Ο Λαρς φον Τρίερ απαντά στις αντιδράσεις για την ταινία του στις Κάννες

Ο Λαρς φον Τρίερ απαντά στις αντιδράσεις για την ταινία του στις Κάννες Facebook Twitter
EPA/IAN LANGSDON
1

Ο Λαρς φον Τρίερ έσπασε τη σιωπή του, σχετικά με την υποδοχή από το κοινό της τελευταίας του ταινίας «The House That Jack Built». To φιλμ έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών τη Δευτέρα, σοκάροντας τους θεατές και προκαλώντας μαζικές αποχωρήσεις και αντιδράσεις.

Ο Ματ Ντίλον πρωταγωνιστεί στην ταινία, ο οποίος υποδύεται έναν κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, με απίστευτη βαρβαρότητα και ωμότητα.

Σε συνέντευξή του στο Cineuropa, ο Δανός σκηνοθέτης ανέφερε ότι ήταν ευχαριστημένος από αυτήν την αντίδραση του κοινού και ότι τον έκανε να νιώσει «πολύ χαλαρός».

«Είναι αρκετά σημαντικό να μην είσαι αγαπητός σε όλους, γιατί τότε θα έχεις αποτύχει. Παρόλα αυτά, δεν είμαι σίγουρος αν το μίσησαν αρκετά. Αν γίνει πολύ δημοφιλής (η ταινία), θα έχω πρόβλημα. Όμως η υποδοχή αυτή νομίζω, φαίνεται να ήταν η σωστή».

Ερωτηθείς για την έρευνά του για την ταινία, ο Τρίερ είπε ότι διάβασε πολλά μυθιστορήματα της Πατρίσια Χάισμιθ και ότι «το γράψιμο ήταν ευχαρίστηση».

Και ενώ οι γνώσεις του για τους κατά συρροή δολοφόνους ήταν επιφανειακή, πρόσθεσε, «γνωρίζω κάποια πράγματα για τους ψυχοπαθείς. Δεν έχω σκοτώσει ποτέ κάποιον ο ίδιος. Εάν το κάνω όμως, πιθανόν να είναι δημοσιογράφος».

Η πρεμιέρα της ταινίας, σηματοδότησε την επιστροφή του σκηνοθέτη στο φεστιβάλ, επτά χρονιά αφότου είχε ανακηρυχθεί ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» το 2011, όταν εξέφρασε τη «συμπάθειά» του για τον Χίτλερ.

Ο Τρίερ αναπολώντας το χρόνο που πέρασε μακριά από τις Κάννες, είπε ότι έγινε «περισσότερο ταπεινός» τα τελευταία επτά χρόνια, εν μέρει λόγω της θεραπείας του για την εξάρτησή του από το αλκοόλ. Πρόσθεσε δε, ότι το άγχος για την επιστροφή του στο φεστιβάλ έβαλε παύση αυτήν την προσπάθεια.

«Στις Κάννες είναι αδύνατον να μην πιεις, έτσι κάνω μία μικρή παύση στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Όταν έχω πολύ μεγάλη κρίση άγχους, το μόνο που λειτουργεί στην καταπολέμησή της είναι το αλκοόλ».

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Πολιτισμός
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια