Κυτταρίτιδα, σεξισμός και πρόκληση- Αυτό το βίντεο έχει σαρώσει, αλλά διχάζει όλη τη Βραζιλία

Κυτταρίτιδα, σεξισμός και πρόκληση- Αυτό το βίντεο έχει σαρώσει, αλλά διχάζει όλη τη Βραζιλία Facebook Twitter
1

Το βίντεο για το τελευταίο χιτ της βραζιλιάνας Anitta ανοίγει με ένα κοντινό πλάνο στους γλουτούς της και συνεχζει με τους δρόμους στις φαβέλες του Ρίο και την τραγουδίστρια να περπατά φορώντας ένα μικροσκοπικό σορτσάκι.

Το Vai Malandra (Go Bad Girl) έχει σαρώσει με πάνω από 35 εκατομμύρια vies στο YouTube και έγινε το πρώτο τραγούδι στα πορτογαλικά που πέτυχε να εισέλθει στο Spotify Global 20.


Αλλά το βίντεο έχει επίσης προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στη Βραζιλία, εκθέτοντας τις κοινωνικές γραμμές της χώρας, καθώς αντιμετωπίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η ανισότητα, ο ρατσισμός, κακοποίηση, ο σεξισμός και η πολιτισμική ιδιοποίηση (cultural appropriation).

Οι μαύροι ακτιβιστές κατηγόρησαν την Anitta για το στιλ της που παραπέμπει στην δική τους κουλτούρα. Άλλοι πάλι την επαίνεσαν για τη μαγνητοσκόπηση του βίντεο στη φαβέλα και για το πώς παρουσιάζει την σεξουαλικότητας μαύρων γυναικών και γυναικών από περιοχές χαμηλού εισοδήματος περιοχές. 

 

Και ενώ η τραγουδίστρια κέρδισε τα «μπράβο» από ορισμένες φεμινίστριες για τις λήψεις που δείχνουν την κυτταρίτιδα της, αντιμετώπισε επιθέσεις για τη συνεργασία με τον Terry Richardson οι οποίος σκηνοθέτησε το βίντεο.

Ο φωτογράφος μόδας βρέθηκε πρόσφατα στη μαύρη λίστα από τη Vogue και άλλα μεγάλα έντυπα μετά από επανειλημμένους ισχυρισμούς για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και καταγγελίες από τα μοντέλα με τα οποία έχει συνεργαστεί.

Η Juliana Borges, ερευνητής της Σχολής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής του Ιδρύματος στο Σάο Πάολο, έγραψε ότι η Anitta δεν θα έπρεπε να έχει προσλάβει τον Richardson σε μια εποχή που «οι γυναίκες αυξάνουν τις φωνές τους κατά της κακοποίησης, της παρενόχλησης και της σεξιστικής βίας στις πολιτιστικές βιομηχανίες».

«Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε ότι οι κακοποιοί έχουν απομονωθεί», γράφει η Borges σε γνωστό βραζιλιάνικο περιοδικό για γυναίκες.

"Vai Malandra"

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη anitta ? (@anitta) στις

Η Anitta ωστόσο απάντησε και είπε ότι είχε λάβει νομικές συμβουλές αφού ανακάλυψε τις κατηγορίες εναντίον του Richardson και ισχυρίστηκε πως το βίντεο δεν αποτελεί έργο ενός μόνο ανθρώπου.

Το βίντεο τραβήχτηκε τον Αύγουστο, αλλά ο Richardson αντιμετωπίζει καταγγελίες για κακοποίηση για περισσότερο από μια δεκαετία αν και επανειλημμένα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στη δήλωσή της, η Anitta είπε ότι αποφάσισε να τηρήσει τις υποσχέσεις της στους κατοίκους της φαβέλας Vidigal. «Ως γυναίκα επιμένω να επαναβεβαιώσω ότι αρνούμαι κάθε είδους παρενόχληση και βία εναντίον μας», είπε καθώς υπερασπίστηκε τη δουλειά της.

?? ... "vai malandra" ta chegando

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη anitta ? (@anitta) στις

Πολλοί θεωρούν πως η τραγουδίστρια χρησιμοποιεί το στιλ ως μια γιορτή αυτών των περιθωριοποιημένων, χαμηλού εισοδήματος κοινοτήτων και σημείωσαν ότι η Anitta μεγάλωσε σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης.

«Η Anitta μαυρίζει όταν της ταιριάζει», έγραψε όμως η Stephanie Ribeiro, αρχιτέκτονας και ακτιβίστρια, σε στήλη για τη Marie Claire και γενικά φαίνεται πως το βίντεο έχει δώσει πολλές αφορμές για διαφορετική κριτική.

Αρκετοί θεωρούν πως με το να δείχνει την κυτταρίτιδά της χωρίς να επιλέγει το φώτοσοπ είναι μια πράξη τόλμης και την ίδια ώρα άλλοι βλέπουν σεξισμό και αντικειμενοποίηση των γυναικών λόγω της προκλητικής εμφάνισης.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM