Το πιο θρυλικό και ακριβό φόρεμα της σύγχρονης ιστορίας βγαίνει σε πλειστηριασμό

Το πιο θρυλικό και ακριβό φόρεμα της σύγχρονης ιστορίας βγαίνει σε πλειστηριασμό Facebook Twitter
0

Το φόρεμα που φόρεσε η Μέριλιν Μονρόε στις 19 Μαΐου 1962, την θρυλική βραδιά που τραγούδησε το «Happy Birthday» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόν Κένεντι για τα 45α του γενέθλια, είναι ένα ίσως από τα διασημότερα ρούχα στη ιστορία της μόδας. To εμβληματικό αυτό ρούχο, βγαίνει σε δημοπρασία τον Νοέμβριο, μαζί περισσότερα από 1.300 προσωπικά της αντικείμενα. 

Το διάσημο φόρεμα εκτιμάται πως στην δημοπρασία του οίκου Julien θα αγγίξει τιμή πώλησης μεταξύ 2-3 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ωστόσο δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη αφού στη λίστα με τα 25 ακριβότερα φορέματα που έχουν βγει ποτέ στο σφυρί, τα 13 ήταν της Μέριλιν.

Το πιο θρυλικό και ακριβό φόρεμα της σύγχρονης ιστορίας βγαίνει σε πλειστηριασμό Facebook Twitter
Η Monroe πετά τη γούνα της, αποκαλύπτει το προκλητικό της φόρεμα και αρχίζει να τραγουδά με σαγήνη το «Happy Birthday» στον JFK. Μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να προκαλέσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής και να κάνει αυτό το ρούχο να περάσει στην ιστορία.
Το πιο θρυλικό και ακριβό φόρεμα της σύγχρονης ιστορίας βγαίνει σε πλειστηριασμό Facebook Twitter

Την περιβόητη βραδιά η Μέριλιν εμφανίστηκε φορώντας αρχικά μια γούνα πάνω από το ρούχο, αποκαλύπτοντας όταν την έβγαλε ενώπιον 15.000 καλεσμένων το διάσημο nude φόρεμα του Jean Louis, στο οποίο ήταν ραμμένα με το χέρι 6.000 στρας. Το ρούχο θεωρήθηκε για την εποχή του ιδιαιτέρως σκανδαλώδες, κάτι που παραδέχθηκε και η ίδια η Μέριλιν η οποία το είχε χαρακτηρίσει «δέρμα και χάντρες». Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν επίσης πως η Μέριλιν στις πρόβες φορούσε άλλα φορέματα και στις τελικές, πάντα είχε από πάνω την λευκή γούνα ώστε να μην μπορεί κανείς να δει το φόρεμα πριν την επίσημη εμφάνισή της.

Το πιο θρυλικό και ακριβό φόρεμα της σύγχρονης ιστορίας βγαίνει σε πλειστηριασμό Facebook Twitter

Το φόρεμα είχε κοστίσει τότε στην διάσημη σταρ περίπου 12.000 δολάρια. Σχεδόν 37 χρόνια αργότερα, το 1999, σημείωσε ρεκόρ σε άλλη δημοπρασία ως το πιο ακριβοπουλημένο ρούχο αφού πωλήθηκε για 1.27 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie's.

Η ιστορία θέλει το φόρεμα να ράφτηκε κυριολεκτικά πάνω στην Μέριλιν Μονρόε, καθώς στόχος ήταν να είναι όσο πιο στενό γίνεται. Αυτό ήταν και που προκάλεσε την καθυστέρηση της διάσημης σταρ εκείνη τη βραδιά, που άργησε να φτάσει γι' αυτόν τον λόγο.

Δείτε το βίντεο με την θρυλική εμφάνιση της Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά το «Happy Birthday»: 

* Με πληροφορίες από Forbes και Vanity Fair

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM