Πέθανε η Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ

Πέθανε η Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ Facebook Twitter
1

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε το πρωί της Κυριακής η Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ, όπως ανακοινωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπός της, Ζενεβιέβ Σαλαμά.

Η Γκαλ έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν από τα μέσα Δεκεμβρίου στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί, κοντά στο Παρίσι, εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης, όπως είχε ανακοινωθεί.

Έγινε ευρέως γνωστή χάρη στο τραγούδι «Poupée de cire, poupée de son» με το οποίο εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στον διαγωνισμό της Eurovision το 1965, κατακτώντας την 1η θέση.

 

Ήταν επί χρόνια παντρεμένη με τον επίσης μουσικό, Μισέλ Μπερζέ, ο οποίος πέθανε το 1992 σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Το 1988 κατέκτησε την πρωτιά στα charts πολλών χωρών με την μεγάλη επιτυχία της, «Ella, elle l'a», που εξυμνεί την Έλλα Φιτζέραλντ.

Έγινε διάσημη στην Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1960, τραγουδώντας τραγούδια όπως το «Les Sucettes» του Σερζ Γκένσμπουργκ ενώ πολλές επιτυχίες της κατέκτησαν και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή μετά τον θάνατο της κόρης της Πολίν το 1997 από κυστική ίνωση, αλλά το 2015 επανεμφανίστηκε υπογράφοντας το λιμπρέτο στο μιούζικαλ «Résiste», σε μουσική και στίχους του εκλιπόντος συζύγου της.

Με τον Μπερζέ απέκτησε και έναν γιο, τον Ραφαέλ, ο οποίος επίσης ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM