' την άλλη, που παίζει -μόνο,- με εκατομμύρια στο box όffice έβγαλε πάνω από 11 φορές τα λεφτά του σε σχέση με το budget ;-) Χο!Βγαίνουν κάποιες ποιοτικές ταινίες, όπως λες (και κάποιες φόλες βέβαια, λογικό), αλλά α-να-θε-μα αν είναι όλες μέσα στην "αγάπη" (!!!???), ούτε και θα έπρεπε να είναι, απαραίτητα, βέβαια, για όνομα του Αχουραμάζντα δηλαδή. Ήδη μου έρχονται διάφορες στο μυαλό με σκοτωμούς, σωματική-συναισθηματική κακοποίηση, νοσοκομεία, ψυχιατρεία, φυλακές, χωρισμούς, θανάτους κ.λπ., όχι wine and roses, ακριβώς. Επίσης και το star wars, εφόσον διαθέτει την πόλη της Άρτης και των Ιωαννίνων θα μπορούσε να περιέχει και lgbtq+ characters, αλλά τι να κάνομενQ αι συμπαντικαί δυνάμεις δεν ήθελαν, φαίνεται, να ευωδοθεί ειδύλλιον μεταξύ Poe Dameron και Finn, ούτε ήθελαν τον Kylo Ren ως pansexual gender bending φιγούρα, αν και θα του πήγαινε, θαρρώ. (στο force awakens ήταν για να γελούν και οι πέτρες, αλλά στο last jedi βελτιώθηκε σαφέστατα). Θα συνεχίσομε να ελπίζομε, όμως!
βλαχάκι (το) Επειδή ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, έχω κλείσει τα άντα εδώ και καιρό και η λίστα με τις ταινίες που θέλω να δω μόνο μεγαλώνει, τα star wars δεν τα έχω δει.Οπότε δεν καταλαβαίνω τι λέτε γι' αυτό. Τώρα το call me by your name, 120 Battements par Minute, Una Mujer Fantástica, God's Own Country και το Moonlight είναι καλές ταινίες (για τα γούστα μου), πέρα από το αν έχει ομοφυλόφιλους.Άλλωστε πιστεύω πως πλέον είναι συχνό να έχουμε ταινίες δημιουργών που απευθύνονται σε ευρύ κοινό με ομοφυλόφιλους ή ένα από τα πόσα άλλα φίλα που έχουν αναγνωριστεί στην Αμερική. Παλιά εγώ είχα δει μόνο τα: Children's Hour, Reflections in a Golden Eye, La Cage aux Folles, The Wedding Banquet , French Twist, Brokeback Mountain και A Single Man. Αλλά θα ήθελα να δω π.χ. ένα Blue Valentine με ομοφυλόφιλους.
Εάν ήμουν ένα νεότερο και πιο ανέμελο βλαχάκι, χωρίς ειδικά βάρη, ακόμη και το blue valentine (δεν το έχω δει, αλλά γνωρίζω μέσες-άκρες την υπόθεση) με ομοφυλόφιλους, θα επεδίωκα να δω. Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρω. Υγ. Ανταύγειες σε χρυσά μάτια: Ωιμέ! Θα μπορούσα να πω πως πιο γκέι είναι ο μοτγκόμερι κλιφτ στο όσο υπάρχουν άνθρωποι, παρά ο μάρλον μπράντο στο εν λόγω.
Ποιο ομοφυλόφιλος ίσως είναι ο Πολ Νιουμαν στο γάτα σε καυτή στέγη. Στο όσο υπάρχουν άνθρωποι που έχω να το δω πάνω από δεκαετία δεν θυμάμαι κάτι. Όπως και να έχει το δω είναι δω να γυρίζεται ένα ερωτικό δράμα με ομοφυλόφιλους. Όχι κάτι πάντως σαν τη ζωή της Αντέλ ή κάτι αντίστοιχο από κάποιο που δεν ξέρει από οικονομία αφήγησης. Υ.γ. Στο συνέδριο της ΟΛΚΕ στην Καλαμάτα πριν περίπου δύο χρόνια αν και είχαμε τον έρωτα πουθενά δεν πέρασε ούτε μια σεκάνς με ομοφυλόφιλους. Καλό σας βράδυ.
Αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους πιστεύουν πως θα τα πάρουν πίσω αν έχει όμορφους, λευκούς, ετεροφυλόφιλους, αδύνατους. Λεφτά φέτος με το τσουβάλι έβγαλε το: Black Panther Πηγή: www.lifo.grΧμμ, ίσως κάτι να μην κολλάει σε αυτό που έγραψες, για ξαναδιαβασέτο. Για να το εκφράσουμε σωστά: Λεφτά βγάζουν οι ταινίες blockbuster (comics, sequels παλιων επιτυχιών κλπ) ανεξάρτητα από το αν παίζουν gay/straight, λευκοί/μαύροι.
ihateuall: Ξέρετε Black Panther είναι από κόμικς της Marvel. Οπότε ναι είναι μαύρος και Αφρικανός αλλά δεν είναι ούτε άσχημος, ούτε χοντρός, ούτε ομοφυλόφιλος αν και δεν το έχω δει.Η συνθήκη οπότε μάλλον δεν αλλάζει.